VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

tell me lies tell me sweet little lies: din guide till hur man undviker en fejkad ergobaby-sele

idag fick jag hem min nya ergo baby-sele i ekologisk bomull som jag impulshandlade under en lugn jobbnatt mellan tisdag och onsdag. eller impuls kanske var att ta i men ingen har väl missat hur nöjd jag varit med min gamla. jag hade nog fortsatt vara alldeles nöjd om jag inte råkat se av en slump att min var en kopia, en riktigt dålig kopia dessutom. har hört om fejk-ergos på e-bay men trodde inte att den beggade jag köpte av en privatperson på blocket skulle vara en. och jag har ju levt i lycklig ovisshet i typ ett år, så själva selen har ju varit bra även om kopieringen inte är det. känns ju förstås lite snopet om än snudd på komiskt, när jag hittade sidan om piratkopierade selar var min ju så uppenbart fejk, alla uppenbara missar fanns där. noll koll kokosboll! hursomhelst, fulselarna har inte några som helst säkerhetsstandarder att leva upp till så jag slog helt enkelt till på en ny hos allt för föräldrars webshop, valde en helsvart i ekologisk bomull som hade kampanjpris 1129 kr, just den finns inte kvar men det finns andra ergosar till toppenpris. har sett att fler säljer ut selarna billigare nu, gissar på att det är för att ergobaby nyligen bytt logga. och jag måste säga att wow vilken skillnad på kvalitet! den nya är i mycket mjukare tyg, bättre stoppning i axelbanden, mycket enklare att knäppa bakom ryggen, bredare panel (alltså själva tygstycket) etc och ffa mycket mycket skönare att bära. och räkna då in att jag var nöjd redan med den oskönare kopian, är med andra ord hur nöjd som helst!

har spanat runt lite och hittat en hel del uppenbara kopior på blocket och nån på tradera så innan ni köper där så ska jag ge lite tips på hur ni slipper bli lika blåsta som jag och kan få den bättre varianten med en gång:

*för det första, verkar det för bra för att vara sant prismässigt så är det med största sannolikhet det också, själv fyndade jag min för en femhunka men eftersom den var beggad och säljaren bodde långt bort i tjottahejti så jag tyckte ändå att det var i sin ordning.

*se upp med: nya selar med instruktions-DVD, det slutade ergobaby med för länge sen. förpackningar med blå text på spanska som typ ”porte bebe”, de är kopior. Inplastade selar, ergo plastar inte in sina (källa).

här kommer också lite bilder på nya och gamla selen med detaljer att hålla utkik efter:

vid en första anblick ser de ganska lika ut, förutom färgerna förstås

loggan skiljer sig åt, på den äkta är det två olika nyanser på snäckan och det står ERGObaby (organic och lilla lövet finns enbart på de ekologiska)

på kopian står ”the ERGObaby carrier” (finns dock fejk som bara har ERGObaby) och hela snäckan har samma färg

på den äkta finns loggan tryckt på bältesspännet (den äkta till vänster, fejken till höger)

ytterligare skillnader på spännena, fulingen överst, äkta nederst

på de äkta selarna sitter en stor varningstext på insidan av höftbältet, på flera språk. på fuskisen sitter en mindre text på insidan av panelen. detta är ett enkelt sätt att hålla isär kopior från original

på dragkedjan till de äka finns ergos logga ingjuten (vänster) vilket saknas på fejkens (höger), dock har jag läst att visa lite smartare kopior också har loggan på dragkedjan

inuti fickan till sov/solskyddet finns en lapp med tillverkningsland men på den äka finns också ett serienr (vä) vilket saknas på luringen (hö)

ytterligare en tydlig skillnad var att luvan hade elastiska sidor och att banden som gör att man kan knäppa fast luvan i axelremmarna är betydligt kortare på den som var äkta. dessutom finns det en mängd variationer på kopiorna men saknas t ex logga på dragkedjan, serienr och varningstext på höftbältets insida så kan du slå dig i backen på att den inte är äkta vara.

så passa på att fynda riktiga ergosar med den gamla loggan nu när de säljs billigare lite varstans men om ni ändå ska köpa beggat, spana in fejktecknen så ni kan få en som är bekväm och framförallt säker för barnet.

 

 


Kommentarer


  1. Ergobaby juni 16, 2012 on 10:37 f m Svara

    Hej och tack för inlägget. Vi tycker att detta är en så angelägen fråga att vi lagt upp det på vår facebooksida. Hoppas att du får en regnfri dag! : )

  2. myfavorite juni 16, 2012 on 2:19 e m Svara

    ja jag blev otroligt snopen över att min var en kopia. nu i efterhand inser jag ju att den var ganska krånglig och inte i närheten av lika bekväm som den äkta, men jag jämförde nog med babybjörnen vi hade först vilken var så totalt obekväm så en ergokopia framstod som en dröm.

    jag hade ju turen att ha börjat jobba nyligen och har en inkomst som tillåter att spontanshoppa en ny sele vilket jag vet att inte alla har så det är ju bra om man från början kan få den äkta varan istället för att det blir ett dyrköpt ”fynd” av en kopia

  3. Alexandra juni 16, 2012 on 4:48 e m Svara

    Bär du honom på ryggen i den nu? Jag gillar vår ergo och den är bra när man väl har på sig den, men tycker det är himla bökigt att få på henne på ryggen i den! Men man kanske lär sig om man övar oftare än vad jag gör

  4. myfavorite juni 16, 2012 on 9:57 e m Svara

    jag har inte burit honom på ryggen i den nya men jag provade några gånger i den gamla och då la jag den på sängen, unge ovanpå, satte mig, knäppte höftbältet och så på med axelremmarna. men då var han kring 7 månader och låg kvar vilket jag tvivlar på att han skulle göra idag. man får väl öva öva öva antar jag, tänkte börja ryggbära snart!

  5. ergobaby juni 17, 2012 on 10:54 f m Svara
  6. myfavorite juni 17, 2012 on 3:00 e m Svara

    åh så bra, såg ju inte överdrivet krångligt ut, ska prova!

  7. Jenny / Ekomamma i stan juni 17, 2012 on 3:57 e m Svara

    Vilket bra tips, kommer att länka till denna på min sida om det är ok. Vår Ergo var ju bara ett lån så jag har inte kunnat kolla på denna men några saker tycker jag att jag känner igen. Jag har funderat på om vi skulle köpa en egen (egentligen innan vår semester men det hinner vi inte) och då ska jag absolut tänka på de här sakerna om vi inte köper en ny.

  8. Ergobaby juni 17, 2012 on 7:49 e m Svara

    Jenny: självklart kan du länka till videon! : )
    Är du sugen på att köpa en egen håller jag med myfavorite; passa på att fynda nu när de är på kampanj, du hittar några modeller för endast 799 kr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna