Heltid för föräldralediga i Stockholm! (del2)

Läs del 1 innan du läser detta!

Visst vi har en av världens bästa föräldraförsäkringar här i Sverige!

Dock borde det ingå någon slags utbildning om hur livet som förälder kan se ut efter du fått hem din skatt!

Man får allt för ofta höra nu för tiden: Vårt liv kommer inte ändras så mycket utan vi skall fortsätta lev som vanligt, bebisen kan man ju ta med sig!

Vad säger det?

 

Jag tycker tvärt om! Sen mina tvillingar föddes förändrades mitt liv totalt! Nu är det inte lägre mina intressen och behov som styr! Utan barnen kommer i första hand!

Jag menar inte att man skall ge upp sina intressen och sina liv bara för att man fått barn, jag menar bara att man måste sätta sig själv åt sidan och låta bebis/bebisarna ta plats!

 

Det som även stör mig är synen på att vara föräldraledig! Varför får du betalt av ”våra skattepengar” för att stanna hemma från ditt jobb för att ta hand om ditt/dina barn? Är det för att du skall hinna städa/tvätta/shoppa/diska/träna/jobba på datorn? Eller är det för att ta hand om just bebisen och om lite hushållsarbete hinns med är det ett plus?

För innan du fick barn så jobbade du (de flesta jobbade innan) och skötte sånt efter jobbet. I de flesta familjer är det även två vuxna. Dvs sånt kan fortfarande göras som vanligt efter den andra kommer från jobbet.

Jag tycker förövrigt att ”föräldraledig” är ett dåligt ord, det borde heta ”föräldrajobb”

IMG_7992 - kopia.johannasweden.foraldraledig.stockholm.heltid.tvillingar.twins.polarnochpyret.newbiebykappahl

Man läser även ofta: Jag behöver lämna bort syskonet för att ”knyta an till den nya familjemedlemmen”

Så syskonet behövs lämnas bort 30h/v eller nu mer (i sthlm) för att du skall knyta an? När skall syskonet få knyta an till sitt nya syskon?

Enligt lag är 15 h/v det som är bestämt att föräldralediga skall erbjudas avlastning för att ta hand om bebis/bebisar och syskonet få leka av sig med kompisar på förskolan. Sen bestämmer kommunerna runt om i landet själva resterade regler (om jag förstått rätt?) Hur dessa 15 timmar i veckan delas upp tror jag är upp till förskolorna själva. Men av vad jag förstått från vänner/fd kollegor runt om i landet läggs de oftast på 3 dagar 5 timmar åt gången och de dagar/tider då det är som mest personal i barngruppen.(?) Låter väl rimligt eller hur?

Ofta får barn till föräldralediga ej vistas på förskolan på tex sommaren då ordinarie förskola håller stängt så att personalen även dem får lite ledigt 😉 Här i Sthlm får man lämna sina barn året runt alla icke röda/helgdagar även som föräldraledig.

Jag kan dock tycka att 15 timmar i veckan är lite litet för ett äldre syskon att få träffa sina kompisar, jag kan tycka att 20 vore mer rimligt. 4 dagar i veckan 5 timmar om dagen :)

Karin Wanngård är en av de politiker som röstade för detta förslag och hon har gång på gång uttryckt, i minaögon, dåliga kommentarer om varför detta är bra för syskonet.. Googlade hennes namn och kom då in på hennes blogg!

Så här skrev hon redan 2013 om förskolan

”Tyvärr går Stockholms förskolors utveckling delvis i en negativ riktning. För att ge några exempel:

 • Andelen högskoleutbildade förskollärare sjunker kraftigt – vilket försämrar förutsättningarna för den pedagogiska verksamheten
 • Personaltätheten har försämrats
 • Utemiljöerna är alltför eftersatta
 • Segregationen tilltar mellan olika stadsdelar och olika förskoleverksamheter

Vi måste öka satsningen på utbildning av barnskötare och förskollärare. Det är ett tecken på stadens, och statens, oförmåga när andelen förskollärare sjunker så snabbt som under de senaste åren utan att tydliga insatser görs”

Ser dessa nämnda saker bättre ut 2017 då, nu även barn till föräldralediga ”har rätt till förskola på heltid”?

NEJ!! Det har inte blivit bättre!! Och dessutom så ”kläms” fler barn in i de redan för stora barngrupperna utan att mer personal tillsätts!

Varför ”alla barn har rätt till förskola” ? Jag tycket det borde vara ”alla barn har rätt till sina föräldrar/vårdnadshavare!”

Skolverket har gjort nya riktmärken om hur stora barngrupperna bör vara, i början av  2016 skrev de detta:

”Nya riktmärken ska bidra till mindre barngrupper

För barn mellan ett och tre år är riktmärket för barngruppers storlek sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år är riktmärket nio till 15 barn. Skolverkets nya riktmärken för barngrupper ska tillsammans med nytt stödmaterial bidra till att kommuner och fristående förskolor kan skapa en bra förskola för barnen.

– Vi har tagit fram olika riktmärken eftersom behoven ser olika ut. Små barn behöver mer omsorg än äldre och varje enskilt barn har sina speciella behov. Det måste man utgå från om man ska lyckas ge barnen en bra och trygg förskola, säger Ulrika Lundqvist enhetschef på Skolverket.”

Jag la upp dessa riktlinjer på mina instagram för ett tag sedan och jag kan säga att det är FÅ FÖRSKOLOR som ändrat sin storlek på barngrupperna sen dessa riktlinjer /riktmärken skrevs! Istället har de ökat och personaltätheten då alltså minskat!

 

Vad tycker du? Om du jobbar på förskola hur ser det ut hos er? Du som föräldraledig, behöver man mer än 30 timmar i veckans ”ledigt” från sitt äldre barn för att kunna ta hand om sin bebis?

Och åter igen vill jag förtydliga: Jag VET att alla familjer ser olika ut och har olika förutsättningar. Jag vet att det finns sjukdomar som tex förlossningsdepression.

 

 

Kika gärna in hos mina vän Camilla och hennes blogg där hon delade mitt tidigare inlägg i detta ämne. Se gärna alla kommentarer från många pedagoger inom förskolan som bevittnar samma sak som jag på arbetsplatser runt om i Sverige!

image

Inlägget och bloggen hittar ni här

 

 

 

 

 

7 reaktioner på ”Heltid för föräldralediga i Stockholm! (del2)

 1. Vilket bra inlägg! Håller verkligen med dig i allt. Jag har själv valt att gå ner i arbetstid kraftigt efter att varit ”föräldraledig” för att kunna vara hemma mer för mina barn. Får ofta höra ”men din pension” etc. Jag startade ett eget sparande som 20 åring. Jag har ingen förhoppning om att pension kommer finnas kvar om 23 år när jag blir ”pensionär” ändå. Jag kommer klara mig så jag är inte bekymrad. Mina barn är viktigare.

 2. Väl formulerat, tack! Jag tycker att det inte behövs mer än 30 timmar för syskon. Jag har 2 barn (2&4) på förskola i Stockholm & oroas över de nya möjligheterna. Idag är det svårt med vikarier & barnens dagliga miljö gör dem helt utmattade. Jag försöker hämta så tidigt som möjligt för att mina barn ska få återhämtning efter stökiga dagar med många barn & stort flöde av både barn & pedagoger. Jag önskar att politikerna valt att investera i mindre barngrupper med bibehållen personaltäthet för att främja både den pedagogiska verksamheten och hälsan hos både barn & pedagoger. Jag upplever det svårt att påverka i förskolan, att återkoppla till chefen är oftast som att hälla vatten på en gås…

 3. Jag jobbar som förskollärare i en kommun i Skaraborg och där har rekommendationen kring barngrupperna i alla fall inte spelat någon roll, där jag jobbar är det 15 barn på avdelningarna 1-2 år, på 3 års avdelningarna är det 16-17 barn, på min avdelning 3-4 åringar är vi 21 barn och på 5-årsavdelningen är det också 21 barn.
  Mycket bra inlägg detta!

 4. Håller med dig. Jag är nu föräldraledig o har en kille som blir 5 om en månad o honom lämnar jag till förskolan då han vill gå dit o jag erkänner att jag själv känner att jag behöver några timmar ibland med bara bebisen men tycker att heltid är väldigt mycket. Här i Södertälje får vi lämna 24 timmar i veckan mån-tors 8-14 o som det ser ut nu lämnar jag vid mellan 8.15 o 8.30 o hämtar vid 14 men han får även vara hemma om han så skulle vilka det. Igår var han väldigt trött så då fick han stanna hemma o sova lite längre. Beroende på ålder så kan det skilja hur mycket tid dom behöver, äldre behöver/vill oftast vara där lite mer än mindre. Äldsta tjejen har nyligen börjat skolan så lillebror vill gärna gå o träffa kompisar o personal det han får o ibland mindre. När jag jobbar så måste vi lämnar långa dagar o därför har jag alltid gått ner i tid för att någonstanns kunna minska timmarna dom måste vara där så skulle aldrig falla mig in att lämna heltid när jag är hemma. Varför vill man ha semester o lämna barnen på förskolan? Vissa undantag vid semester tycker jag att man kan få göra men inte varje gång.

 5. Jag tycker obegränsat med tid för föräldralediga är helgalet! Vi hade 20 h/vecka med både andra och tredje barnet fast vårt andra barn hade ett handikapp så vi hade kanske kunnat ”kräva” mer men vi tyckte faktiskt inte det behövdes. 30 h/vecka måste ju absolut räcka. Det är ju inte så att det inte är köer till barnomsorgen i Sthlm och den här nya regeln kommer väl inte göra saken lättare. Det är enklare att skaffa hund om man inte har lust att prioritera sina barn under de få år som det handlar om… Jag är absolut för att alla ska jobba etc men när man är föräldraledig ska man väl ändå prioritera sina barn… De få som behöver mer tid av olika personliga skäl får mer tid redan idag.

 6. Huvudet på spiken! Håller med dig i allt. Ja de finns ett få antal familjer som behöver lite extra-tid men jag upplever (jobbar i skola) att många här försöker göra allt för att få mer tid på ex fritids. Där man lätt kan få vara 3 personal på 70 barn (behöver inte heller vara så att alla 3 jobbar heltid). Omöjligt att se alla barn varje dag, lägg till barn med särskilda behov i dessa 70 barn utan extra personal..
  Nej varför skaffa syskon och sen inte försöka jobba på syskonrelationen? Finns få saker som gör mig så matt och irriterad som att det är någon slags rättighet att få lämna sitt stora barn massa tid när man får syskon. Jag tänker hur mycket det kostar samhället att man går hemma på föräldrapenning, sen då får fulltid för syskon som du knappt betalar något för (och samhället återigen bekostar för din familj, den här gången förskoleplats). Det är ju helt vansinne vilken ”lyx” det är (hur man nu kan se det som en lyx att lämna ifrån sig sitt barn..)
  Jag hade gärna haft min stora hemma men vill gärna leka med kompisar och inga andra föräldrar kan tänka sig att avstå från förskola. Förskolan är ju precis som du skriver bättre än föräldrar idag. Sjukt att det blivit så!!
  Har en kompis som jobbar på förskola där föräldrarna sagt ”ja det vet ni bättre, ni känner ju vårt barn bättre” (sas också som att det var helt naturligt och inte alls konstigt att de gör!!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *