VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

RAW SAFFRANSKAKA

Hej,

Det bästa med julen måste vara nu dagarna innan när man får mysa hemma med tända ljus och julbak. I helgen ska jag och mina tjejer träffas för vårt årliga julbak av lussekatter. Lussekatter kan vara det godaste som finns, men tyvärr så innehåller dom inga näringsrika ingredienser. Om de gjorde det, hade jag levt på lussekatter 😉 Men jag har ett tips, för er som gillar saffran lika mycket som jag! Här kommer ett mer hälsosamt alternativ, RAW saffranskaka! Jag älskar att testa nya saker och den här blev riktigt bra :)

9C62A7C6-2592-451D-AD7B-2DFAA628B9A7

3C934FED-2428-4CC5-B5F7-E1F671B4D2D6

RAW SAFFRANSKAKA (8 bitar)

Botten:
70 g cashewnötter
70 g paranötter
16 st Fontana dadlar

1 msk Cocovi kokosolja
0,75 g saffran
1 nypa havssalt

Glaze:
300 g Philadelphia lätt
2 msk agave sirap
2 msk kanel

Gör såhär:

1. Mixa cashewnötterna tillsammans med paranötterna i en matberedare

2. Kärna ur dadlarna och lägg dom i matberedaren tillsammans med nötmjölet

3. Tillsätt saffran och lite havssalt

4. Mixa tills det blir en klibbig massa (gör ett nyptest då du testar att nypa ihop massan, om det går så vet du att den är klar)

5. Tryck ut massan i en långpanna, jag gjorde min ca 2 cm tjock.

6. Börja nu med glazen. Blanda alla ingredienserna i en skål och rör om med en sked tills alla ingredienserna är väl blandade.

7. Stryk på glazen ovanpå botten till ett jämnt lager. (ca 1,5 cm tjockt)

8. Ställ in i kylen och låt svalna ca 2 h innan servering.

Kakan håller i kylen i ca 5-6 dagar. Se till att sätta plastfolie över eller skydda kakan i en tät matlåda. Som allra godast dagen efter tillagning då den satt sig lite.


Näringsinnehåll per bit:
Kcal: 256
Protein: 6.6 g
Kolhydrater: 21.1 g
Fett: 15.7 g

Jag räknar ut näringsinnehållet på alla mina recept med hjälp av appen Lifesum.

Kommentera (1)

Annons

Det pratas för lite om BABY BLUES..

Hej på er,

Tack för era fina meddelanden om min förlossningsberättelse, blir så glad av att höra att ni gillade den. De första två veckorna efter förlossningen behövde jag tid för att bearbeta vad som faktiskt hände. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig vilken stor känslostorm en förlossning skulle innebära. Till er som har en förlossning framför er, ni har ett magiskt moment att vänta! <3

Idag vill jag lyfta en sak som jag tycker är super viktigt – vad är baby blues? När jag var gravid så var jag dålig på att ta in information om vad som händer efter förlossningen. För mig var tiden efter förlossningen för stort att greppa. Men någonting som jag önskar (nu i efterhand) att jag hade läst lite om, är amningen de första dygnen och baby blues.

Jag hade hört talas om båda amningsproblematik och baby blues under tiden jag var gravid, men mina tankar har hela tiden varit, ”det tar jag när det kommer”. Det som jag önskar att jag visste var att de första dygnen med amningen kan vara riktigt intensiva. De första dygnen var jag väldigt öm och fick sår som gjorde ont när Nowa skulle amma. Jag tyckte också det gjorde ont då mjölken rann till, då brösten blir väldigt spända och ömma. Några dygn senare så la sig spändheten och allting blev mycket bättre, men just intensiteten de första dygnen kom lite som en chock för mig.
Jag har haft turen att aldrig behövt uppleva någon depression i mitt liv. Klart att jag haft tuffa perioder i livet och varit ledsen, men jag har alltid kunnat relatera till mina känslor. Jag har alltid, enligt mig själv, varit mentalt stark och kunnat se positivt på livet och dess olika utmaningar, lätta som tuffa. Men ca 4 dagar efter förlossningen hände någonting jag aldrig varit med om, jag drabbades av en lättare hormonell depression – nämligen baby blues.

För att klargöra vad baby blues är så klipper jag här in en faktatext som jag hittade på nätet när min barnmorska sa till mig att det låter som att du upplever baby blues.

” Vad är baby blues?
Ett barns födelse är en händelse som är omgiven av känslor som underbar glädje och lycka, men det är också en omvälvande händelse som hos vissa kan ligga till grund för en speciell sorts depression som kallas för förlossningsnedstämdhet eller baby blues.

Baby blues är ett tillstånd av nedstämdhet, oro, lättretlighet, frustration, ofta stora humörsvängningar och utmattande trötthet. Det vanliga är att baby blues-symptomen börjar inom de första dagarna efter man fött barn, i samband med att mamman kommer hem och bröstmjölken rinner till, ha sin topp på den femte dagen för att sedan ebba ut under några dagar.

Alla upplever inte baby blues, men så många som 70-80% har någon känning av det. Somliga upplever det mer intensivt än andra. Många känner av nedstämdheten i cirka en vecka, men för en del blir symtomen mer ihållande och varar under en längre tid.

Baby bluesen kan t ex yttra sig i att man känner sig dålig för att man inte har tillräckligt med mjölk, eller att man känner att man inte vet hur man ska trösta barnet när det är ledset. För en del mammor blir det till något som hindrar dem att ta till sig barnet. Det i sin tur kan väcka starka skuldkänslor.”

Fyra dagar efter att Nowa föddes så började jag känna mig nedstämd. Min långa förlossning och fem nätter av dålig sömn började sätta sina spår. Jag kämpade med att få igång amningen, som då gjorde fruktansvärt ont. Som plusmeny på detta så drabbades jag av mjölkstockning och infektion som gjorde att brösten värkte ännu mer och jag fick upp mot 40 graders feber. Jag kände mig så uppgiven och frustrerad över hur svår amningen var, och hur mycket tid detta tog, dag som natt. Min kropp värkte pga läkningen men också pga febern och att jag legat stilla i flera dygn.

Det är en otroligt stor omställning i livet när man får barn, det är någonting jag önskar att jag var mer beredd på. Jag gick från ett väldigt aktivt och rörligt liv, till ett stillaliggande liv där 24 h om dygnet handlade om amning, blöjbyten och min egen läkning. Mina känslor pendlade mellan storslagen kärlek till storgråt för att jag kände så stor press på min nya roll som mamma. Helt plötsligt låg det en liten människa i min famn som var helt beroende av mig, och som jag ville göra allt för. Att det gjorde fruktansvärt ont att amma struntade jag i, jag bet ihop varje gång det var dags och tänkte att det enda som räknas är att hon får det bästa.

Snart så började jag känna en stor frustration och oro över att jag inte gjorde rätt, eller att jag kanske inte var redo för det här. Jag var också helt utmattad pga alla vakna timmar och kände en nedstämdhet över att livet förändrats så drastiskt. Jag grät flera gånger om dagen utan någon specifik anledning. Jag grät av lycka och kärlek när jag kollade på henne, men grät tre sekunder senare pga min egen frustration över hur komplicerad mammarollen kändes. Är det såhär jag kommer ha det nu? Jag hade svårt att känna igen mig själv och mina egna känslor.
Det var nog just precis det som var värst för mig, att jag mentalt inte kände igen mig själv. De första dygnen höll jag det inom mig, men sen brast det. Min barnmorska, som jag först sökte mig till, förklarade att detta är super vanligt och helt normala känslor. Hormoner rusar i kroppen på en nybliven mamma, och det tillsammans med en stor omställning i livet, bidrar till dessa känslor. När hon förklarade för mig att jag var helt normal, och att jag skulle släppa dom hårda kraven på mig själv så släppte lite av den här pressen jag byggt upp.

Efter detta började jag prata om mina känslor med Kevin, min mamma och några av mina närmsta vänner som varit i liknande situation. Det var så skönt att få ventilera och få ut frustrationen jag byggt upp inombords. Min älskade mamma och Kevin hjälptes åt att stötta och hjälpte mig med Nowa om dagarna, så att jag kunde sova ikapp några timmar mitt på dagen. Det gjorde så mycket. Kan inte tacka er nog för allt stöd dessa dagar. Min nedstämdhet varade i ca sex dagar innan det började vända för mig. Jag började sakta få tillbaka lite energi och min kropp började kännas starkare igen. När energin kom tillbaka så blev jag sakta men säkert också mig själv igen. Lina Spansk var äntligen på väg tillbaka! Jag kände det så tydligt och blev så glad och lättad när jag insåg att nedstämdheten bara varit tillfällig, jag skulle inte må såhär för alltid. För det var precis så det kändes när allting började, som att det var såhär jag skulle må nu, och att detta var mitt nya jag.

Nu i skrivande stund är Nowa en månad gammal och jag känner mig så gott som återställd och är mig själv igen. Nedstämdheten är borta och jag börjar sakta men säkert att återgå till ett aktivt liv. Vilket är ett stort lyft för mig. Alla mina promenader har gett mig energi och jag har varit på gymmet två gånger. Nowa är det bästa som hänt mig och jag trivs just nu så bra i mammarollen och att få vara med henne hela dagarna.  Det är helt underbart att se hur hon utvecklas och blir mer och mer en egen individ för varje vecka som går.

Anledningen till att jag valt att lyfta det här med baby blues på bloggen är för att jag vill förbereda andra på det som jag inte var förberedd på. Min största rädsla när baby blues slog till mig, var att jag var helt ensam om att må såhär, och att det var såhär livet skulle kännas från och med nu. Jag vill ge dig som är där lite ljus i tunneln, eller förbereda dig som kanske kommer dit, du är inte ensam, och det viktigaste av allt – det går över. Det är tillfälliga känslor och det bästa du kan göra är att prata om det, och våga be om hjälp och avlastning. Man får inte glömma bort att en förlossning är en otroligt stor utmaning för kroppen och man behöver tid för att läka. Dålig sömn, hormoner och den stora omställningen i livet på det, kan sätta vem som helst i rubbning. Baby blues är otroligt vanligt och som artikeln ovan beskrev, så drabbas 70-80% av detta efter förlossningen, i olika mån såklart, då vi alla är olika.

Jag hoppas att detta inlägg ger någon annan den informationen som jag själv hade behövt under denna vecka då jag själv upplevde baby blues. Kanske hade jag också haft lättare att relatera mina känslor när de uppkom och funnit tröst i att man definitivt inte är ensam.

Försök sova, ta promenader, ät bra mat och prata om dina känslor. Så kommer det rinna av fortare än du tror.

Stor kram! ❤️

C2BFA6E5-D581-4386-9AA9-7D91B5224C04

Min Nowa. Dom bästa små fötterna i hela världen ❤️

Kommentera (2)

Annons

Vilken barnförsäkring ska man välja?

Jag behöver er hjälp!

Jag letar just nu efter en barnförsäkring som är bra för Nowa. Jag har kollat runt lite på olika sidor men tycker mest att det känns som en djungel med tusen olika val och alla försäkringar känns ganska lika! Det viktigaste för mig är att hon får en bra försäkring som täcker upp om hon skulle bli sjuk eller behöva vård.
Det finns massor av privatförsäkringar som verkar bra och som ger snabbare rätt till vård, men vilken ska man välja? Vad betalar ni idag för era barnförsäkringar, och har ni någon som ni kan rekommendera?

Uppskattar all er hjälp <3

Kram!

46A90B15-A703-4CCE-9095-AE29A2256DD9

Min lilla skatt <3 

Kommentera

Annons

Mindre än en månad fram till jul, vad hände?

Idag slog jag upp min nya almanackan och fick en chock! Det är första advent om exakt en vecka! Va? Är det bara jag som inte alls hänger med? Vad hände med hösten? Det är mycket som har hänt denna höst, kanske är det därför jag nästan rentutav missat att den har passerat förbi i ett svisch.

När jag var lite yngre så var jag inget riktigt fan av julen. Jag är uppvuxen med skilda föräldrar och det har bidragit till att jag behövt pendla många mil varje jul för att hinna med att vara med alla. Oftast har man inte så många dagar ledig under julen, så många gånger har jag känt att julen känts stressig, och inte så rogivande som man alltid tänker sig den.
Men de senaste åren har min uppfattning kring julen förändrats. Jag uppskattar julen på ett helt nytt sätt. När man skalar bort all julstress som tyvärr är svår att komma ifrån precis innan, så är julen en tid som är avsatt för att vara med sina nära och kära. Min familj, som många andra, är utspridda över landet med många mil mellan oss, men på julen så möts alla under samma tak. Det tycker jag är super mysigt och är en tid jag verkligen uppskattar.

Någonting annat som jag också uppskattar med julen och förberedelserna inför den är julbaket. Det är ett annat tradition som bidrar till att träffa nära och kära. Jag och mina vänner har som tradition att varje jul köra ett stort julbak tillsammans. Vi bakar saffransbullar, dricker glögg och snackar skit en hel dag. Så mysigt, och vem älskar inte saffransbullar! <3 Förra året bakade vi saffransbullar med mandelmassa fyllning och även en annan variant med vit choklad. Undra vad det blir i år? Någon av er som har något bra tips? :) Receptet på saffransbullarna vi bakade förra året, hittar ni här.

00D774DC-7350-4A99-B554-D1B2991C1AC3C5C5A8F9-F72E-40FD-93F9-D69AD40248BD

Bilder från förra årets mästerverk! 

Förra året försökte jag och Kevin att hitta några roliga jultröjor för att spicea upp julen lite till. Men vi var ute alldeles för sent, jag minns att varenda jultröja var slutsåld på nätet. Kanske ska överraska honom med en i år, någon som har något roligt tips på var man kan hitta tröjor med lite blinkande lampor eller liknande? 😀 Desto nördigare desto bättre! 😉

MAKE-G_Womens_GIF_1600px_1800x1800jultroja-2018-for-tva-jul

Undrar om Kevin skulle uppskatta om jag beställde hem den till höger 😉

Jag gjorde en snabb sökning och hittade även dessa träningstights, kanske kan vara något för adventspassen från och med nästa vecka, vad tror ni? 😉 Den som vågar får en julklapp! 😉

fitnessklader-se-jul-s-julleggings-6549305983033_1090x

Hoppas ni hinner njuta lite av den lilla snön som kommit och att ni hinner få lite julkänsla denna vecka. Jag ska verkligen försöka komma ikapp och börja planera lite inför julbaket :) Har ni några roliga recept så dela mer än gärna med er!

Kram <3

Sponsrat inlägg

Kommentera (2)

Annons

RAW SNICKERS CHUNKY BITES

Processed with VSCO with a5 preset

D42F5660-4E58-4F8A-B9F6-BB5920045C01

Hej på er,

Jag har tidigare delat med mig av ett recept på RAW SNICKERS BARS (se recept här). De blev så populära här hemma att jag nu försökt att hitta ett lite ”enklare” recept som ger fler bitar, så de räcker längre! :)
Den här har ett nytt krämigt lager ovanpå, gjord på banan som sötningskälla. Receptet ger ca 16 st bitar med en kladdig choklad raw botten och en krämig jordnötssmör topping. Perfekt att ta fram och bjuda på när man får besök hemma!

RAW SNICKERS CHUNKY BITES

Botten:
2 dl paranötter
2 dl jordnötter (saltade)
20 st urkärnade dadlar
1 dl kakao
1/2 dl kakaonibs
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt

Topping:
4 st bananer
2 dl jordnötssmör
1 dl kokosolja
1,5 msk kakao

Garnering:
1,5 dl lätt krossade jordnötter (saltade)
50 g sockerfri mörk choklad (85%)

Gör såhär:

  1. Börja med botten. Mixa alla nötterna i en matberedare till en fin massa. Tillsätt sedan dadlar, kakao, kakaonibs, vaniljpulver och salt. Mixa tills det blivit en kladdig massa som håller ihop när du pressar ihop den i handen.
  2. Tryck ut botten i en rektangulär form, använd bakplåtspapper i botten om du enklare till kunna få ut den efteråt. Det går bra även utan.
  3. Gör nu toppingen. Skala och skär upp bananerna i lite mindre bitar och lägg dom i matberedaren. Tillsätt jordnötssmör, kokosolja och kakao och mixa till en krämig och jämn konsistens.
  4. Bred ut toppingen jämt fördelat i formen.
  5. Krossa nu jordnötterna lite lätt i en påse. Jag använde mig utan baksidan på en osthyvel för att krossa nötterna till lite mindre bitar. Strö sedan över dessa jämt över toppingen.
  6. Om du vill, smält 50 g sockerfri mörk choklad och ringla över nötterna.
  7. Ställ in i frysen och låt stå ca 4 timmar.
  8. Ta ut ur frysen, skärm upp i ca 16 st lika stora bitar.
  9. Servera och njut!

Bitarna förvaras i fyren och plockas fram några minuter innan servering.


Näringsinnehåll (per bit):

Kcal: 318
Protein: 7.4 g
Kolhydrater: 21.4 g (varav 13.9 g naturligt socker)
Fett: 22.6

1DE5302A-DD7A-4CBF-B710-4D0FF4175756

2D03413C-B674-4834-BF10-6487C96BAC41

Botten 

Processed with VSCO with a5 preset

687CF928-12AE-4D76-8618-6FF046714A0D

Topping

E9CE8634-465B-4060-AB00-B0295F102E94

Färdiga Snickers chunky bites med garnering i ugnsform

Kommentera (1)

För att få de senaste uppdateringarna