Fick flera liter färska blåbär av min svärmor och har tänkt att göra blåbärs sylt bland annat. Men idag så bakade jag en blåbärs paj för allra första gången. Det var verkligen smaskens . Och blåbär är så berikad med C vitaminer med så det är jätte bra .
Så delar med mig receptet här :
RECEPT. ca 8-10 bitar
Paj degen
9 dl vetemjöl
6 tsk strösocker
2 tsk vanilj socker
250 gram smör
1 krm salt
1dl vatten
Fyllningen
Ca 800 dl färska eller djupfrysta blåbär.
1dl potatis mjöl
2 dl strösocker
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smöret . Lättast är om smöret hackas innan . Arbeta ihop allt och tillsätt vatten. Lägg den sedan i en plastpåse och in i kylen i ca 30 minuter.
FYLLNIGEN
Blanda blåbär ,potatismjöl och strösocker ihop i en skål/bunke och låt den stå medans kakan är klar.
Gör så här:
Ta ut degen från kylskåpet och dela den i 2 delar. Kavla ut den ena halvan och platta in degen i en form . Lägg sedan fyllningen över hela. Andra delen kavla ut den och skär i remsor och lägg över kakan som ett mönster som korsar varandra . Grädda kakan i 175 grader i ca 35-45 minuter. Ta sedan ut kakan och låt den svalna . Serveras godast med vanilj sås och gammeldags vaniljglass. Muuuums.
Hoppas det smakar!
Kommentera