VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Långt, viktigt inlägg!!

Jag fick hem boken som Elaine Eksvärd den store retoriken, har skrivit. Hon är inte bara bra på att prata den här kvinnan utan även otroligt stark som vågar komma fram med såna här berättelser som hon delar med sig av. Jag tror säkert många av er som läser bloggar, redan har fått nys på vad det handlar om, vad hon skrivit om och hur hennes uppväxt var. Hon är en kvinna man såg upp till redan innan hon skrev boken eftersom hon har otroligt fina och kloka värderingar om saker och ting i livet. Men nu sätter hon nya innebörder på vad ordet modig betyder. Att våga träda fram såhär öppet när man är en public person, gråta i teve, visa sin sårbara sida och blotta sin barndom som hon gör, det är inte många som vågar. Och det är just det hon kämpar för. Att fler ska våga träda fram, bryta tystnaden.

Det som skiljer Elaine från andra som släppt liknande biografier är att den här boken inte bara handlar om hennes hemska uppväxt med sin far, utan det är även en handbok. Tillsammans med barnpsykologen Maria Schillaci från Rädda Barnen, så har de tryckt upp handböckerna Stopp! Min kropp! och #nätsmart som ska göra det enklare för vuxna att veta hur man ska prata med sina barn om sexuella övergrepp.

Elaine Eksvard bok

I boken berättar Elaine om hur hon fick stå ut med sexuella övergrepp från sin far redan sedan hon var 2 år! Jag blir arg när jag läser boken, blir ledsen för hennes skull, blir ledsen för alla de barn som blir utsatta men mest av allt, otroligt rädd över att mina barn ska bli drabbade. Hemma har vi börjat prata om integritet. Men det är inte alla familjer som gör det.  Visste ni att statistiken säger att 3 barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade?! Tänk sen på hur många klasser er skola har, det blir många barn. En är för mycket. Och en sak som är ännu viktigare att veta är att:

Där barn finns där finns pedofilerna.

Det är ju så, de söker sig till barnen och pedofilernas bästa vän är tystnaden. Många anhöriga kan se vad som pågår, ha misstankar men säger inget, av rädsla att dra skam över familjen. Istället för att försvara barnet så försvarar de förövaren. Hur sjukt är inte det? Vilken sne uppfattning om vad som är skam och viktigt i livet.

Precis som Elaine påpekar, i skolorna har man brandövningar i gång per termin men inte en enda gång har man integritets undervisning. Man borde börja redan vid förskolorna på ett naturligt och odramatiskt sätt. Det som gör mig mest förbannad i det här samhället är att man ofta ursäktar saker och ting som en ”fas” i livet. Som tex unga pojkar som tafsar på tjejerna i skolan, det skrattar man bort med en förklaring som ”det är bara en fas pojkarna går igenom..” men va fasen, lär de redan nu vad integritet är, vad respekt är så minskar vi på antalet pedofiler när de blir äldre. Det är inget att skratta bort, det är något att uppmärksamma. Det är ingen fas att man ska få ta på andras kroppar utan att det är lika villkor, det är att antasta.

Börja tidigt med att lära era barn vad integritet är, ställ krav på förskolepersonalen att oavsett om det står med i läroplanen eller inte, ta eget ansvar och lära ut integritet. Det brinner sällan i alla skolorna flera gånger per termin, vi hade inte en enda brand i vår skola under mina 9 år men sexuella bränder fanns det många av, släck de bränderna genom att lära!

Ursäkta det långa inlägget men det här är ett viktigt ämne! Bryt tystnaden!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste uppdateringar från mig