VARNING! Fotografer och barnfotografering

Varning till alla föräldrar där ute som tänker:

Åh vi måste gå till fotograf för att föreviga våra små på bild!

Du betalar dyra pengar för att ta dessa foton samt köper dem!

Foto: Jag själv

Foto: Jag själv

Foto: Jag själv

Foto: Jag själv

För tydligen kan fotografen lämna dessa bilder till tex en bildbyrå! Detta har nu hänt mig och en bild på mig och mina barn dök upp när mitt jobb hade en föreläsning! Jag var själv inte där men fick bilden visad för mig och har självklart fotograferat av den.

Kontaktade då Stadsdelskontoret på Östermalm där jag jobbar och fick då veta vilken bildbyrå/bildbank de ”köpt” denna bild..

I mailkontakten med denna fotograf framgår tydligt att man måste ha båda vårdnadshavarnas underskrift om barnen är under 18 år!

Vi har INTE skrivit på detta avtal!

Hoppas du läser detta och skäms!!

8 thoughts on “VARNING! Fotografer och barnfotografering

 1. Hej! Så fruktansvärt det du har drabbats av! Jag jobbar som fotograf och skulle inte ha hjärta till att sälja bilder utan kundens medgivande och inte ens med det heller. Det borde vara varje fotograf´s regler, det handlar inte enbart om regler & lagar, personers integritet är oerhört viktigt. Nu tror jag inte det här sker förutom i enstaka fall som här, jag känner till väldigt många av mina kollegor som inte skulle göra detta. Den fotografen som gjort det här bör ge dig ersättning för skadan och varna för den fotografens dumhet istället för varna allmänt, det är som sagt väldigt väldigt ovanligt att en fotograf gör så. Hoppas det löser sig! Mvh Elisabeth

  1. Hej!
   Tack för din kommentar! Hoppas verkligen att det är så <3

   Jag kommer självklart att gå ut med både fotografens namn och även namnet på bildbyrån om ingen "ersättning" kommer. Fotografen har tydligt själv skrivit att "om vi väljer att skriva under så kommer vi själva att få välja vilka bilder som lämnas till byrån samt ersättning i form av fotografering av hen"

   Vi har inte skrivit på, inte valt bilder och inte fått den så kallade "ersättningen" så klart eftersom vi inte godkänt detta..

 2. Grrrr

  Jag jobbar som fotograf och skulle aldrig i mitt liv sälja de bilder som tas i samband med familjefotograferingar eller liknande. Mina kunder skriver på ett avtal om att jag får använda bilderna på min hemsida och andra sociala kanaler. Jag säljer endast bilder som jag redan i förhand har haft som avsikt att fotografera för att säljas. Då finns det avtal tecknat med modellerna.

  Hoppas du får en rätsida på detta och mycket oproffsigt av den fotograf detta gäller.

  Linda

  1. Hej!
   Tack, har haft kontakt med bildbyrån och bilderna är nu borttagna.
   Fotografen tog idag kontakt med mig, ska svara så snart jag fått rätsida på ”vissa saker” med hjälp av andra fotografer jag känner samt vänner med juridiskt kunnande.
   Vet ju att ett hundratal personer fått denna bild med sig hem på föreläsningen den användes under.

   // Johanna

 3. Hej! Det verkar som det här retar en hel del fotografer som tar barn- och familjefotografering seriöst – mig själv inkluderat! Självklart säljer man inte bilder vidare utan särskilt tillstånd! Synd att du drabbades, hoppas det löser sig! För visst är det viktigt att ha bra bilder på barnen! :-) /Gudrun, Isoletta Foto

 4. Oj men fy !!! Hoppas verkligen dem skäms !! Kika gärna in hos oss , skriver om småbarnslivet mellan Sverige o Spanien . Idag rockar vi dessutom sockorna ! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *