Intressanta saker om familjelivet!

Topp 5 Spartips

Alla vill vi väl ha fler slantar i penningpungen? Det bästa är när man får fler, men det näst bästa är att behålla dem man har så länge som möjligt – Genom att slösa mindre och spara mer! Här kommer mina bästa spartips för oss matriarker.

1. Storhandla

Jag lägger det här tipset överst, eftersom det verkligen gör gigantisk skillnad i längden. Storhandla ALLT som inte blir dåligt fort, så kommer du snart märka hur skönt det är att inte behöva åka och handla konstant. Köp den största möjliga förpackningen. Var går gränsen? Det är upp till dig, du kan göra som bror min och ha en hel pall med toalettpapper i källaren, samt en 10-kilos säck med ris i skafferiet. Passa på att köpa ett par extra flaskor av ditt favoritschampo när det är reapris. Bonustips: gör storkok av ett per olika rätter och portionsfrys dem, perfekt till matlådor eller när man inte orkar/hinner laga mat.

Storhandla

En sån skulle man ha! Tvivlar dock på att den kommer in på konsum…

2. Använd rabattkoder

I kombination med storhandlingen för bästa effekt! Det är så simpelt att hålla koll på nya rabattkoder online med sidor som NiceDeal, Cuponation och Rabble. Den sistnämnda finns även som mobilapp, så du kan bära med dig de senaste rabattkoderna var du än går. Det finns spännande kampanjer, rabatter och reor på allt möjligt hela tiden, så det gäller att hålla koll på dem.

Rabattkoder

Gör ett klipp!

3. Jämför och fatta smartare finansiella beslut

Resurserna är nästan oändliga när det gäller att jämföra olika elbolag, lån, fonder, försäkringar, resor, produkter och så vidare. Investera tid i dessa och få avdelning i form av stora besparingar. Det finns för många för att lista alla, så sök på ”jämför” följt av det du vill jämföra erbjudanden för, så hittar du massvis av bra sidor. En annan smart grej för just resor är att kolla upp valutakurserna innan man bokar resan och åka dit det är billigast!

Jämfor

4. Minimera resursförbrukningen

Köp lågenergilampor. Undvik standby-lägen och stäng av allting istället. Ha t.ex. TV:n och alla tillbehör i en förgreningsdosa med fotknapp, så kan du slå av allt på en gång när Bingolotto är slut. Välj de vitvaror som har bäst miljö- och energiklass, då det kan skilja sig i flera hundra kilowattimmar per år – se tester på t.ex. http://test-nu.se/ eller http://www.test.se/. Återvinn allt som går. Köp begagnat. Välj långvariga produkter över billigare. Prova DIY-projekt (do-it-yourself). Skaffa en kompost och släng matresterna där i, sedan kan du dessutom använda den berikade jorden till att odla egna grönsaker!

Energivänlighet

Värna om miljön så sparar du pengar också!

5. Budgetera

Håll en budget, om inte annat så hjälper den dig att se var alla pengar faktiskt tar vägen. En intressant övning är att först skriva ner hur mycket du tror att du spenderar på olika räkningar, lunchtimmar, turer till butiken, etc. Försök få med allt. Sedan sparar du alla kvitton och räkningar i en månad, för att efteråt jämföra vad du trodde med verkligheten. Det kan vara riktigt upplysande och efteråt är det lättare att spara in på onödiga saker!

Budget

Balansera budgeten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *