Konspiratoriska pappatankar om allt och ingenting.

Annons

Växellådan

Hej Ebba,

Vi föräldrar har ju ett ansvar att lära dig om olika saker i livet. Hur man ska behandla människor, hur man uppför sig kring matbordet, blommor och bin, ränteanalyser… och växellådan.

Det sista är ju i allra högsta grad aktuellt nu.

Vi är ju på besök hos din kusin och du invigde golvet med att backa in under deras teve-möbel där du fastnade. Du kom liksom ingenstans efter att du backat in där.

Det är jättebra att kunna backa, det har många fördelar här i livet, men det är svårt att leva enbart genom att backa, för ibland måste man ta sig framåt också. Ja, det är till och med viktigare än att kunna backa, oavsett om du ser på livet i stort, eller det begränsade livet bakom en bilratt. Det finns en anledning att en bil bara har en back, men fem, sex växlar som tar dig framåt.

Så nu ska jag förklara för dig:

Du förstår, en växellåda har man för att kunna skifta mellan att backa och ta sig framåt.

Du har ju besvisligen lärt dig att lägga i backen, men nu måste du också lära dig att lägga i en växel som tar dig åt andra hållet.

Backa gör du ju genom att sätta händerna i golvet och trycka dig bakåt. Ska du ta dig framåt får du istället sätta händerna en bit framför dig, och sedan dra dig framåt… Fattar du?

Det är ganska simpelt när man kommer på det.

Så slipper du fastna under fler möbler framöver.

/Din pappa

PS. Vill du ha en överkurs så kan du resa dig upp på händerna och knäna. Sedan rör du ena handen och ena knäet framåt, och sedan andra handen och andra knäet. Det kallas att krypa och går mycket snabbare än att hasa sig framåt. Testa gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons