Livet på den södra sidan

Söndag med lax benedict

Min man är duktig i köket. Han ser mat som vetenskap, jodå, ni hörde rätt. Det är roligt eftersom det oftast avspeglas  i de maträtter han gör. Jag är nog mer traditionell, tittar efter recept i kokböcker och googlar mig fram. Maten jag gör baseras ofta på det jag är sugen på vid tillfället. Min man däremot kan gå omkring och  fundera ut hur en rätt är möjlig att göra, haha, vi är nog lite olika.

Lax benedict   är i alla fall en favorit som vi då och då blir sugna på, i alla fall vissa familjemedlemmar.  Här är min mans grymma recept:

Lax benedict

Pocherade ägg

1 msk ättiksprit

1 l vatten med lite salt i

Koka upp vattnet i en stor kastrull Låt det sedan sjuda. Knäck äggen i en skål och häll varsamt  i det i kastrullen. Låt sjuda i c:a 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt svalna.

Gör hollandaisesåsen.

3 ägg

1 1/2-2 msk vinäger

225 gram smör

Salt och vitpeppar

Smält smöret försiktigt, det är viktigt att det inte blir för varmt, låt stå och svalna. Rör ihop äggulor och vinäger i en kastrull. Värm på medelhög temperatur, runt 6:an. Var försiktig med för hög värme. När äggsmeten precis börjar tjockna ta då av den från plattan. Tillsätt smöret och droppvis under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vi älskar surdegsbröd, men det går lika bra med formbröd. Rosta brödet och smöra. Lägg på det pocherade ägget, därefter laxen. Häll sedan på hollandaisesåsen. Dekorera gärna med lite gräslök.

DSC_0784

Jag har ett bra tips på en  vitvinsvinäger som vi köpte hem för ett tag sedan. Den är köpt på City Gross.

DSC_0825

DSC_0827

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *