Det roligaste som finns är ju såklart att leka! Men oftast måste man balansera lekande med lärande på något vis och med hjälp av utvecklande, lärorika leksaker så slår man två flugor i en smäll.
Här kommer jag att gå igenom några av mina favoriter bland utvecklande leksaker. Har ni några tips på lärande leksaker som är roliga för barnen att leka med? Kommentera gärna med era förslag.
1. Klassiska pedagogiska leksaker
Det finns jättemånga lärorika leksaker som varit med i matchen väldigt länge. Vi talar om klossar, pussel, jordglober, kulramar, spel av alla de slag och mycket mer därtill. Det är lätt att glömma bort dessa ”gamla hederliga” leksakerna när man tänker på lärorika leksaker, men det går faktiskt att lära sig massvis och dessutom få hjärngympa.

I Uno är det viktigt att vara uppmärksam. Håll koll på siffror, färger och specialkort!
De kan träna upp minnet, planeringsförmågan, koncentrationen, allmänbildningen, matematiken och så vidare. Spela spel som memory, ordspel, uno, bingo (med annat än bara siffror), pictionary med flera!
2. Springcykel (balanscykel)
Även om dessa fiffiga cyklar för småbarn har funnits länge så har de vuxit enormt i popularitet på senare år. De flesta av oss lärde oss förmodligen att cykla med stödhjul (det gjorde jag!), men om man börjar med en springcykel vid tidig ålder går det oftast att hoppa över stödhjulen helt och hållet. Redan från 2 års ålder går det bra att börja cykla på springcyklar, vilket i sin tur övar upp balanssinnet, koordinationsförmågan och självförtroendet bakom styret.

En snygg springcykel från Puky.
Exempel:
3. Programmerbara leksaker
Här är en nyare twist på pedagogiska leksaker, nämligen att de går att programmera. Det finns redan ett flertal roliga spel och leksaker som är programmerbara och faktiskt lär barnen grunden i programmering. När de växer upp blir det betydligt lättare att förstå sig på kod, vare sig det är HTML, C++, Python eller något helt annat. En modern variant av gamla hederliga byggklossar har särskilda funktioner, som kan kombineras på många olika vis för olika resultat – på ett sätt som liknar programkod väldigt mycket.
Fler exempel:
Lärorika appar, datorspel och TV-spel
Det har funnits utbildande datorspel i flera årtionden, men det har aldrig funnits så många, så bra och så roliga som det finns nu. Det bästa är att många av dem är helt eller delvis gratis! En surfplatta kan fyllas med skojiga, lärorika appar och spel för att distrahera barnen på ett produktivt sätt medan du exempelvis lagar mat eller dammsuger – det är även perfekt för långa bilresor. Se dock till att barnen gör annat än att bara sitta med näsan mot plattan dygnet runt.
Tips:
Roboten var riktigt häftig när gossen blir äldre. Nu i tvåårsåldern är pussel en given favorit som i dag finns i många olika former. Balanspussel, 3D pussel, lagerpussel och så vidare. Vi har dock fastnat framför ett ekologiskt klosspussel som får nya motiv när vi vänder på klossarna. https://www.minigeni.se/alla-leksaker/6-stycken-ekopussel-i-1