VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sluta med vila?

När slutade ditt barn med vila mitt på dagen? Noah är nu 2 år och 4 månader och jag undrar hur länge till han kommer att behöva ta en stödvila mitt på dagen? Än så länge så känns det som att han behöver det men han börjar allt som ofta protestera när vi ska lägga honom mitt på dagen. Häromdagen skrek och krånglade han i en timme så till slut gav jag upp. Problemet då var att han senare på eftermiddagen var supertrött och det resulterade så klart i gnäll. Jag blir galen på detta gnäll!

Har svårt att bedöma om det är så att han inte behöver sova på dagen eller om det är för att han är så bestämd och envis som gör att han krånglar så vid vilan. Tror dock på det senare för på dagis sover han ju utan problem men här hemma ska det alltid bråkas innan han för det mesta somnar. Ofta får man sedan väcka honom så att han inte sover för länge så det visar ju på att han behöver sin vila. Fattar inte varför det ska tjafsas och bråkas innan han slår igen sina blå.


Tror dock att jag kommer att fortsätta med vilan ett litet tag till. För som sagt, de få gånger han inte sovit på dagen blir han extremt trött redan vid 17-17.30 och det är ju lite tidigt för att gå och lägga sig för natten. Sen tycker jag att det är ganska skönt att få den där stunden mitt på dagen då jag kan passa på att bara vara och göra sådant som är svårt när han är vaken. Blir till och med lite stressad över att det inte dröjer länge tills den tiden för mig själv är ett minne blott. 🙂

Kram, J


Kommentarer


  1. Stina 28 november, 2016 on 12:08 Svara

    Min stora grabb slutade sova strax efter han var 2 1/2. Han var inte tjurig, somnade bara inte och låg och pratade en massa. Sen var han inte trött tidigt på kvällarna utan funkade bra hemma sen med så vi började testa på förskolan strax därefter och det funkade kanon. Då sa de att vi får se hur han blir på kvällarna så jag tror det är det du ska gå på. Blir han trött tidigt så är han nog inte redo att hoppa vilan på dagen ännu. Finns ju ingen magisk ålder utan det är ju väldigt individuellt när de inte behöver sova mer på dagen. Kram

  2. Maries 28 november, 2016 on 13:05 Svara

    Min pojk slutade sova vid 3 år på fsk och två månader innan hemma. Vi märkte det på att han var svår att lägga på kvällen.
    Däremot var jag som du, stressad över att inte få egentiden mitt på dagen. Jag BEHÖVDE verkligen den. Men när dagen kom så var det inte så farligt ändå! Och det blev så mycket lättare att åka och hitta på saker för vi hade aldrig en sovstund att ta hänsyn till. Så njut medan han sover, men sen blir det inte så farligt när han väl är vaken. Sen tyckte jag att 1,5-2,5 års ålder var svinjobbig. Vi höll oss hemma mycket (typ resturang var lika med att hoppa från ett stup) Men sen runt 2,5 så lugnade sig ALLT helt plötsligt! Så håll ut, det blir bättre ?

  3. Maria 28 november, 2016 on 13:52 Svara

    Mio är ju bara 13 månader och sover två gånger per dag men han har också blivit svårare att lägga. Just nu, för att slippa gråt och gnäll, kör jag runt honom i vagnen tills han somnar. Inomhus till och med. Det är ju nåt med deras gråt och gnäll som är något alldeles fruktansvärt påfrestande! Blir helt matt av det så jag gör allt i min makt för att slippa det. Till och med dammsuger för jämnan på grund av allt inomhusvagnkörande inomhus.

  4. Ida 28 november, 2016 on 18:59 Svara

    Ni kanske inte behöver sova utan just bara vila? Läsa en bok eller sjunga lite och mysa.
    Och när han går på dagis så kanske han kan ha kvar sovvilan ett tag till, brukar ju va lite högre tempo på dagis än hemma ?
    Bara lite tankar,.

    O kämpa på under gnälliga och trotsiga dagar! Och man får visa barn att man blir ledsen, arg eller trött. Tror till och med att det är bra för dem om mamma och pappa gråter ibland. Så kan man gråta tillsammans en stund och sen prata om varför det blev så.

  5. Jeanette Carlsson 28 november, 2016 on 20:51 Svara

    Förstår dig precis. Fasar över när det är slut på att sova dagtid! Skönt att höra fler som känner så <3

  6. Maria Thuré 28 november, 2016 on 21:00 Svara

    Vi har en 20 månaders kille. Han har enda sedan födseln haft jättelite sömnbehov. Vi börjar ta bort hans dagvila nu för han vaknar på nätterna och är vaken 2-3 timmar. Vi har börjat minska ner tiden. De dagarna vi försökt ta bort sömnen så sätter vi oss framför TV:n och varvar ner ca en timme. Kan också känna igen mig väldigt mkt i mammigheten FU beskriver.

  7. Hanna 28 november, 2016 on 21:02 Svara

    Sonen slutade sova på dagen vid 2 år och 2 månader och mina tvillingtjejer slutade sova vid strax innan de var 2 år.

  8. Julia 28 november, 2016 on 22:24 Svara

    Min dotter började vid ett års ålder sova bara trettio minuter om dagen och vid 19 månader så slutade hon sova helt på förskolan. Fram till hon fyllde två så sov hon ibland om vi åkte bil eller så, men nu händer det aldrig och hon är född juli 2014.
    Nattetid sover hon 19-08 ungefär. För oss fungerar det jättebra och hon har fått styra son sömn helt själv.

  9. Julia 28 november, 2016 on 22:26 Svara

    Min dotter började vid ett års ålder sova bara trettio minuter om dagen och vid 19 månader så slutade hon sova helt på förskolan. Fram till hon fyllde två så sov hon ibland om vi åkte bil eller så, men nu händer det aldrig och hon är född juli 2014.
    Nattetid sover hon 19-08 ungefär. För oss fungerar det jättebra och hon har fått styra son sömn helt själv.
    Lycka till!

  10. Johanna 28 november, 2016 on 22:33 Svara

    Vår son är 3 år och 5 månader, Han har precis slutat med vilan på förskolan men har han nog inte sovit hemma på ungefär ett år.. Har han åkt vagn eller bil där strax efter lunch eller under eftermiddagen så kan han somna, men för det mesta har han inte sovit under dagen det senaste året när vi bara är hemmavid.
    Vad gäller sömn och sova generellt så har vi försökt att inte göra det till något negativt.. Tidigare nattade vi varannan kväll men sedan i somras är det framför allt jag som gjort det. Vid 8-tiden så säger jag att ”-nu ska jag göra kvällstoaletten och gå och sova.. ” När jag står och borstar tänderna så brukar det inte dröja så länge innan jag får sällskap och där efter får jag sällskap till sovrummet.. I bland hinner vår son säga att han är trött och vill sova innan vi för det på tal..
    Generellt är min uppfattning att barn gör som vi gör. Kan barnet utläsa från våra handlingar att sova är negativt, att han blir lämnad ensam, missar något o dyl så tror jag att han känner av det..
    Låt honom ha ”uppevila” till att börja med om ni är hemma, slappa i soffan och somna om han vill.. Somnar han lättare i vagn eller bil, lämna hemnet tidigare om ni planerar ev. Aktivitet efter vilan.. Har du/ni tur kanske ni hinner få en stund egentid i bilen eller på ett fik under tiden han sover..

  11. Mimmie 29 november, 2016 on 08:16 Svara

    Har ni prövat att strunta i spjälsängen? Min tjej är född i juli 14 och sover på dagen, När bi köpte våningssäng och hon därmed fick bli ”stor” på riktigt tyckte jag att allt blev så mkt lättare med sömnen.

  12. Nathalie dahl 29 november, 2016 on 09:50 Svara

    Känner så igen mig. Tösen här hemma är nyss fyllda 2 år och är precis likadan. Sover på föris men är helt omöjlig hemma. Hur jag än gör får jag inte henne att somna. I hennes säng, vår säng, soffan, vagnen – har provat allt och inget funkar och hon är rent ut sagt helt odräglig på em och stendäckar vid 18 på kvällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *