VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Flyga när man är gravid?!

Många blir oroliga att man inte kan eller ska flyga när man är gravid. Men har man en fullt normal graviditet så är det absolut inte farligt att flyga och vara gravid. Det finns ingen vetenskaplig forskning på att det kan vara farligt att flyga när man är gravid eller att det kan påverka fostret. Däremot så sväller ju de flesta inre organen när man flyger och jag tyckte att jag svällde lite extra när jag var gravid.

Eftersom jag är flygvärdinna så flög jag mer eller mindre halva min graviditet. På det bolaget där jag jobbar så fick man flyga fram tills v.20 (alltså halva graviditeten) så jag valde att göra det :)Vill man inte det så behöver man inte. Men eftersom jag verkligen älskar mitt jobb, så ville jag fortsätta att jobba så länge jag mådde bra och kunde :)

Jag kunde oxå ha min uniform hela tiden, då jag nästan inte gick upp något i vikt under den första tiden och jag mådde jätte bra mer eller mindre hela tiden :) Jag minns att jag mådde illa vid ett fåtal tillfällen alldeles i början, och tyckte det var jobbigt med vissa dofter och sen var jag såklart tröttare än vanligt. Men det hör väl till de vanliga gravidsymptomen 😉 Jag var även sugen på lakrits och salta saker så varje gång jag skulle på ett stopp utanför Europa fick jag packa med massor av lakrits 😉

Här är jag i Thailand och är i v.18 nästan v.19 :)

Här är jag oxå i Thailand och var i v.20 och skulle precis gå in i v.21, min sista slinga. Här tror jag att jag hade gått upp ca 3 kg främst på magen 😉 Man ser ju att magen putar lite och vi hade vart på sista UL och visste att det bodde en liten kille där inne :)

Jag var dock lite orolig när jag flög / jobbade så mycket, men jag var på lite extra kontroller bland annat VUL i v.9 får att se så allt var ok med fostret och att den levde och hade hjärtslag. Det var helt fantastiskt att få den bekräftelsen att det fanns en liten krabat därinne som hade ett fungerande hjärta minns jag 😉

När jag var till läkaren då fick jag även blodförtunnande tabletter utskrivna som jag skulle ta 1/4 del av varje gång jag skulle flyga för att minska risken för blodpropp. Nu tror jag absolut inte att man behöver det om man åker på semester  1 eller 2 ggr när man är gravid, men jag flög ju minst 2 ggr varje vecka fram tills v.20, och min läkare rekommenderade det.

Jag var även på UL i v.12 samt UL i v.18 och 19 för att se så allt stod bra till med den lille där inne i magen :)

Dock så vet jag att de flesta hemförsäkrningarna slutar gälla from v.28. Så planerar du en semester så res helst INNAN du går in i V.28. Annars kan man köpa en reseförsäkring / tilläggsförsäkring som gäller fram till V.32.  Kolla med ditt försäkringsbolag innan du ska ut och flyga om du är gravid :)

Därefter skulle jag personligen inte välja att flyga om jag inte var tvungen. Men oftast får man flyga fram till v.36 för de flesta flygbolagen om man har ett läkarintyg från en läkare att man har en normal graviditet.

Här var jag i V.34 och det skulle inte kännas riktig rätt att flyga när det var så kort tid kvar, dessutom så kom Oscar i v.38 oxå, och jag tror personligen att lufttrycket kan påverka en förlossning när man flyger  så sent, så jag skulle som sagt personligen INTE flyga sent i min graviditet, men det är ju bara vad jag tror  😉

 

Fly safe 😉


Kommentarer


 1. Maria Gustafsson 12 september, 2011 on 7:36 e m Svara

  Heej :-)

  Vad roligt att du oxå var sugen på lakrits när du var gravid, det var jag oxå när jag var gravid med min son Elias :-) men när jag gravid med min dotter Ella så var jag super sugen på choklad :-) och då misstänkte jag att det kunde vara en tjej i magen och helt rätt var juh det :-)
  Massa bra inlägg du gör och mycket intressant att läsa, Keep on 😉

  Ha en fin kväll!
  Maria G

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna