En till Allt för föräldrar webbplats

Ska barnen följa med på begravningen?

Tips till dig som tänkt ta med barnen på begravning

Många föräldrar våndas när de frågar sig själva om barnen ska få följa med till begravningen. Blir de inte märkta för livet? Klarar de verkligen av den stämning och den sorg som spelas upp inför dem?

Det är inte så länge sedan man trodde att barnen kunde ta skada av att gå på en begravning. Men många gånger var det värre för dem att stanna hemma, då de istället fantiserade om de hemska saker som hände under ceremonin. Vad kunde det vara som var så hemskt att de inte fick se? Det finns exempel på vuxna människor som fortfarande inte klarar att gå på en begravning på grund av de fantasier de målade upp som barn.

Idag har man insett att ett barn oftast mår bättre av att få vara med, under förutsättning att de vill det. Barn ser naturligare på döden, och de tycker ofta om att få säga adjö och kanske lägga en teckning på kistan. Och det brukar oftast fungera utmärkt med barn på begravningar. På Fenix Begravnings hemsida kan du läsa mer om att ta med barn på begravningen.

Förbered barnen på vad som händer

Små barn upp till 4–5 år har inget egentligt begrepp om vad döden innebär. Och fram till den åldern kanske det inte är någon vits med att ta med dem på begravning. Vill du ändå ta med dem, så ha gärna någon annan vuxen till hands som kan ta hand om dem, och kanske gå ut en stund med dem om situationen skulle kräva det.

Men redan i femårsåldern kan man prata med barn om döden så att de förstår, och förklara för dem hur det går till på en begravningsceremoni. Det är också nu de börjar inse att man inte kommer att komma tillbaka från döden.

Sätt dig ner med barnet och berätta vad som kommer att hända i kyrkan, och efteråt. Förbered honom eller henne på att många kommer att vara ledsna, och att det är helt okej att barnet också gråter.

Gör gärna ett besök i den lokal ceremonin kommer att ske, och visa hur det ser ut.

Svenska Kyrkan låter barnen vara delaktiga i begravningen

Det finns de som hävdar att man inte bör ta med små barn till en begravning. Argumenten kan vara att de inte förstår vad det handlar om eller att de inte klarar av att hantera situationen. Andra menar att barnen klarar av det bättre än vad vi vuxna gör.

Svenska Kyrkan välkomnar barn på begravning. De tillåts inte bara besöka begravningen, utan på många håll ägnar prästen dem särskild uppmärksamhet. Ibland kan de få hjälpa till med förberedelser, och dela ut pappersservetter eller fixa med blommor inför ceremonin.

Vem bestämmer om barnen ska följa med?

Det är du som förälder som känner ditt barn, och vet besked. Det bästa är att helt enkelt fråga barnet om det vill. Kanske blir barnet tveksamt och kan inte bestämma sig. Förklara då för barnet vad en begravning är och varför den sker. Låt sedan barnet smälta tankarna och fråga igen någon dag senare.

Om barnet absolut inte vill följa med på begravningen, så tvinga det inte. Respektera barnets ståndpunkt och låt honom eller henna få stanna hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *