VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sjusovaren

 

Från första dag har du, Amélie, sovit oförskämt bra. Till en början var allting nytt för oss alla och nätterna var såklart inte helt självklara. Jag minns några av nätternas kamp för att få dig att slappna av och somna om efter amning. Hur vi kämpade med att hålla samtalstonen låg om inte obefintlig vid blöjbyte och hur du gärna låg en stund på mitt bröst innan du godtog att slumra vidare i din säng. Ibland sjöng jag för dig, virade filtar om dina ben och smekte dig över huvud och smalben. Du skrek aldrig men stonkade och stökade för att få uppmärksamhet. Mat var tredje timma blev snart var fjärde och när du var ca fyra veckor sov du gärna sex timmar utan mat. Dagen innan ditt första kalas (31/3) sov du åtta timmar i streck. Jag vaknade tidigare än du och hann både duscha och klä mig innan det var dags för frukost. Och jag som dagen innan var orolig att du inte skulle sova alls, så obefogat.

Spjälsäng-i-gryningen

Bild från morgonen då du, enligt min definition, första gången sov en hel natt.

 

Sedan dess har du sovit precis så, mellan sju till nio timmar per natt innan du vaknar för ganska tidig frukost. Oftast börjar natten runt 21.30-23 vilket gör att även jag kan sova som vanligt. När jag jobbade tog jag natt 21.30 och vaknade vid 05.00. Du går gärna upp i ottan för frukost och toabesök men i relation till min arbetande dygnsrytm så ger du mig snarare sovmorgon. Ibland somnar du om och sover ett par två timmar till, ibland sover jag vidare, ibland går jag gärna upp innan dig.

Barnvagn-sovande-bebisJust nu misstänker jag att det är ytterligare en sömnförändring på gång. Kvällarna blir mer och mer övertrötta och på dagarna har du börjat få det svårare att komma till ro och sova några längre stunder. Vi hjälper dig med utflykter i vagnen, tupplurer på vårt bröst eller försöker få till sömnstunder i sjalen (som inte alltid är helt populär). Igår somnade du redan vid åtta och har med två tidiga pauser för mat fortsatt sovmorgon (09:30).

Det ska bli spännande att se hur sömnen utvecklas. Kanske vänder det tvärt och kräver fler uppvak eller fortsätter precis så här ett tag till. Din gammelmormor har berättat att din mormor gärna sov mycket hon också, så jag vill tro att det ligger i släkten.

I skrivande stund vaknar du, till undsättning – ‘godmorgon sjusovaren!’


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ