VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Galet god Dhal

Vet inte vad det är som hänt med mig men den senaste tiden har jag blivit en hejare i köket. Eller hejare kanske är att ta i men jag har blivit lite bättre. Tycker till och med att det är lite roligt. I lagom dos. Det är fortfarande Rasmus som är mästaren i köket hos oss och som för det mesta lagar maten men jag känner att jag kan göra lite gästspel då och då. 🙂

Nu senast så lagade jag en jättegod indisk linsgryta som blev väldigt lyckad. Tog ett recept som jag modifierade lite, lade bland annat till lite mer kryddor för tydligare smak. Efter tips från syster rörde jag även ner mozzarella precis innan servering och det blev riktigt gott.

Så, här kommer receptet…

DET HÖR BEHÖVER DU:

1 lök

2 morötter

2 vitlöksklyftor

200 g färsk spenat

2 msk rapsolja

1 msk riven, färsk ingefära

2 tsk koriander

1 tsk mald spiskummin

2 krm malen kanel

3 dl röda linser

3 dl gröna linser

400 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl vatten

salt

TILL SERVERING:

ris

mozzarella

lime

GÖR SÅ HÄR:

Skala lök, morötter och vitlök. Hacka löken och gör slantar av morötterna. Finhacka vitlöken.

Fräs lök, morötter, vitlök och spenat i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt och servera med ris.

Voilà, det var dagens middagstips.

Nu ska jag iväg och fixa naglarna för ikväll vankas det 40 års kalas för min fina vän Hanna. Hon som lärt mig att lyssna inåt, att bara omge mig med positiva energier och att när man verkligen vill något extra mycket skickar man upp en tanke till universum. ✨ Tack Hanna för att du som en positiv fläkt kommit in i mitt liv och tack Johanna för att du hjälpte henne på traven. ❤️

Kram, J

Kommentera (6)

Firar med en resa…

Idag fick min syster sin sista behandling (den här omgången) och det firade vi med att boka en resa till Barcelona. Det blir hon och jag som åker i slutet på januari och det ska verkligen bli så galet mysigt. Äta god mat, sova länge, yoga, läsa böcker, strosa på stan…ja, bara göra saker som man vill och mår bra av.

Nu var enda tillfället för syster att åka iväg. Nu när hon har en månads uppehåll från sina behandlingar. Nästa steg är operation, mera cellgifter och slutligen strålning. Under denna tid kommer hon enligt onkologen att må väldigt dåligt och eventuellt behöva läggas in så då finns ingen möjlighet till resor. Då vill man vara hemma ifall något skulle hända. Ledsamt för syster då de hade resor inplanerade både i påsk och i sommar som de nu får avboka. Men som hon säger, livet och hälsan är viktigare än inplanerade resor.

Så därför känns det extra bra att hon och jag har möjlighet att komma iväg, att få fly vardagen om så bara för en stund. Vi kommer att bo i våra vänner Johan och Henriks lägenhet. Så tacksam att de lånar ut sitt hem till oss. Lite tråkigt dock att de är bortresta när vi kommer men jag hoppas få se dem snart ändå.

Så glad att jag har världens bästa man som tycker det är ok att jag åker iväg en vecka. Och världens bästa svärfar som kommer upp och avlastar R med lämningar och hämtningar på förskolan.

Kram, J

Kommentera (3)

Tjejmiddag

I helgen var jag på tjejmiddag och det var så himla mysigt! Är så glad för vännerna i mitt liv som finns där oavsett vad. Vi träffades hemma hos vår kompis i Täby. Jag och syster kom lite senare eftersom vi var latmaskar och inte orkade träna. Vi kom direkt till myset denna gång men nästa ska jag nog bli med på träningen. Maria är nämligen utbildad PT och superduktig på allt som har med träning att göra. Kul med en nära vän som kan peppa och visa bra övningar.

Till middag hade Maria förberett Poké Bowl och satan i gatan så gott det var! Jag har ätit det tidigare men då på restaurang och jag måste säga att den här hemmavarianten var så mycket godare. Vilka smaker! Poké Bowl (för dig som inte vet är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och det jag gillar med den är att man kan variera rätten lite som man känner. Man tar det man tycker är gott helt enkelt.

Eftersom jag tyckte det var så gott bad jag om receptet så jag kan dela det med dig. 🙂 Varianten som vi åt toppade vi med råmarinerad lax, avocado, kimchi, salladslök, gurka, rostad lök och en galet god sesamsås. Just det, koriander också.

DET HÄR BEHÖVS:

Marinad att låta laxen bada i:

1 röd chilifrukt

1 1/2 msk finriven ingefära

1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar saft från ca 3 lime)

2 dl japansk soja

1/2 dl mirin

1/2 dl sesamolja

Lax:

200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)

1 schalottenlök

Snabbkimchi (1 liter)

1 kg salladskål

3/4 dl salt

2 msk chilipeppar (torkat pulver)

1 1/2 msk asiatisk fisksås

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk riven ingefära

2 dl finhackad purjolök

2 tsk strösocker

Sesamsås:

1 dl kokosgrädde

1/2 dl japansk soja

2 msk mirin

3/4 dl tahini (sesampaste)

1 tsk finriven ingefära

1/4 röd chilifrukt

1/2 msk färskpressad lime

ev lite flytande honung

Ris:

250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris

2 msk mirin

1/2 tsk salt

Till servering:

3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi

1 urgröpt, tärnad avokado

1/4 gurka i bitar

färsk koriander

4 strimlade salladslökar

1/2 msk vita eller svarta sesamfrön

rostad lök

GÖR SÅ HÄR

Marinad: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.

Lax: Skär laxen i cm-stora tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda lax och lök med marinaden. Låt marinera i kylen 10–60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.

Kimchi: Skär kålen i ca 4 cm breda strimlor. Skölj kålen och lägg i en stor skål. Strö över saltet och blanda. Låt stå övertäckt i rumstemperatur ca 5 timmar. Blanda försiktigt runt efter halva tiden. Skölj av kålen noga och låt rinna av. Krama ut vattnet.

Blanda chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor skål. Lägg i kålen och rör runt så att allt blandas. Smaka av och tillsätt ev mer socker och/eller salt. Låt kimchin vila någon timme så hinner smakerna utvecklas. Ät den färsk.

Sesamsås: Mixa kokosgrädde, japansk soja, mirin, tahini, ingefära, röd chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.

Ris: Skölj och koka riset enligt anvisning på förpackningen med salt. Ta från värmen och smaksätt det varma riset med mirin. Låt svalna tills riset är ljummet.

Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad lax, kimchi, avokado, gurka och koriander. Ringla över sesamsås. Strö över salladslök, sesamfrön och gärna rostad lök.

Denna rätt är verkligen för alla då den är fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Om man tar glutenfri rostad lök kan även de som är glutenintoleranta äta den. Så bra!

Ja, vi hade verkligen en urmysig kväll med massa babbel, god mat och många skratt. Precis som det ska vara på en tjejmiddag med andra ord. 🙂

Kram, J

Kommentera (4)

KBT…

Jag och Rasmus gick ju i våras i parterapi vilket var bra för oss men till slut kändes det dock som att vi stod och stampade på samma ställe. Under våra samtal fick jag dock insikt i många sidor hos mig själv som jag behöver och vill arbeta med. Beteenden som jag behöver hjälp att ändra på och händelser i mitt förflutna som jag behöver bearbeta för att komma framåt och på det viset bli en ännu bättre människa. Och som någon så klokt sa, också lära mig att acceptera. Lära mig (och också fullt ut känna) att jag duger som jag är. Lära mig att tycka om alla sidor av mig själv, även de ”dåliga”. Och istället för att se de som misslyckanden istället vända dem till något positivt. Jag behöver göra det här både för min egen skull men även för de jag har runt omkring mig. En viktig och lärorik resa som jag misstänker stundtals kommer att bli extremt jobbig. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? ?

Något som jag verkligen behöver ta tag i är mitt kontrollbehov som jag bara tycker blir värre och värre och som stundtals driver mig (och Rasmus) till vansinne. Jag måste verkligen hitta ett sätt att förhålla mig till det. Vet att det kommet att krävas mycket eftertanke och jobb från min sida eftersom det sitter så djupt rotat i mig. Har ända sedan jag var barn varit extremt ordningsam och kan inte hitta lugnet om jag inte har full koll och ordning och reda runt omkring. Främst i hemmet. På jobbet är jag också väldigt ordningsam men inte alls i samma utsträckning som hemma. Där har jag en mer sund inställning till ordning och reda tycker jag. Vet inte vad det beror på men så är det. Självklart vill jag ha koll även där men det är som att på jobbet går det inte överstyr. Då snarare hjälper den mig i mitt yrke eftersom min roll kräver ordning och reda och att ha koll på det mesta. ?

Min plan är att nu under 2018 börja gå i KBT och förhoppningsvis ska det kunna hjälpa mig att reda ut detta dilemma (och säkerligen några fler) så att jag till slut kan känna mig hel utan att behöva ha 110% på allt runtomkring mig. Förmodligen kommer det även att bli en del prat kring syster och cancerdiagnosen hon fått. Oron och rädslan som kommer per automatik när någon i ens närhet får en dödlig sjukdom. Ovissheten är jobbig tycker jag. Inte bara när det kommer till syster och att hon är sjuk utan överlag. Jag är duktig på att oroa mig i förväg och det är otroligt energikrävande och i de flesta fall helt onödigt.

Puh, blir alldeles trött när jag skriver det här men vet med mig att detta är nödvändigt och viktigt. Nu har jag tagit första steget…

Kram, J

Kommentera (12)

Recept på galet god kyckling…

Hej! Häromdagen körde jag en Instastory på vår middag och fick så många frågor om receptet så nu lägger jag upp det här. Det är Rasmus som slängt ihop denna rätt och den är magiskt god. Älskar att min man är så duktig i köket, bästa!

Ok, det här behöver man:

Kycklingfilé

Rökt skinka (Väddö hade vi)

Pesto

Gul lök

Spenat

Matlagningsgrädde

Kycklingfond

Salt och peppar

Och så här gör man:

Dela kycklingen i två delar så att de inte blir så stora. Bred på pesto på kycklingen och rulla sedan in dem i den rökta skinkan. Stek på hög värme tills skinkan fått färg och ”smitit” åt kring kycklingen. Lägg över bitarna i ugnssäker form.

Hacka och stek löken. I med spenaten och stek lite till. Häll över matlagningsgrädde, kycklingfond och salta och peppra. Häll sedan all blandning över kycklingen och in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera sedan med ris och en sallad. Voilà, galet god vardagsmiddag.

Dessvärre tog jag inga bilder på maten och filmen på Insta är försvunnen men jag hoppas att det är ok ändå. 🙂

Kram och smaklig spis!

Kommentera