Intressanta saker om familjelivet!

Städtips

Vissa gillar att städa och för andra skapar det existenskris, men ingen vill väl bo i ett smutsigt hem? Vare sig du är någon som älskar att putsa, sortera, torka och sopa eller om du brukar vänta tills det är absolut nödvändigt så finns det säkert smartare, enklare sätt att göra saker på. Först tar vi några allmänna tips.

storstadning

Ställ alltid undan saker direkt efter användning. Att plocka undan en eller ett par saker tar ingen ansträngning eller tid, men om man bara gör det en gång i veckan kan det vara hur mycket prylar som helst. Lägg smutskläderna direkt i tvättkorgen, ställ in disken, ställ tillbaka förpackningarna i skafferiet och stoppa böckerna i bokhyllan på en gång!

Torka av smulorna från frukostbordet direkt och torka av spisen med en våt trasa eller pappershandduk direkt efter att du har lagat maten. Om du inte har diskmaskin så bör du dessutom diska varje kväll. Det känns inte kul när soffan och Netflix lockar, men det är SÅ värt det. Dammsug då och då istället för t.ex. bara på söndagar.

Ta en snabb sväng med dammsugaren ett par gånger i veckan istället, så går det snabbt och känns fräscht hela veckan. Du kan t.ex. göra det medan du väntar på att vatten kokar upp eller duschen blir ledig.

För att göra rent i mikron kan du ställa in en skål vatten med några citronskivor i, kör mikron tills det ångar ordentligt och sedan är det busenkelt att torka ur den. Citron fungerar även bra mot kalkavlagringar och andra jobbiga fläckar på olika ytor i köket eller badrummet.

Återanvänd disktrasor genom att koka dem i vatten med en liten skvätt diskmedel. Om du har envisa missfärgningar under ytan i toaletten så kan du lägga i en maskindisktablett och låta den ligga en stund, så försvinner fläckarna. När du sopar, dammsuger, dammar och så vidare så är det bra att öppna fönstren och vädra, så att dammet som virvlar upp åker ut medan frisk luft åker in.

stadtips

Varje dag: Häng upp/plocka undan det du har använt. Torka av ytor du har använt.

Varje vecka: Dammsug, vädra, byt lakan (åtminstone varannan vecka), gör rent köket och badrummet ordentligt, byt eller koka disktrasor, torka av speglar, töm papperskorgar, vädra filtar och soffkuddar.

Varje månad: Moppa golven, dammtorka hyllor, torka av skåpluckor, gör rent mikron och ugnen.

Vid behov/ett par gånger om året: Byt/rengör filter på köksfläkten, tvättmaskinen, torktumlaren, diskmaskinen, etc. Tvätta fönstren, rensa avloppen, ta bort kalkavlagringar, putsa/olja möbler och saker som behöver behandlas, rengör lampor, gör rent bakom element och andra skrymslen.

Allmänna tips som förenklar vardagen

Något av det bästa jag har gjort är att göra mig av med alla saker jag inte använder (eller knappt använder). I vissa fall handlar det om dubbletter – vem behöver två korkskruvar, två rivjärn, sju saxar i olika storlekar, tre decilitermått och tre vispar? Inte jag! En kvalitetspryl av varje sort räcker gott och väl.

Det finns dessutom sanslöst många köksredskap som bara kan göra EN sak och frågan är om man verkligen behöver dem. Visst, om man gör äppelpaj en gång i veckan kanske det är värt att ha en äppelurkärnare, men om man bara använder den en gång om året så är det bättre att använda en vanlig kniv.

Andra exempel på köksredskap som kanske är överflödiga är pizzaskärare, glasskopor, äggskärare, plättjärn och glassmaskinen. Fundera på om det faktiskt är värt att ha kvar dem. Vitlökspressen och riskokaren kanske du vill behålla, men om du är osäker över någon eller några prylar så kan du lägga dem i en annan, mer svåråtkomlig låda. Efter ett tag inser du vilka kökstillbehör du saknar och vilka som bara samlar damm.

Detsamma gäller överdrivet många handdukar, sängkläder, vanliga kläder, prydnadssaker och själva städredskapen! Ju färre saker du har, desto mer utrymme får du och desto lättare blir det att städa. Det kan kännas svårt att ge bort eller slänga saker, men tro mig – det är skönt.

Njut

När du har städat färdigt så är det bra att ta ett moment för att uppskatta sitt rena hem. Visst är det härligt? Om du har storstädat är du värd en belöning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *