En till Allt för föräldrar webbplats

Fiska med barnen – tips & råd

Fråga dig själv: vill du att ditt barn ska bli en av dem som verkar tro att mjölken kommer från affären? Eller att om de fiskar i sjön kan de få upp ett paket fiskpinnar? Trodde inte det.

Att fiska är en viktig aktivitet för barnen. De har roligt och ni kan spendera kvalitetstid tillsammans. Det lär dem också om naturen och om maten vi äter.

Verkligheten är ju dock att det är svårare att fiska tillsammans med barnen än att göra det ensam. Mycket av tiden kommer att gå åt till att hjälpa dem med betet, kastet och att trassla ur linor. Men att fiska med barnen eller barnbarnen kan vara väldigt givande, och om du har rätt inställning är det minst lika roligt som att fiska själv eller med kompisarna.

Fokusera på barnen, inte fisket

Du kommer troligen inte att fånga lika mycket när du tar med dig barnen, särskilt inte om de är små. Men låt inte detta avskräcka dig. Kom ihåg att just nu är poängen att lära dina barn att fiska och att umgås med dem, inte att fånga gammelgäddan.

Om de blir uttråkade och börjar plaska i vattnet så att de skrämmer bort fisken, bli inte upprörd. Om du vill att dina barn ska fortsätta att fiska när de växer upp måste upplevelsen vara positiv för DEM, inte för dig i första hand. Om du läxar upp dem varje gång de tappar intresset kommer de få en negativ bild av fisketuren.

Det krävs tålamod för att fånga fisk, och det räcker inte att bara berätta detta för barnen. Visa detta genom ditt eget exempel, så kommer de med tiden att själva lära sig att visa tålamod. Du hittar massor med tips vad du ska tänka på när du fiskar med barnen första gången på barnsemester.

Välj rätt fiskeutrustning för barnen

Ett bra sätt att få barnen intresserade av fiske redan innan ni kommer till vattnet är att låta dem välja sitt eget spö och lina. Det finns ett stort utbud av spön designade för barn som är lätta och lätthanterliga för små händer. Du kan hitta bra fiskeutrustning för både barn och vuxna på Fishline.

Med många billigare spön följer ofta en lina, men det kan vara en bra idé att investera lite extra i en kvalitetslina att byta ut den med eftersom de medföljande ofta är en billigare variant som är mer svårhanterlig och som lättare trasslar till sig.

Här kan du fiska med dina barn

Framför allt i södra Sverige har vi många bra fiskeplatser med våra många sjöar, och havet om du bor nära det. Det du ska hålla mest utkik efter om du har med dig småttingar är räcken, till exempel på en brygga, eller andra skyddade platser. Barn vill gå så nära som möjligt, så undvik oskyddade avsatser där barnen kan trilla i.

Undvik också platser som är någorlunda fritt från saker linan kan trassla in sig i, eftersom det bara kommer att bli frustrerande för alla.

Oavsett om ni fiskar från stranden eller bryggan, i en sjö eller i havet, så kom ihåg att ha kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *