Här är tanken att jag ska få ventilera hur jag upplever min första graviditet. Tankar och funderingar som kommer upp, kanske knasiga men för mig helt verkliga.

Gravidpenning/Föräldrapenning

v.23 (22+1)

Jag har börjat läsa på om Gravidpenning och föräldrapenning.
Tidigare har jag sagt att jag inte tänker utnyttja de här två månaderna som jag får gå hem innan förlossningen utan jag tänkte försöka jobba så länge som jag orkade och gå hem typ 2 veckor innan. Men efter en händelse i veckan där en brukare sa ”hoppas ingen dödar bebisen din” samtidigt som hon slog mig ganska hårt i magen och flinade elakt har jag ändrat mig. Den händelsen + mitt ryggont + kommentarerna från mina kolleger om ”varför inte utnyttja de två månaderna när jag kan?”. Jag förlorar ju inga föräldradagar på det ändå.
Så nu är blanketterna utskrivna, tänkte skriva dem när jag kommer tillbaka efter semestern. För ja visst! Jag gick på semester i fredags :) 2 lediga veckor har jag framför mig nu. Sedan ska jag bara jobba 5 veckor till innan jag förmodligen går hem på Gravidpenning på grund av hot och våld risken på jobbet.
Sedan blir jag förmodligen mammaledig till efter semestrarna nästa år och börjar jobba någon gång i augusti (blir 8,5-9mån) sedan går Victor hem på pappaledighet direkt efter semestern i ca 6mån som det ser ut just nu :) Känns fint.

Ser ut att bli väldigt perfekt nu i vinter med. Eftersom C är beräknad i slutet av november och Victor får vara hemma två veckor med oss efter förlossning, samt har två veckors semester sparade att ta ut kan han vara hemma med oss hela första månaden. Och sedan är det ju i stort sett jul och då är han ledig en del igen :)

Alla rum på första plan i huset är nu målade och klara. Alla färger som vi valt passar sjukt bra i alla rum. Vi är verkligen extremt nöjda 😀 Det första vi inhandlat till huset är ett nytt ljud till vardagsrummet (Så nu är det sladdfritt!) en galet stor kruka med en växt vi tittat länge på, samt en hammock till trädgården. Tog tid men när vi stod i kassan på Plantagen i torsdags såg vi vår Hammock, i ljusgrått trä, 3-sittsig med hög rygg. Precis vad vi ville ha så vi köpte den på plats och fick hämta den med kärra dagen efter. Nu står den prydligt på framsidan under vårt äppelträd :)

DSC_0075

Veckans bebisfakta:
– Barnet är nu ca 20cm långt och väger ca 465g i veckans början och 550g i veckans slut.
-Barnets hörsel förbättras och kan nu urskilja olika ljud både inifrån och utifrån min kropp.
-Jag kan stimulera mitt barns nervsystem genom att prata och sjunga för mitt barn redan nu (Jag är väldigt dålig på detta, pratar sällan med C och har aldrig sjungit.. Victor pratar dock med magen i stort sett varje dag)
-Jag kan uppleva förstoppningsproblem och halsbränna
-Man kan börja känna barnets kroppsdelar genom bukväggen exempelvis en fot osv.
-Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör på sig som kan ge smärta i sidan av magen

Mina symptom: I går var vi på ettårs kalas, en dag då jag verkligen kände mig supergravid. Det var inte direkt varmt och folk satt i skjorta och långbyxor. Själv satt jag i en tunn klänning och svetten seriöst rann om mig. Kände mig nästan sjuk! Det riktigt glänste om handsvetten. Mina fötter och smalben svullande dessutom upp för första gången. Kände mig riktigt vidrig och ville mest av allt ta en dusch när jag satt där på kalaset.. Min navel har blivit typ vätskefylld med. Den står ut mer nu än innan och känns superkonstig när man trycker på den med fingret 😛 Ryggvärken är kvar och kommer ganska tidigt under dagen. Det hjälper inte att sittvila bort smärtan utan jag måste halvligga ner. Att sitta gör det nästan bara värre.

I fredags hade jag min första dag på semestern. Vi startade med att åka till tippen kl. 08.00, sedan fixade vi hem Hammocken och tog en snabb tur på stan. Kl. 13 åkte vi ut med Victors föräldrar och spenderade resten av dagen i deras båt. Perfekt start på semestern :)

IMG_20150717_173520

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *