Heltid för föräldralediga i Stockholm! (del1)

Jag har varit tyst här på bloggen länge nu.. Orken har inte funnits! Orken att göra något alls efter man kommer hem från jobbet, mitt jobb på förskolan!

Idag inleder jag min andra vecka som student med att blogga! För sakta sakta börjar orken/energin återvända till min kropp..

Ska det vara så här? Ett jobb som jag så länge brunnit för, ett jobb som jag varit så stolt över i så många herrans år?!

Ska det vara så att man inte orkar med att ta hand om sina egna barn eller sitt hem när man kommer hem efter en dag på jobbet? Jag som dessutom valde att gå ner i arbetstid till 75%.. NEJ!!!

Ska man behöva börja må dåligt redan på söndagen över att det är dags att återgå till jobbet på måndagen?

Jag tog beslutet att börja studera i oktober 2016. Då fick jag nog! Kände att mina barn är värda en bättre mamma än så här!!

Fotograf: Cecilia Pihl http://www.ceciliapihl.se/

Fotograf: Cecilia Pihl
http://www.ceciliapihl.se/

Innan jag började jobba på förskola jobbade jag som barnflicka åt två underbara flickor på Lidingö. När jag sedan valde att söka mig vidare till förskolans värld var det inte för att jobba som ”barnpassare”

 

När jag började jobba på en förskola på Lidingö för över 10 år sedan så bestod barngruppen av 12 barn i ålderna ca 1 1/2 år- 3år på 3 pedagoger på ”småbarn”. Maxtaxan var inte införd. Vi satt alltså en vuxen med 4 barn vid ett bord eller när vi skulle på utflykt hade vi max 4 barn var, gick ju toppen med två i vagnen och två som gick bredvid och höll i vagnen.

(Idag har vi 5-6 barn vid samma bord och många börjar på förskolan utan att ens lärt sig äta själva.. Inte hållit i en sked själv ens.)

Jag minns så väl när vi skulle så lov att ta in ett 13:e barn.. Vi var inte glada!

Sen infördes maxtaxan och man kan ju tycka att när det blev så passa mycket billigare med förskola så borde ju flera barn få kortare dagar då föräldrarna nu fick mer pengar över.. Så blev det tyvärr inte. På den tiden var det också högst ovanligt att barn började på förskolan exakt runt sin 1-årsdag..

När man var föräldraledig med småsyskon fick man lämna sitt äldre barn på förskola den tid då det var som mest personal på plats. Det för att den pedagogiska verksamheten det skrivs så mycket om i media idag just kan bedrivas då alla ord.personal är på plats! Så argumentet att barn till föräldralediga har rätt till den ”pedagogiska verksamheten” håller inte..

Idag i Sthlm är det på småbarnsavdelning på kommunala förskolor ofta 16 st barn på 3 pedagoger (som i bästa fall jobbar heltid), åldrarna är oftast precis fyllda 1år-2 1/2 år, att barn hinner fylla 3 år och gå kvar inne på ”småbarn” är tyvärr ganska ovanligt. Det är i Stockholm brist på utbildad förskolepersonal och jag har genom åren jobbat med så många kollegor som tex jobbat inom krog/restaurang eller butik innan. Jätte bra tjejer/killar som är fina med barnen!

Jag har vänner/fd kollegor som jobbar i olika stadsdelar runt om i Stockholms stad.. Och alla vittnar om samma sak! Dagarna på jobbet går för ofta ut på att ”klara dagen”!! Det pusslas i schemat varje dag för att kunna täcka upp barnantalet. Det STIGANDE barnantalet med långa dagar på förskolan.

Vi är skyldiga att hålla öppet från 6.30-18:30 om föräldrarna har behov av det. Med med behov menas inte att du måste påvisa att du tex jobbar/studerar så du har behov av det utan det avgör du som förälder själv! I Sthlm får du lämna barn på förskolan även som du som förälder tex har semester..

Heltid på förskolorna betyder alltså inte 40 timmar i veckan som alla medier skriver, utan det betyder från 30 timmar i vecka upp till 60 timmar i veckan!

Hur har politikerna som klubbade igenom att även föräldralediga nu inte skall begränsas till sina 30 timmar i veckan (kl 8-16) till sina syskon på förskolan tänkt att vi personal som i bästa fall jobbar 40 timmar i veckan klara detta. Vi har inte 12 timmars arbetsdagar! På många förskolor runt om i Sthlm är man glad om man lyckas ta sin 30 minuters rast om dagen!

Alarmerade rapporter visar att förskolepersonal är en av de arbetsgrupper som är mest sjuka! Även utbrända/stressrelaterade sjukdomar!

Vi som jobbar inom förskolan är inga superhjältar eller bläckfiskar med 8 armar, vi är vanliga människor som valt att jobba med det viktigaste vi har i samhället, vår framtid, dagens barn!!

image

Jag blir verkligen ledsen och frustrerad när jag hör folk prata/skriva att barnen har det roligare/bättre på förskolan än med sina egna föräldrar! Varför tror så många av dagens föräldrar att vi är bättre än dem själva på att uppfostra deras barn? Varför?

Vad kan vi, 3 personal göra med ditt lilla och dennes 15 kompisar i samma ålder samtidigt som du inte kan göra med det och dennes lilla syskon? Även om vi strävar efter att dela upp barnen i mindre grupper så blir det ca 5 barn på en vuxen!

Vi lär ditt barn hur man fungerar i grupp, det kan kanske vara svårt att göra hemma.. Men i Sthlm finns MASSOR med superbra öppnaförskolor för barn i alla åldrar och parklekar där det bedrivs styrda aktiviteter varje dag utomhus. Barn på småbarns avdelning har heller inte utbyte av andra barn som de äldre barnen har enligt forskning.

Du kommer aldrig ångra tiden du spenderade tillsammans med dina barn och den tiden går inte heller att få tillbaka!

dalarna,tyra,tvillingmamma,blomma,ljung,pink,rosa,johannasweden,minirodini,tvillingar,twins,hmkids,kappahl,newbiebykappahl,newbielovers,1 - Kopia

Så snälla föräldralediga i Stockholm tänk efter några extra gånger innan du väljer att ditt lilla syskon skall gå på förskolan på heltid fast du är hemma med dennes syskon, snälla! <3

De barn vars föräldrar jobbar och inte har något annat val än att lämna sitt barn långa dagar på förskolan, de barnen behöver också få lunga stunder för avkoppling på förskolan. När personalen börjar gå hem vid 14:30/15:00 för att de öppnat den dagen är hela barngruppen oftast kvar. Dvs färre vuxna på alla dessa barn! Det bedrivs då sällan en pedagogisk verksamhet då utan då är det ”frilek” som gäller. Det kan ditt barn leka i parken ute med dig eller hemma i ert hem!

Vad tror du händer om tex ett barn bajsar i blöjan och det då bara är 2 vuxna på 15 barn? Jo en vuxen blir SJÄLV med resterande barngrupp!

Ja jag vet att det finns ”speciella omständigheter” som gör att få syskon behöver dessa extra timmar på förskolan! Syftar inte på dessa familjer <3

När jag skriver om jobbet på förskola i min blogg utgår jag ifrån arbetet med de yngsta barnen då det är dem jag jobbat med i 90% av min tid inom förskolans värld även de flesta av mina vänner/fd kollegor jobbar just med de yngsta barnen.

image

Här hittar ni nu del 2 :)

 

 

 

18 thoughts on “Heltid för föräldralediga i Stockholm! (del1)

 1. Fantastiskt bra skrivet!
  Skönt att läsa detta av någon med inblick inifrån.

  Föräldrar verkar inte ha någon tro på sig själva idag. I media och i samhället i helhet så predikas förskolan och överallt så pressas man till att lämna bort barnen för att det är det bästa för dom. Att barnen hemma skulle hamna efter i allt, inte stimuleras och bli socialt missanpassade.

  Jag är en förälder på två barn, vad är det kontra en pedagog på kanske 5 barn? Får barnen på förskola mer tid med vuxna och bli sedda än vad jag kan ge dom hemma? Förstår inte riktigt matematiken.
  Sen när blev förskolan en självklarhet istället för en nödvändighet?

  Är inte grundidén att barnen ska gå där då dennes förälder måste arbeta? Var inte det grundtanken?

  Nu känns det som alla föräldrar blivit så inpräntade med att det bästa för barnen är att gå på förskolan och att det rent av är elakt att hålla dom hemma?

  Som hemmaförälder så blir man ständigt ifrågasatt och lite utstött för att man valt att vara hemma ett par år med barnen. Att vara hemma med barnen innebär inte att barnen bara sitter o glor på tv hela dagarna utan självklart träffar mina barn andra barn. Självklart gör vi saker tillsammans, både ute som inne, ensamma och tillsammans med andra.
  Mina barn ligger inte efter på något sätt utan tvärtom så ligger dom före i mycket.
  Men det krävs ju väldigt mycket av en som förälder att vara hemma med två små barn. Det är skittufft emellanåt men det ger oss alla så mycket mer än vad det kostar.

  Att barn ska få gå heltid på förskolan trots att föräldrarna är hemma gör mig rent av ledsen. Hur skulle detta på något sätt underlätta för pedagogerna som redan går på knäna? Hur kan det i slutändan generera till något bättre för våra barn? Hur känns det att vara ett litet storasyskon och veta att bebis är hemma med mamma/pappa medans man själv blir bortlämnad? Vad gör det med relationerna i det långa loppet? Det kan ingen svara på ännu.

  Självklart finns det alltid undantag och barn som behöver denna typ av verksamhet men att alla ska ha rätt till den? När pensionärer i Sverige svälter?

  1. Tack snälla! Självklart ser det olika ut för alla familjer.Önskar bara att många av dagens föräldrar kunde förstå att de är de viktigaste personerna i sina barns liv <3

 2. Det är som att läsa sina egna tankar när jag läser ditt inlägg!

  Har själv jobbat på förskola och sett barnantalet öka och öka och öka…. på en av förskolorna jag varit på var vi 19 små barn på 4 vuxna. Och som du säger är majoriteten av barnen mellan 1-2 år. Detta va 7 år sedan… sist jag pratade med mina förra kollegor hade de 21 barn. På 3.5 pedagoger… skrämmande! Jag bara väntar på olyckorna!

  Det va under min tid på förskolan jag bestämde mig för att vara hemma med mina barn så länge som möjligt! Jag vill inte utsätta mina barn för det jag själv bevittnat i förskolan..

  Har en tjej som fyller 3 år om ett par månader och en tjej som är 8 månader. Först nu ska äldsta tösen skolas in. Och det är bara för att vi bor i en väldigt liten by där det inte finns så mycket öppna verksamheter. Och de vi deltar i har inga barn i hennes ålder. Hon började innan jul visa tydligt att hon samleker och söker kontakt med andra barn. Så då tog vi steget och började besöka kommunens förskolor. Det slutade med att vi valde den som har minst antal barn. Trots att det är den som ligger längst bort. Men det kommer vara värt alla bilturerna.. för hennes MAX 15 timmar i veckan!

  Helst hade jag velat ha kvar henne hemma tills hon ska började skolan. Men det känns inte rättvist mot henne. Tyvärr… bara för att det inte finns några andra barn i hennes ålder som inte går i förskolan. Men ångesten för mig växer… en vecka kvar till inskolning. Och jag är berädd att ringa förskolan varje dag och säga upp platsen 😂

  Tack för att du tar upp det man inte får prata om när man jobbar på förskolan!

 3. Mycket bra skrivet. En förskola (dagis som det hette på min tid) ska väll vara ett ställe att lämna barnen på om man inte har nått annat val för man måste jobba. Vill man inte ta hand om sina barn kan man anställa en barnflicka och pröjsa henne, annars ska man ta hand om sina ungar själva…

 4. Jätte bra skrivit 👍🏻
  Vi har just nu 18 inskrivna barn på en 1-3 års avdelning..
  Dessvärre kommer där in fler hos oss, köerna är extrema så fick höra idag att dem bara kommer sätta in dem 🙁 Vi har några av de äldre barnen som är så pass stora att kunna gå över till en äldre avdelning men tror vi får 20 inskrivna barn snart..
  Vi är två på heltid, en barnskötare och sen jag som blir klar förskollärare nu i april.. Sen en resurs i gruppen och sen en förskollärare som jobbar 80% i barngrupp och typ aldrig eftermiddagar.. Som dessutom har massa andra ansvar så ja..

  När jag blir klar tänker jag be om förflyttning till äldre avdelning för jag är helt ensamstående och orkar rent ut sagt inte mer.. 😢

 5. Bra skrivet. Så sorgligt att inte värdesätta umgänget med sina barn. Vad får syskonen för relation till varandra om de inte träffas under den vakna delen av dagen? Att ens tänka tanken att lämna sina barn på förskolan när man har semester. Självklart finns det familjer med speciella behov men de är få i sammanhanget. Att lämna för att man inte har ork till fler barn eller för att man vill vara fri är inte ok.
  Småbarnstiden går fort och ta vara på den.
  Undrar hur dessa barn kommer att må av allt buller, brist på vuxna och avsaknad av lugn och ro. Det kommer visa sig i framtiden. Förstår inte hur beslutande har tänkt. Det är väl inte statens skyldighet att ta hand om barnen från morgon till kväll om vårdnadshavarna är hemma. Dessutom till en löjligt låg taxa. Sen undrar man varför det är svårt att rekrytera förskolepersonal? Vänner från sndra länder tror inte sina öron när de hör hur vi behandlar våra små. Sen spelar det ingen roll hur bra förskolor vi har. För visst är många förskolor fantastiska men i lagom mängd.

 6. Så väldigt bra skrivet! Jobbar själv med barn 1-3 år och har uttryckt hur viktig föräldrars roll är! Det du säger är helt rätt!

 7. Det som gör mig matt som förälder, till ett barn, är att ena stunden är man en dålig förälder som ” lämnar bort” sitt barn, nästa stund läser jag en artikel i lokaltidnigngen Mitt i, att en politiker är stolt över att barn vars förälder är hemma med yngre syskon nu har rätt till 40 timmar i förskolan, då förskolan kan ge barnet en pedagogisk verksamhet som föräldern inte kan. Sen är det ju också viktigt att man som kvinna jobbar heltid, för att det är en kvinnofälla och man är en dålig kvinna om man går ner i tid.

 8. Jag är en av de som gör tvärtom vad du skriver. När min stora kille va 9 månader fick jag ett jobb jag inte kunde tacka nej till, de va i februari första året så löste de med farmor/mormor/pappan så jag kunde jobba 50%, tanken var sedan att i augusti skola in honom (15mån liten) och gå upp i tid till 75-80%. Samma dag som jag skulle börja jobbet fick jag pga en akut blindtarmsoperation veta att jag skulle få barn i oktober å sökte då aldrig nån fskola åt honom. Har fått mycket kommentarer om varför å hur jag ska orka 2 barn hemma. Första månaden undrade jag hur fan jag tänkt och varför jag inte lyssnade på dem. Nu är lilla 3.5 månad å jag älskar att se dem tillsammans på dagarna, hur liten ler med hela kroppen när han ser stor. Hur stor (som bara är 20mån) hjälper till med liten. Jag blir hemma till mars nästa år sen får pappa va hemma så länge han vill, tyvärr tror jag inte de blir mer än nån månad men grabbarna får iaf va tillsammans å bygga upp grunden till deras relation ❤

 9. Bra skrivet! Min fru jobbar i småbarnsgrupp och upplever exakt det som du beskriver. Vi försöker båda går ner i tid, just för att minska vår dotters (21 månader) tid på förskolan, men frugan vägras sänkt tid på grund av trycket i barngrupperna.

 10. Så bra skrivet! Helt galet att detta förslag ens har kommit upp. Är själv lärare och just nu föräldraledig. Min treåring går på förskola 15 h/vecka. Eller på papperet gör hon det. Ofta väljer jag att ha henne hemma för att jag kan och just nu har världens chans att få vara med min dotter på ett helt annat sätt än vad jag får när jag jobbar!

  Tycker också det är galet att man kommer med det här förslaget när det redan är brist på förskollärare och grupperna är så stora. Nä, hoppas det här inlägget sprids. Så viktigt för många att ta del av!

 11. Tack för ett bra inlägg. Själv är jag också förskollärare med 20 års erfarenhet och har dessutom två egna barn. Jag jobbar på en landsbygdsförskola där det fortfarande är 15 timmar som gäller och jag hoppas verkligen inte att ”min” kommun tar efter den idioti som drabbat er i Stockholm. Just nu har vi få 15-timmars-barn vilket gör att vi ändå har många barn både tidigt och sent och står därför inför liknande dilemma som er men då jobbar åtminstone föräldrarna. Det övergår mitt förstånd varför inte föräldrarna vill ha sina barn (ja, jag skriver vill ha, för det är så jag tolkar det) för de flesta var det ju ändå ett aktivt val att skaffa barn och då gärna flera stycken. Personligen hade jag gärna varit hemma-mamma nu när barnen fortfarande är små istället för att slita ut mig för de föräldrar som egentligen borde skaffat en hamster istället.

 12. Så bra skrivet!!

  Håller helt och fullt med dig!
  Jobbar själv på förskola men här i Umeå, Västerbotten får barn till föräldralediga eller arbetslösa bara gå 15timmar/vecka och det tycker jag är helt okej.

 13. Jag håller med om att jag inte tycker att föräldralediga ska ha 40 timmar på förskolan (finns det speciella saker som gör att behovet finns kan det prövas individuellt) och att de får vara där vid semester det trodde jag inte man fick ha. Är det så är det ju helt galet ju. Sen ett lite fel bara om man går 30 timmar blir det inte 8-16. Utan 8-14 isåfall. 😘 kanske skulle vara för 40timmar.

  Skulle gärna vara hemma med mina tills de har 2 men det har inte gått. Det finns flera orsaker. 1 få dagarna att räcka. Nu tar jag bra 3 dagar i veckan men hade inte klarat det utan arvet av min far nyligen. Med de två första så kunde jag inte ta så lite. 2 man får ta 1,5 år utan att arbetsgivaren kan säga nej och har man en mindre barnvänlig arbetsgivare så kan man inte få längre.

  Sen efter valde jag oxå att gå ner i tid för att jag inte pallade med stressen med heltid och lång resväg till jobb. Men har mycket press från jobbet på att gå upp igen efter denna föräldraledighet.

  Jag är en av dem som tar åt mig av allt och vill ge mina barn allt. Så det är jobbigt med allt skriveri om att barnen ska inte gå först de är 2 år och i nästa mening du som mamma ska inte gå ner i tid eller vara hemma länge för det är ju så hemskt mot jämställdheten o glöm inte karriären för du kan ju inte låta bara mannen få det. Men helt ärligt så skiter jag i karriären just nu o fokuserar på mina barn och är såååå glad att min sambo är villig att satsa på karriären istället så jag kan fokusera på barnen.

  1. Hej och tack för kommentar!
   Jo du förstår att föräldrarna får/fick disponera dessa 30 timmar i veckan hur de ville på 5 dagar i veckan och lägga syskonets tider mellan kl 8-16. Helt konstigt kan jag tycka för på de flesta förskolor är all personal på plats mellan ca kl 9-15 då vi är skyldiga att hålla öppet från 6:30-18:30 om behovet finns.
   Och heltid är inte 40 timmar, det är 30-60 timmar vi pratar om :)

   Jag skulle aldrig uttrycka mig negativt om föräldrar som måste jobba och lämna det finaste de har till förskolan. Men jobbar man inom förskola så ser man ofta en annan typ av förälder..

   Och det om föräldradagar, visst du att vi som får fler än en bebis åt gången inte får föräldradagar för alla bebisar? Jag med tvillingar fick bara för 1.23 barn tex..

   Lycka till med allt nu // Johanna

 14. Men alltså.. det är till politikerna du ska klaga! Inte föräldrarna! Här där jag bor får föräldralediga ha barnen 15h/v. Likaså arbetslösa (kan ha upp till 20h/v men då får man betala för HELTID!)

  Jag förstår inte heller varför man skulle vilja ha barnen på förskolan mer än 30h/v..
  men det är ändå politikerna som bestämmer – klaga hos dem…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *