Barn som är vakna i timmar, MITT I NATTEN!

Inte nog med att man som småbarns förälder sover dåligt/lite… Nu så är en av tvillingarna vakna i timmar mitt i natten.

Så här ser en typisk kväll/natt ut hemma hos mig:

20:00-20:30 Twinsen somnar i sina egna sängar och sover lugnt utan minsta knyst fram till 22.30-23

22:30/23-och framåt det gråts i sömnen, ropas ”nej nej” och tappas nappar och bes om ”tattan” (flaska med ersättning)

23-24, jag är klar med dagens uppstädning av hem/hushållssysslor och har hunnit varva ned lite i soffan så jag kan somna.

ca 01 börjar den värsta tiden på natten, då man själv ”precis” somnat och sover gott..

De får flaskor för att somna om snabbt i min säng, ligger de i sina egna får jag springa upp var 10-15 minut för att trösta/stoppa i napp..

3-3:20 Ett av barnen vaknar och är klarvaket. Ber om ytterligare en ”tattan” (flaska ersättning) Vilket jag har vägrat fram tills i natt. Men igår sov kiden hos sin pappa och han gav då detta barn en flaska till och då hade tydligen barnet somnat om igen .. (jag börjar dock fundera på om inte det var han som somnade om 😉 , jag är lättväckt och har svårt att somna om det har inte han) Men så i natt gav jag en till flaska, men barnet var ändå vaket!!

För varje minut detta barn är vaket, är en minut närmare tills nästa tvilling vaknar för dagen! Barnet ligger och gräver in sina söta små tår i min mage/rygg, klappar på mig, säger ”kama” (krama) vill ligga nära, myser, pratar, ligger och pillar med sina nappar som låter. Ja. jag kan INTE somna om helt enkelt! Och ju längre jag ligger där vaken , desto mer irriterad blir jag.. och MER vaken, MIN kropp ställer in sig på att det är morgon och dags att gå upp.. Så somnar barnet efter 1 1/2-2 timmar… Då är jag vaken och har svårt att somna..

06:00/06:30 (ibland 7) vaknar andra barnet. Då skall jag försöka få denna att vara så tyst som möjligt så det första barnet som varit vaket mitt i natten inte vaknar…För vaknar det så kommer h*n somna på vägen till förskolan och kommer då ha svårare att somna på vilan där.. Och är vi lediga och detta barnet sover för länge på sin powernapp på morgonen , desto svårare att få dem att sova samtidigt efter lunch. Denna timme de sover mitt på dagen är guld värd för mig som ensamstående mamma.. Då hinner man städa upp i köket efter frukost och lunch samt gå på toaletten ifred 😉 Ev kanske åxå slappa/vila en kort stund

image

 

VAD gör man liksom?

Tvillingarna blir 2 år den 14 februari. De har inte sovit en hel natt (samma natt tillsammans) mer än kanske 2 ggr.. Och då var det pytte små..

Denna natt/morgon gav jag upp med att försöka sova… Gick upp och satte mig vid dator för att fixa lite jobbgrejer.

För efter julledigheten är det dags för mig att ”gå tillbaka på schemalagda” dagar igen….

Min bästa vän på morgonen, CELSIUS

Min bästa vän på morgonen, CELSIUS

 

 

 

12 thoughts on “Barn som är vakna i timmar, MITT I NATTEN!

 1. Har ni sökt hjälp och frågat barn läkaren?
  Våran yngsta har fortfarande inte sovit en hel natt men det är bättre och bättre med hjälpen vi fått.
  Tex upptäckte dom att hon hade förstorad polyp och halsmandlar, hon har tagit bort polypen och i januari nästa år ska hon minska halsmandlarna.
  Samt minska intrycken varje dag, då ingår umgänge, tv, utgång. Vaggning. Osv.
  Barnläkaren här i säter har jätte bra tips iaf. Så från att vara vaken flera timmar varje natt + små bakningen, övertrött på dagen, till att vaknar ca 2 gånger varje natt och kunna somna om direkt.

 2. Vi har ju provat olika sängar stora små, hårdare mjukare.
  Ljust och mörkt i rummet. Placering av säng.
  Lätt och tungt täcke.
  Hon bökar mycket så hon har nu en 120 säng. Och det funkar kanon. Fast sängen ser tråkig ut i hennes söta rum.
  Vi har även provat varmare och kallare i rummet. Så allt vi har provat fram har lett till där vi är idag.
  Såg att jag skrivit en massa stavfel i förra inlägget :S

  1. Vi har inte sökt hjälp, är rädd för att de kommer typ säga: De bearbetar er separation. Sen tycker jag mig läsa i tvillingrupperna på FB att minst 50% av våra tvillingkompisar sover lika kasst.. ( läser inte enlings-sidor 😉 , hinner knappt läsa tvillingsidorna) Vi har flyttat sängar, förut led de lite av ”nattskräck” tror vi, men nu somnar de lätt i sina egna sängar och har de små bollamporna tända hela natten. De skriker inte när de vaknar till som de gjort innan. Sen ser ju sov situationen annorlunda ut hemma hos deras pappa så han bor i en 2:a och jag i en 3:a. Där sover de i ”dubbelsäng” och pappan i egen säng i samma rum. Vi försöker ha samma nattningsrutiner och så. De ser knappt på tv och någon ipad har de ej ännu. Efter förskolan går vi oftast direkt hem, ibland mathandlig..Så inte så mycket intryck. De är glada och possitiva på förskolan och verkar trivas. De är pigga och glada på dagen och vi har sagt till på förskolan att de max för sova 1 1/2 timme om dagen för att de skall kunna somna på kvällen.De är trötta när det är dags för att sova.
   De har dock aldrig i mina ögon haft särskilt stort sömnbehov om jag jämför med jämngamla kompisar..

   Vart söker man ens hjälp hos barnläkare?

 3. Åh vad jag känner igen mig! Men det är några saker jag reagerar på. 1. Varför äter dom ersättning och inte välling? Välling är ju mycket mer mättande, om dom nu fyller 2 år i februari? Mina gillade inte konsistensen av vällingen man blandar själv men finns ju i ersättningsform på tetra? 2. Du måste försöka få bort nattmålen, dom ska inte äta på natten när dom är såpass stora, det har mer blivit en rutin för dom än att dom är hungriga. Var samma för oss! 3. Kör på jättestrikta rutiner, läggdags typ 19, upp 7 oavsett vad, lägg för vila ca 12 och sen kör på det ett tag, då borde dom tillslut hänga på rytmen. Förstår att det måste va asjobbigt att vara ensamstående, jag är mycket själv med mina också då min sambo jobbar skift. Säg till om du vill styra upp en tvillingträff nån dag, vi bor också i Stockholm. Kul att träffa andra mammor som också har tvillingar, ett helt annat liv ju! Lycka till! Kram Johanna

  1. Tack! De hade slutat med nattmålen för ett tag sen, av sig själva. Men sen har de haft halsfluss flera gånger och då var det de enda de fick i sig tyvärr. De äter inte välling för det är onyttigare samt att det är lättare att sluta med ”kvällsmålet” sen om de äter ersättning. Sverige är i princip det enda land som ger sina barn välling.. Går inte att få tag i när man är utomlands.

   Har berättat på BVC när vi var där sist att de äter ett nattmål ersättning, de sa inget om att man måste sluta. Där emot tycker jag själv att TVÅ flaskor är en för mycket..
   Har inget emot att ge dem en flaska om det får dem att somna om snabbare.
   De har aldrig haft särskilt stort sömnbehov jämfört med andra tvillingkompisar.. Vi försöker hålla oss till förskolerutiner även när vi är lediga.

   De är hos sin pappa 1/3 av tiden så då får jag sova lite till iallafall 😉

   Ja det vore kul med en träff! Hur gamla är dina twins?
   Kram Johanna

   1. Nä det är säkert jätteolika vad BVC säger, till oss sa dom redan när dom var typ runt 1 år att vi skulle försöka få dom att sluta äta på natten, att det behovet egentligen försvinner redan vid 6 månader men vi lyckades bara med den ena, den andra åt tills han var drygt 1 1/2 år. Som du säger, är lättare att göra en flaska än att bråka om det. Men när vi väl fått bort det målet så upplever jag att båda sover bättre, fast inte helt bra ännu. Tror heller aldrig mina sovit en hel natt i sina sängar, möjligtvis 1. 😉

    Det där med välling hade jag aldrig hört talas om, är det alltså onyttigt att ge?

    Mina pojkar är precis 2 1/2 år, en av mina bästa vänners barn är i samma ålder som dina, och dom leker finfint ihop. Såg att du har instagram, lägger till dig där och kommenterar nåt så kan du kika in på mina bilder om du vill. :)

    Tvillingträffar är alltid kul! Kul att prata med nån i samma sits och som förstår! :)

    1. Vår har varit lite i underkant i vikt så ingen sa heller aqtt vi skulle sluta vid 6 månader.. Vi tyckte det var bra att ha med sig när vi resta till Thailand också när de var ca 10 månader :)
     Ja, vi får väl se om jag orkar fasa ut det med nattmålet själv… Då lär man ju inte få sova någonting på 3 dygn minst :/
     Var ju enklare när vi bodde ihop för då kunde man ta varsitt barn i varsitt rum :(

     Tack för tipsen :)

 4. Håller med Johanna. Sedan våra tvillingar fick sluta med skvättar ersättning på natten så vart det mycket bättre med sömnen. Tog typ tre nätter innan de vande sig av med det. Dock har våra också haft nattskräck och flera uppvak per natt fram till tre års åldern. Är nu fyra år och sover oftast bra. Kan dock få nattskräck fortfarande om de fått för lite sömn. Hoppas det blir bättre! Lycka till!

 5. Ohhh, vad det känns igen!
  Våra somnar utan problem i sina sängar (/ i var sitt rum) vid 19-tiden. Sen har det blivit så nu att Hugo nån gång mellan 22-02 vaknar och illskriker ( oftast vid 01), han går verkligen inte få att lägga sig ner i egen säng igen, och för att han då tillslut inte ska skrika så mycket att han väcker Wille så får han komma in till våran säng, där finns två alternativ, antingen somnar han om direkt eller så ligger han och vrider, vänder och sparks i typ två timmar innan han slocknar. Under tiden då håller man alla båda tummarna för att Wille inte ska vakna till (han är mer bara stoppa i nappen kille) men vaknar han då innan Hugo börjat sova djupt hos oss så vaknar Hugo när man går upp ur sängen & så får man börja om med typ två timmar rulla runt och vrida på sig ….
  som tur är så sover vår Wille oftast som en stock, medan Hugo håller på såhär varje natt.
  Det går an när båda föräldarna är hemma, då kan en sova med Hugo och en passa på Wille om det behövs (sova på soffan), men vi ska separera och jag fasar för att ha alla nätter själv :-(
  Det är väl som vanligt, håll ut, plötsligt händer det…..Även om det mest verkar hända för alla andra (att barnen sover hela nätter)

  1. Ja just nu sover den andra tvillingen ganska bra, de väcker sällan varandra.. Man ja, det händer ju så klart. FY! Tänk ändå att man klarar sig på så lite sömn som man gör :/
   Hur gamla är dina twins?
   Hur har ni tänkt lösa det med veckorna när ni flyttat isär?

   Kram

 6. Hej söta du,
  Mina döttrar är i dag 21 & 26 så detta var ett tag sedan.
  Men dom vaknade varje natt och enda sättet att få sömn var att dom fick ligga hos mig. Tog ett tag innan de somnade men det ändrade sig. Efter några månader kom de in på natten vid 1 tiden, kröp ner och somnade direkt igen. Och så hade jag det till de var tonåringar!!! Haha…Inte varje natt då dock… det blev självklart bättre och mer sällan. Men jag pratade med BVC och barnspecialister och ☺fick samma svar! Om barnen känner sig trygga och jag står ut ..låt dom sova hos mig. Jag var ensam förälder under några år och efter skilsmässan ville jag att dom skulle få så mycket trygghet som möjligt! …men heltidsarbete och ensamstående med 2 barn var inte helt enkelt och många gånger gick man på knä..
  Varannan helg när tjejerna åkte till sin pappa sov jag ..haha..blev inte mycket uteliv då! :) men vad gjorde det! Har 2 underbara döttrar och ett ljuvligt barnbarn idag :) …och tänk så här! En dag i taget… det kommer att bli bättre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *