Tvillingar – Dom är två inte 1,23 barn #tvillingupproret (del 1)

Att få bli mamma till två små på en och samma gång är en helt underbar gåva!

Man känner sig verkligen utvald!

Dock redan från start får man söka mycket info själv.. Så fort du får veta att det är TVÅ och inte en i magen börjar googlandet på nätet. Man får ingen info via barnmorskan, mvc eller liknande. Du får göra allt jobbet själv. Jag bytte tom planerat BB pga att jag på nätet hittade info om tvillingar som fanns på SÖS.

Överallt ös det på med info om enlingar. Amningskurs, så ammar du ett barn! Ganska oviktigt info för mig kände jag när jag satt där med på kursen med massa andra mammor som väntade endast en bebis och fick se en film om hur det gick till när man ammar EN!

Som grädde på moset dök infon upp mitt  allt googlande att du inte får föräldradagar för två barn när du väntar tvillingar. Där gick våra planer i krasch! Hur skulle vi nu kunna fixa detta. Vi som planerat att vara hemma tillsammans i början för att hjälpas åt. Hur skulle vi ha råd? Inte nog med att ekonomin blev extra ansträngd då vi behövde köpa saker till två bebisar inte en,  att vänta tvillingar är en riskgraviditet så jag kunde inte jobba in i det sista ( jobbar på förskola) så hade sämre ekonomi redan där och att köpa bostad (få tag på bostad) i Stockholm är inte heller det gratis! Det är dessutom dyrt att leva i denna stad. Och att flytta fanns ju inte på kartan, vi hade ju våra jobb här.

Våra bebisar Vilmer och Tyra är födda med planerat kejsarsnitt ( i vecka 38+5), tvilling1 (som de heter så fint) låg med rumpan/fötterna nedåt så fick inte föda ”naturligt” i sthlm. De är födda med två minuters mellanrum. Lyckan var total!

tvillingar

Redan från start blir pappan väldigt involverad! Vilket jag tycker är jätte bra :)

Eftersom jag var sängliggande efter snittet så fick Alex göra allt med de små. Jag kan nog tycka att det även borde erbjudas någon slags ”info” för blivande tvillingpappor med <3

Jag mådde bra efter snittet och var snabbt på benen. Amningen funkade inte särskilt bra och jag kämpade verkligen på… Såriga, variga bröstvårtor var ett faktum. Koppmatning, pumpning, mata med sked och tillslut med flaska blev en räddning. Flickan gick ned mycket i vikt, men med ersättningen började hon gå upp igen. Så var det dags att åka hem.

Nu börjar det på riktigt! Vi har inte fått 1,23 bebisar utan två!

Vilmer och Tyra var inte synkade i varken matning eller sovning. Och vi kände att det inte var mänskligt att synka dem heller för de är ändå två individer med helt olika behov! Skall den ena behövas väckas och matas pga sitt syskon när denne är trött och inte det minsta hungrig? Redan på BB fick vi lov att väcka Tyra var 3.e timme dygnet runt för att mata henne så hon skulle gå upp i vikt.

Tyra hade svårt att ta bröstet, så vi hyrde med en (dyr) pump från BB. Så här såg en typisk natt ut för mig i början:

Mata Vilmer, pumpa, sova 45 min, mata Tyra, pumpa, sova 40 minuter, mata och byta blöja på Vilmer, pumpa, sova 30 minuter, mata och byta blöja på Tyra, pumpa, sova 30 minuter…..osv natten igenom.

Att få rådet av vänner med en bebis: sov på dagen medan bebisarna sover var som att sparka på någon som redan ligger! De sover typ aldrig samtidigt!!!

Räddningen var att pappan var hemma de första 3 månaderna! Tillslut sov vi i varsitt rum med varsin bebis, allt för att jag skulle kunna få lite mera sömn om nätterna. Jag pumpade så klart under natten men det blev ändå mer sömn än innan.

Som tvillingar får man lov att lära sig äta själv tidigt ;)

Som tvillingar får man lov att lära sig äta själv tidigt ;)

När de 3 första månaderna var över så skulle pappa Alex gå tillbaka till jobbet. Vi behövde få in pengar samt att annars skulle föräldradagarna ta slut allt för snabbt! Jag tog inte ens ut 5 dagar i veckan.

Det var som en chock att vara själv hemma med två små med stort behov av närhet. Första dagen började bra, jag skickade gulliga mms till pappan hur vi myste hemma och så där. Men efter lunch blev det mer och mer kaos! Två som skrek! Vem väljer man att bära runt på och vilken stackare får ligga kvar och skrika? Det gick så långt att jag tillsist ringde honom panikgråtandes och skrek KOM HEM!!!!

Jag kände mig som väldens sämsta mamma som inte klarade av att ta hand om mina små bebisar själv! Skulle det vara så här? Hade ju fikat med vänner (innan jag fick barn) som hade en bebis och de satt i godanro med en bebis i famnen och drack latte! Själv tog jag mig inte utanför dörren…

Pappan fick alltså gå ned i tid i ytterligare en månad! Detta för att jag helt enkelt inte klarade av att mata, byta blöjor, pumpa, diska flaskor, trösta och bära runt på två bebisar ensam!

Fick inte ens bära två bebisar med mitt snitt, då orden när du lämnar BB är: Du får endast bära tyngden av ett barn! Så tvillingselen vi köpt var inte ens en tanke!

Att ta sig utanför dörren med två bebisar lärde man sig snabbt innebar PLANERING! Jag slutade helt med att amma när de var 3 månader, ”dubbelammning” fungerade ej för mig och tur är väl det för hur dubbelammar man offentligt? Ska man släpa med sig en amningskudde under vagnen eller??

Så när pappan åter igen gått upp på heltid på jobbet började mitt jobb på allvar!! Enda sättet att få just mina tvillingar att vara nöjda var att ”rulla vagnen”. Det var juni och detta år hade vi en fantastisk vår och sommar! Tur var väl det! Jag gick hemifrån med vagnen runt 9 på morgonen och kom hem runt 15:30/16. Vissa dagar utan att hinna/kunna gå på toaletten mer än en gång. För det var inte alltid tvillingvagnen fick plats på offentliga toaletter och jag vågade inte lämna båda utanför och kunde så klart inte hålla i två bebisar medan jag satt på toaletten.

Pappan som jobbade heltid fick fortfarande ta ansvar för en bebis om natten, jag orkade inte med mitt jobb med barnen om dagarna annars!

Vi gillar också att bli burna som alla andra barn

Vi gillar också att bli burna som alla andra barn

Tycker föresten ordet ”föräldraLEDIG” är ett missvisade ord, det borde heta ”föräldraJOBB”!

Medan jag var gravid med tvillingarna så startade jag en ”tråd” på en föräldrasida på nätet. Tvillingar i sthlm våren 2013! Vi blev så småningom en grupp på FB!

Denna grupp ”tvillingar i sthlm 2013” har varit ett enormt stöd och bollplank för mig ända sedan jag var gravid. Hade jag inte haft dem vet jag inte vad jag gjort??!! För att gå på ”mammagrupp” som bvc erbjuder gav mig i princip inget! Att sitta i denna grupp och höra hur den andra mammorna med ett barn ”löste sin vardag” var ett skämt för mig!! Självklart är deras ”problem” ett problem för dem! Men för mig som hade två bebisar och lyssnade på deras ”små klaganden” var hemskt! Och ingen där kunde ju förstå hur MIN vardag såg ut. Det enda man fick höra var: Jag fattar inte hur du orkar med TVÅ bebisar! Jag orkar knappt med en!

Jag valde inte att bli gravid med tvillingar!

Men samtidigt skall man behöva göra abort på två friska bara för att de råkar vara syskon som ligger i magen samtidigt??!!

I Sverige är det dessutom olagligt att göra abort på bara en bebis och behålla en! Och skulle du klarat av att välja vem av dem du skall döda? Hemska tanke!!

 

Visst vi i Sverige har det väldigt bra att vi får vara hemma med våra små så pass många dagar! Verkligen! MEN varför skall syskon som föds samma dag inte ha samma rättigheter till egentid med sina föräldrar som syskon som är födda på olika dagar??

Det borde heta "föräldraJOBB" inte föräldraLEDIG!

Det borde heta ”föräldraJOBB” inte föräldraLEDIG!

 

Det värsta jag vet är när folk i min omgivning säger till mig: Men varför skall tvillingar ha dubbla dagar, du är ju ändå hemma med en bebis? Sen går de och lämna sitt större syskon på förskolan maximala 30 h/veckan (sthlm) och är hemma ENSAM med EN BEBIS!!! Medan pappan jobbar heltid!

Får också höra: Vart skall vi ta pengarna ifrån för att ni tvillingföräldrar skall kunna vara hemma ”dubbelt så länge”? (de har från början missuppfattat grejen, jag skall inte vara hemma dubbelt så länge) Jo här har ni lösningen: Låt inte föräldralediga ha sina barn på förskolan! Förskolan är tillför föräldrar som jobbar, inte för mammor/pappor som är ”lediga i deras ögon” med bebis och shoppar/dricker latte i solen om dagarna! 😉

 

Nu måste jag ta tag i hemmet! Men det kommer mera, det lovar jag! Del 2 😉

Jag vill gärna ha era synpunkter på mitt inlägg, och man kan vara anonym

Ser vi ut som 1,23 barn eller två?!?! Foto: Cecilia Phil

Ser vi ut som 1,23 barn eller två?!?!
Foto: Cecilia Phil

Här hittar du mina senare inlägg

 

Och vill du skriva under namninsamligen ”rätt antal föräldradagar för tvillingar” kan du göra det här

 

 

46 reaktioner på ”Tvillingar – Dom är två inte 1,23 barn #tvillingupproret (del 1)

 1. Hej! Jag förstår dig helt och hållet! Jag trodde faktiskt att man fick dubbla dagar, men ack så fel jag hade det! Jag har en fråga, men jag vet inte om du kan svara på den. Om man får tvillingar men den ena tvillingen föds innan 00 och den andra tvillingen föds efter 00 får man dubbla dagar då? Eftersom då föddes ju inte barnen samma dag?

  Sjukt är det iaf, vi hade en jätte jobbig första tid, å både ja å min sambo sa att hade vi fått tvillingar ja då hade vi inte orkat med oss själva ens, vår son skrek dygnet runt, han sov knappt ngt och jag känner som du, att säga till en mamma/pappa att sova när barnet/barnen sover är som att sparka på ngn som redan ligger!
  Allt blev bra sen när vi kom på att vår son var mjölkallergiker, han fick ju ont i magen av ersättningen :(

  Men åter till tvillingar, det går åt dubbelt så mycket! Kan inte sluta tänka på hur det hade blivit om båda era barn (eller ngn annans tvillingar) blev mjölkallergiker o ni var tvungna att köpa mjölkfri ersättning (här i stan måste man bekosta de själv i 14 dagar ) en burk kostade 239kr!!!! Den räckte i Max 3 dagar! Hur skulle tvilling föräldrar klara det?

  1. Hejsan. Håller fullt med dig, känns ju logiskt att få dubbla dagar. =) Det enda jag inte håller med om är det sista du skriver om dagisplats för de som är på sitt andra barn. Det är väl lite motsägelsefullt? =) Om det nu är så jobbigt att ha två barn hemma samtidigt, så måste det ju även gälla om man t ex har en ettåring och en nyfödd? Då måste det finnas möjlighet att lämna den äldre på dagis, speciellt om denne behöver mer stimulans än man kan ge, när man har en nyfödd man måste passa upp på. =) Håller tummarna för alla tvillingföräldrar. Hoppas ni får igenom dubbla dagar.

  2. Det misstänktes mp-allergi på våra tvillingar och vi fick bekosta ersättningen själva innan saken var utredd. Jag tror vi gjorde av med 2000-3000kr på ungefär två veckor.

  3. Tack för ditt fina inlägg! Och tack för att di delar med dig av ditt/ert liv <3
   Jag hade faktiskt en i min tvillingrupp på FB som fick sina flickor på olika dagar. Nej man får inte fler dagar ändå. Verkar handla om att "dela livmoder" 😉 Dock har typ 7/10 tvillingföräldrar själva fått ringa Försäkringskassan och berätta att det faktiskt är tvillingar vi fått för de har "satt in dagar" för två barn på en "konto". Jag är en av dem som mitt iallt kaos hemma var tvungen att sitta i telefonkö för att ända… :/
   Har även haft tvillingvänner med mjölkallergi på ett eller två barn! Sååååååå dyrt!!

   Kramar och lycka till med allt

  4. När jag fick mina tvillingar 2002 fick föräldrarna dubbla dagar. Jag i twinsens papoa var hemma samtidigt för vars ett barn

 2. Alltså vilken kvinna!!! Jag tycker definitivt att två barn är två barn!! Och alla barn skall ha samma rättigheter!! Vilket jobb du har gjort!! Superwomen! Dubbelkramar :)

 3. Hej. Bra inlägg ☺️ jag är också mamma till två tvillingar födda 1 dec 2014 , och två enlingar födde juli 09 och april 13 , jag var föräldra ledig med grabben som är född 13 innan och nät tjejerna föddes och jag hade pappan hemma i dom 20 pappa dagarna. Efter det så hade jag dagis 15/ Tim vecka för storebröderna, och hade jag inte hadt det hade det varit kaos här hemma.! Så föräldrar som är föräldra lediga tycker jag det är bra att dom fpr vara på dagis pch leka av sig.

  1. Hej och tack!! Alltid lika kul att höra om andra i liknade situationer. Och jag tycker ni borde fått 30 timmar på förskola för syskonen <3 För vem hinner ens hämta och lämna med två bebisar på den korta tiden!

 4. Vilket fenomenalt inlägg! Applåder! Jag hade ju fuskat lite, jag hade redan ett barn och han var faktiskt mer jobbig ensam än twinsen! Mest för att han hade kolik eller motsvarande. Jag flaskmatade alla mina barn pga medicinering och det var bra! Och jag väckte INTE dem var tredje timme fort de började sova lite längre svep. Vi var åtta dar på sjukhus och det var samma sak med Milja – hon var liten och späd men hon är sån! Nu är hon fyra år och fortfarande en som är liten i maten.

  I Finland får man faktiskt längre föräldraledighet med två! Inte dubbelt, men nån månad längre har jag för mig.

  1. Tack snälla du!! Ja alla barn är ju olika 😉 Med det sagt är ju alla barn som borde ha rätt till sina dagar 😉
   Så det är i Finland eller Norge man skall bo om man skall få tvillingar 😉

   Kram

 5. Bra skrivet! Våra killar är födda i december 2013. Att man som tvillingföräldrar inte får samma villkor som enlingsförälder var det första som vi reagerade på! Det var ju för oss självklart att dem skulle få samma rättighet som storasyster som 2011. Jag var hemma 3 månader och sedan började jag på 50% och har ökat på jobbtider efterhand. Min sambo har haft det tufft ändå med två grabbar som krävt uppmärksamhet och en storasyster som inte fick leka av sig på dagis mer än 15h/veckan och kröp på väggarna! Bara att lämna och hämta storasyster på dagis var en prövning och knappt värt besväret!!

  Tack för att du driver på detta!

  1. Tack så väldigt mycket!! Jag förstår att det är tufft! Jag förstår inte varför er kommun inte ger er disspans så att storasyster åtminstone får några fler timmar på förskolan? Jag jobbar ju som sagt ¨på förskola och vet tvillingföräldrar som fått igenom heltid för sina äldre syskon.

   Kramar till er familj

 6. Så bra skrivet känner igen mig i mycket du skriver. Har också tvillingar en flicka och en pojke. Jag går alltid ut efter lunch och kommer hem sent på eftermiddagen det blir alldeles för jobbigt att vara själv med dem hela dagarna hemma.

 7. Suveränt inlägg. Vad jag känner igen trots att mina tvillingar nu är fem år och trots att jag upplever att jag inte minns särskilt mycket från de första åren. Men när jag läser ditt inlägg återupplever känslan av otillräcklighet och att vara låst precis hela tiden. Inte heller kunde man avlasta varandra eftersom vi liksom ni tog hand om varsitt barn under natten.

  Jag har för övrigt fått ett syskon till mina tvillingar som nu är ca ett år. Att vara hemma med henne är verkligen att vara föräldraledig. Att vara hemma med två är föräldrajobb precis som du skriver.

  Detta sagt utan att förringa att det är fantastiskt att få vara tvillingförälder trots allt! Ser framemot del 2.

  1. Exakt samma för mig. Mina tvillingar är fem år och deras lillebror fyller snart 1 år.
   Det var var verkligen FöräldraJobb med twinsen och det tycker jag fortfarande att det är då de ofta är tjafs sinsemellan.
   Att få en efter att ha fått två först kändes så mycket enklare

 8. Jag höll med dig i allt du började med att skriva fram tills du plötsligt kom med en ”lösning”… ”Låt inte föräldralediga ha sina barn på förskolan. Osv osv”. Då tappade jag hakan… För till skillnad från dig (den enda skillnaden men en ack så stor sådan) är att vi hade en 3,5-årig storebror till tvillingarna när de föddes. Det var SJUKT jobbigt, för oss alla. Från ensamt barn i familjen behöva dela uppmärksamheten med två nyfödda som tog 100% av uppmärksamheten. Skulle han ha varit hemma från dagis och inte fått sina 30 dagar/vecka (thank God!!!!) ja då hade jag nog inte klarat detta året faktiskt. Då hade jag verkligen gått in i väggen (vilket jag ändå var nära på att göra pga sömnbrist och allt jobb det innebär med två små och en lite större). Så nej, det var ingen bra ”lösning” på den finansiella biten.

 9. Håller med till tusen!!! Vi synkade våra och det blev min räddning. Men känner mig lite snuvad på min ”ledighet” var nästan bara hemma. Krävdes för mycket jobb och planering. Var rädd att de skulle bli ledsna samtidigt mm. Mycket bra skrivet. Heja!!

  1. Tack!!! <3
   Ja så mycket av den där "ledigheten" många berättar om märkte jag inget av 😉
   Hejja oss!!

 10. Jättebra inlägg om tvillingar. Fast jag håller inte med dig om att föräldralediga inte ska få ha sina barn på förskola. I mina ögon är förskolan till för storasyskonet. Dom får behålla sina kompisar och det är endast 15 timmar i veckan. Varför ska storasyskonet straffas för att det kommer småsyskon. Min äldste älskade förskolan och sina vänner där.

 11. För oss blev det så att en förälder blev sjukskriven och den andre var ”föräldraledig”. Jävligt hemskt att det ska måsta till en sjukskrivning för att man ska orka med sina tvillingar. Båda våra hade kolik och varken åt eller sov samtidigt, jag vettefan hur man överlevde första året. Jag orkade inte länge och krävde en sjukskrivning.

 12. Såå bra beskrivet hur det faktiskt är att vara hemma med små tvillingar.
  Jag delar det på tvillingsajtens FB också.

 13. Å! Jag läser med tårar i ögonen! Leendes men med klump i halsen..
  ALLT stämmer in på oss, tom Alex :)
  Vi fick operera vår ena 10 dagar gammal bebis i annan stad, men ”syskon” var inte välkomna på sjukhuset utan pappa Alex fick stanna hemma med tvillingsystern.
  Jag ringde och grät varje dag till min mans jobb. Ibland kom han hem.
  Bvc och ta sprutor och trösta två var en stettig kamp.. Att gå i snöstorm runt runt kvarteret i 6-7 h gråtandes och undra hur man ska orka..
  Klart vi skulle haft dubbla föräldrardagar!!

 14. Heja heja!
  Ser redan fram emot del 2….
  Mina tvillingar föddes för 10 år sedan & jag kan än idag få trötthets attack när jag tänker på HUR trött jag ALLTID var…( vi hade 3 barn under 17 månader då storasyster bara var lite mer än 16 månader när systrarna föddes…..& min man bodde i Köpenhamn mån-fred pga studier…) …. en dag ertappade min mamma mig m att försöka skruva på ett grytlock på en coca cola flaska!!! Så trött var jag!!
  Heja heja alla ni som orkar kämpa för framtida tvilling föräldrar!

  1. Tack :) ! Jag vill ju inte att ”alla” skall tycka synd om oss utan jag vill att de skall försöka förstå hur det är <3

  2. Haha förlåt men fy f-n vad trött du måste ha varit. 😀

   Jag har ett barn men minns fortfarande hur jag satt i väntrummet på BVC i väntan på tremånaderskontrollen med min tjej på armen. Mitt emot mig sitter en kvinna med tom blick, ”mammatoffs” och mysdress med ett pyttelitet knyte på bröstet. Jag vet att jag då tänkte ”Jag klarade det, jag överlevde det stadiet hon befinner sig i.” :)

 15. Hej, när jag kommit en bit i din text satt jag här med tårfyllda ögon. Att inte varje barn räknas och får fulla dagar gör mig ledsen. Tänkte vilken hjälp det kan vara om den andra föräldern kan vara hemma mer i början. Tror det är svårt för andra som inte fått tvillingar att riktigt förstå. Du har fångat upp tillvaron och beskrivit din vardag på gripande sätt. Synd att inte politikerna förstår.

 16. Måste erkänna att jag inte förstod problemet, och också undrade varför tvillingföräldrar krävde att vara hemma dubbelt så länge. Av princip, trodde jag. Du har helt fått mig att ändra inställning. Bra skrivet! Står nu på er sida i debatten. Lycka till!

 17. En tvillingmamma från Finland här, och ja, vi får tio veckor extra familjeledighet som antingen pappan kan använda i början så att båda föräldrarna kan vara hemma samtidigt, eller som kan läggas till i slutet av föräldraledigheten.
  Våra identiska flickor föddes november 2014 8 veckor innan bf. Vår äldsta dotter var då 2år1mån. Hon gick och går fortfarande heltid på förskolan (hade gått < 35h/vecka innan jag blev sängliggande). Alla våra barn har haft kolik, och när tvillingarna var drygt 5 månader förstod vi att de är mjölk-, ägg- och kakaoallergiker. Det gick flera veckor till innan vi förstod att de även är allergiska mot spannmål. De har aldrig fått ersättning utan fick pumpad mjölk tills vi lärde oss amning efter väldigt hårt arbete i flera veckor (de var 2,5 resp 3 mån när vi äntligen nått fullamning. De åt varannan timme dygnet runt tills de var på fyra måltider fast föda per dag, och de hade ingen gemensam rytm i flera månader. Många nätter ammade jag en varje timme. Den första tiden då de ännu åt flaska tog mannen hand om dem från kl 20 till ca 2 på natten så jag fick sova. De skrek alltså nästan hela den tiden pga kolik. Det var väldigt tungt, och om nån haft mage att säga att "två bebisar till mödan av en" hade den nog varit sjukhus liggande ett tag. Och håller med dig om att man inte kommer åt att sova "när bebisarna sover" för de sov aldrig samtidigt när de var minin…
  Nu kommer jag inte på mobilen åt att korrekturläsa mitt svar, känner att det blev lite negativ stämning i det. Men tack för din text! Jätteskönt att läsa att man inte är ensam om sina utmaningar!! Ser fram emot del 2 :)

 18. Heja dig. Jag tyckte att det var jättejobbigt med ett barn och det är ju rena lyxen jämförelsevis än att ha två små som behöver ens odelade uppmärksamhet. Får man inte fler föräldradagar när man får fler än ett barn? Kanske inte dubbelt men ändå fler än för ett?

  Kämpa på.

 19. Hej. Vilket superbra inlägg, jag ser redan fram emot nästa del. jag förstår verkligen dina känslor du haft om att inte räcka till och när båda barnen gråter osv… Jag har två barn ( dock inte tvillingar) Men det ständiga dåliga samvetet föddes ju samtidigt som ens barn föddes. Man får ju typ dåligt samvete för allt.

  Men verkligen jättespännande och intressant att läsa om hur ni fick ihop allt, och framförallt hur du får ihop allt nu som ensamstående. Heja heja!

  Kram

 20. Väldigt bra förklarat varför det är helt galet att tvillingföräldrar inte får mer föräldradagar..
  Innan ditt inlägg fattade jag inte varför det skulle vara nödvändigt..
  Fast man kan ju alltid lära sig något nytt och ändra åsikt.. :-) 😉
  Jag kommer fortfarande ihåg bebistiden med min dotter det var riktigt tufft med sömnbristen och allt..
  Hade varit ännu värre med 2 bebisar…

 21. Vi har också tvillingar men de är födda i år i april och jag vill säga tack för ett så grymt inlägg! Jag hoppas verkligen att de som ska utreda föräldraförsäkringen läser detta! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *