ett förtydligande av : Tvillingar – Dom är två inte 1,23 barn #tvillingupproret (del 1)

När jag skrev detta ”förslag” till vart vi skulle ”ta pengarna” ifrån för att kunna ge våra tvillingbarn rätten till sina dagar med sina föräldrar: skrev jag detta med glimten i ögat, där av 😉 flörtgubben Här hittar ni mitt inlägg!

”Får också höra: Vart skall vi ta pengarna ifrån för att ni tvillingföräldrar skall kunna vara hemma ”dubbelt så länge”? (de har från början missuppfattat grejen, jag skall inte vara hemma dubbelt så länge) Jo här har ni lösningen: Låt inte föräldralediga ha sina barn på förskolan! Förskolan är tillför föräldrar som jobbar, inte för mammor/pappor som är ”lediga i deras ögon” med bebis och shoppar/dricker latte i solen om dagarna! ;)”

De flesta i min omgivning och det jag läser på nätet håller ju med om att ALLA barn har rätt till lika många föräldradagar vare sig de är syskon eller syskon som råkade bo i sin mammas mage samtidigt. Men de som inte tycker så verkar i flesta fall tillhöra dessa kategorier:

  • Barnlösa
  • Äldre herrar som troligtvis inte ens varit föräldraledig med egna barn
  • Föräldrar till bara ett barn

Men ibland är det även folk som faktiskt har fler än ett barn som säger : MEN varför skall ni få fler dagar? Och då blir jag lite fundersam över varför dessa föräldrar inte behåller syskonet hemma från förskolan när de är hemma med småsyskonet. Om det nu är så ”enkelt” att ta hand om två eller flera barn i hemmet själv, VARFÖR lämnar man då bort sina barn till andra?

Jag jobbar ju själv på förskola och ser dessa barn varje dag. Jag tycker SJÄLV att det är jätte bra att de äldre barnen får möjlighet att komma till förskolan och leka med sina vänner! Samt att föräldern får en ensam stund för anknytning och återhämtning med den lilla.

Vi med tvillingar har ju liksom ingen möjlighet att ”lämna bort” ena spädisen på någon förskola och bara knyta an till den andre. Det är därför vi kämpar för rätten till enskild tid till våra små!

Bara att tänka tillbaka på småbarnstiden ensam med två får mig att just nu börja gråta! Hur det skar i ”mammahjärtat” när båda skrek efter uppmärksamhet och man inte kunde tillgodose bådas behov av närhet/ömhet. Hur elak kände man sig inte när båda hade illröda små blöjrumpor och båda bajsade samtidigt och man inte tillräckligt snabbt kunde byta blöja på båda! En fick helt enkelt ligga och ”vänta på sin tur” i en svidande bajsblöja!

För att inte tala om dessa ”riskbedömningar” man måste göra hela tiden! Vem är i störst fara! ”barnet som klättar i fönstret eller den som balanserar på soffkanten” just nu!?”  Vem skall jag hålla i händerna när båda vill lära sig gå??!! Vem av dem plockar jag upp ur vagnen först när båda skriker?

Denna hjälplöshet och ensamhet!!

Ja jag är medveten om hur ”bra vi har det i Sverige”!! jag vet det!! Men varför skall inte alla barn behandlas lika??!! Varför finns det ett ord som ”likabehandlig” om det inte gäller alla??

Mina barn är inte mindre värda!! Mina barn är syskon som själva INTE valt att dela mage samtidigt! Utan det skötte ”naturen” åt oss!!!!

tvillingupproret

foto: Cecilia Phil

Nä nu torkar jag tårarna och hoppas att det blir en ändring på detta!! Även om det nu inte spelar någon större roll för mig för spädbarnstiden är redan över men jag gör detta för alla som i framtiden får tvillingar <3 Fast skulle jag få retroaktivt föräldradagar skulle jag och pappan som flera andra kunna ge våra barn kortare dagar på förskolan och längre sommarlov när de blir äldre!

 

4 reaktioner på ”ett förtydligande av : Tvillingar – Dom är två inte 1,23 barn #tvillingupproret (del 1)

  1. Jättefint skrivet, jag har förvisso bara ett barn, men det är mycket bara det och man är rädd att inte räcka till och tycker som många andra att tvillingar borde ha rätt till lika många dagar var och att båda föräldrarna skulle kunna vara hemma mer och hjälpas åt. Håller tummarna för förbättring

  2. Hej! Underbart att läsa något som beskriver precis hur vi känner just nu! 6 månader har jag varit hemma med mina underbara barn som delat mage som du så fint beskrev det! OTILLRÄCKLIG!! JA flera gånger om dagen..vill jag gråta? OH ja! Storebror har rätt till 15 h på förskolan..för mer är det inte att tänka på..vad skulle alla andra föräldrar säga? De skulle vilja ha mer fick jag som svar. Jag jobbar också på förskola och ser alla andra undantag..men min son har inte rätt att få mer tid med kompisar och vuxna som inte har häcken full med två spädbarn. Så varför skulle mina tvillingar få det?
    Skrattretande resonemang många har i denna frågan..det är omöjligt att sätta sig in i det här! Fantastisk med tvillingar men den här otillräckliga känslan var inte jag beredd på..varför inte låta våra barn få det alla andra får…rättvisa!! Underbart att få läsa något som förklarar hur det är!! You go girl!!

  3. Jag har inte läst alla dina inlägg om ämnet, men hoppas att du har överseende. Jag har alltid förundrats över hur tvillingföräldrar klarar det. Jag har ett barn och känner att det kan vara överväldigande. Jag är 100% för att tvillingföräldrar bör få full pott för båda barn. Men om man ska se till syftet borde väl de tas ut samtidigt? Dvs med två föräldrar hemma för att kunna tillgodose barnens behov? Inte i syfte att få tre-fyra års föräldraledighet med en förälder hemma. Men där lyser väl också min åsikt om att mer välbärgade familjer kan ta ut fem dagar i veckan och vara lediga längre igenom. (Är själv student och måste ta ut fullt för att klara det ekonomiskt, så det blir en klassfråga, vilka som kan vara hemma med barn längst).

    Jag tycker: alla ska få vara hemma med sina barn 1.5 år (eller mer!) det ska inte vara beroende av ekonomi. Tvillingföräldrar ska båda kunna vara hemma hela tiden. Trillingar- föräldrar plus ex mormor med föräldrapenning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *