Livet på den södra sidan

Utan er vore jag inget

Otroligt men sant. I dag blir min yngsta dotter 13 år.❤️

2F0674CA-D090-4301-AE32-F54FAAE45469

Det var ju inte länge sedan hon var ett litet knyte.

288C7045-39C9-4F86-90D8-46A792C2EB2F

Nu är alla mina barn i tonåren. Tiden bara flyger iväg och plötsligt är de…ehh, stora.

DSC_0003-14

Födelsedagsbarnet fick själv välja frukost. Det blev amerikanska pannkakor med lönnsirap och granatäppeljuice till.

DSC_0025-18

När frukosten var avklarad åkte vi till Mall of Skandinavia. Chelsie fick en slant i födelsedagspresent att shoppa loss för. Väl där blev hon ganska snål och köpte inte så mycket, men det spelade inte så stor roll för hon älskar varenda minut som hon är där tillsammans med sin kompis och med oss. Varje år önskar hon sig samma sak, en dag på M.O.S. med shopping och lunch. Rekommenderar det varmt.

E113B47E-AC0D-4AE7-8EFC-40BEA4C8BE87

När hon shoppat klart fick hon själv välja lunch-restaurang. Såklart valde hon att äta sushi.

201E7D1C-0EEA-4158-921B-F7B8DF59ED76

Tack Chelsie för att du är du. Jag älskar dig till månen och tillbaka. Massor med kärlek till dig och dina fantastiska syskon. Jag är lyckligt lottad som har er. Tack för att ni berikar mitt liv. ❤️ All kärlek ❤️

Det där med facebook…

För  över en månad sedan loggade jag ut från Facebook. Det har gått väldigt bra att vara i från det sociala mediet. Tyvärr är inte Facebook särskilt suget på att jag håller mig borta därifrån, utan de skickar mig påminnelsemail dagarna i ända. Detta har föranlett att jag blivit ännu mer irriterad. Jag och Facebook är inte riktigt sams just nu, grrrr.

Nåja, efter att ha stekt ett kilo  köttbullar lugnade facebookhumöret ner sig en smula. I kväll är det vi som äter helt otippat köttbullar, potatis och brunsås.

AEF49B8E-2F73-4D50-90B4-E348A8D35B35

Jag tänkte att jag också skulle göra lite rödbetssallad till. Den har jag gjort flera gånger tidigare och är verkligen smarrig.

Rödbetssallad

1 st inlagd rödbeta

2 st syrliga äpplen

0,5 dl hackad saltgurka

1 st liten rödlök

1 dl majonäs

1 1/2 dl lättvispad grädde

2 msk riven pepparot

Salt peppar

Gör så här: Låt rödbetan rinna av i ett durkslag, skär den sedan den i bitar. Hacka saltgurka, rödlök och äpple i tärningar. Blanda majonäs, pepparot med den lättvispade grädden. Rör ner allt och  bland det  med äpplena och grönsakerna och rör om.

Som man sår får man skörda

Milda makaroner, hela jag befinner mig i någon sorts julmatskoma. Jag har doppat i grytan, ätit sill och potatis  och slukat varenda jordnötspralin. Det har varit en matorgie utan dess lika. I morgon är det jag som hänger på låset till Sats…nu är det nog.

DSC_0001-15

Varken på julafton eller i går var jag utanför dörren. I morse kände  jag att jag bara måste komma ut och skaka ner resten av sillen. När jag tittade ut genom fönstret anade jag att det skulle behövas ett par riktiga tantvarningsdubbar på fötterna så dem slet jag fram ur garderoben. När jag och min man hunnit ta några steg utanför huset kändes det som om jag tagit helt rätt beslut. Min man däremot hade kängorna på sig och mumlade något om att det bara var på vår uppfart som det var sådär halt. Och hur fel hade han? När han några meter senare höll på att tappa balansen på en av isfläckarna, tackade jag de högre makterna att jag välbehållen tog mig ur det, herre Gud, som han viftade med armarna… Resten av promenaden kröp åtminstonne han fram medan jag såg betydligt spänstigare ut. Härligt var det i alla fall att komma ut och andas in den krispiga luften, det kändes stärkande.

Tusen bitar senare

Ännu en minnesvärd jul att lägga bakom sig.  I år var det flera nya spännande ingredienser i allt julstök. Efter att ha jobbat som en gnu med att pynta upp julbordet i topp notch-klass spiller Sofie ut nästan hela sitt glögg-glas på den nystrukna och stärkta vita julduken, nåja sådant händer. Efter att alla försiktigt tassat ut till vardagsrummet utan att spillt en endaste droppe av glöggen satte sig  alla i soffan och njöt av den varma drycket, vilket jag stunden innan råkat koka bort varenda gnutta alkohol i de vuxnas julglögg.

DSC_0006-2-2

Som vanligt blev det trångt mellan alla julmatsfaten. Jag serverade allt från Janssons frestelse, sillar, västerbottenpaj till revbenspjäll, skinka och kålrotslåda.  Alla försåg sig som om de aldrig sett mat tidigare. Jag älskar när alla äter så bra.

DSC_0018-12

På kvällen tittade tomten och tomtemor förbi med några klappar.

DSC_0031-2-2

André och Corinne missade tyvärr tomten och tomtemor när de var iväg ”köpte chips”. När de kom tillbaka hem blev det fullt ös. Barnen/ungdomarna kastade sig över paketen. I år var det hysteriskt mycket. De slet och drog i julklapparna som aldrig verkade ta slut. Då händer det som inte får hända. När Corinne och Chelsie ligger utsträckta under granen ger den plötsligt vika. Vi ser hur den ramlar in i  Sofies rum med ett brak.  Alla stirrar förvånat på det som utspelar sig. Barnen är helt oskadda men spiran och de flesta julkulorna går i tusen bitar. När vi till slut dammsugit upp de sista vassa och trasiga julkulorna och satt oss ner för att pusta ut råkar jag i samma ögonblick svälja en salivdroppe i fel strupe. Jag får ingen luft. Jag känner paniken komma, studsar upp från stolen och ställer mig intill diskhon. Börjar då hosta så pass mycket att hela julbordet kommer upp på ett bräde. Efter den pärsen kände jag mig helt slut och färdig. Försökte pigga upp lugorna med min astmasprey, vilket gick riktigt bra. Resten av kvällen satt jag med en ömmande hals och vi kunde skratta åt julaftonens alla tilldragelser, my God, vilken dag.

Granen i dag…

DSC_0044-13

Granen innan den fick slagsida.

DSC_0003-13

I dag har det varit betydligt lugnare. Vi har tittat på film och jag har knappt rest mig upp ur soffan. Det tänker jag fortsätta med resten av kvällen, alltså, inte göra så mycket. Bara mysa och äta.