Intressanta saker om familjelivet!

Köpguide: Tvättmaskin

När man ska köpa tvättmaskin så är det lätt att bara titta på en eller ett par egenskaper, särskilt om man inte vet vad de andra funktionerna ens är. I den här guiden kommer vi att hjälpa dig att välja tvättmaskin och förklara alla begrepp, samt deras för- och nackdelar. I regel så är naturligtvis dyrare tvättmaskiner allmänt bättre än billigare modeller – de är tystare, energisnålare, snabbare och har fler funktioner.

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin?

Det finns två huvudsakliga typer av tvättmaskiner: frontmatade och toppmatade. Den största skillnaden är att en frontmatad tvättmaskin har luckan på framsidan, medan en toppmatad tvättmaskin har luckan på ovansidan.

Om du tänker bygga en så kallad tvättpelare, med både tvättmaskin och torktumlare så behöver du naturligtvis en frontmatad modell. De brukar även vara lite tystare, ha större kapacitet, fler tvättprogram och bättre centrifugering. En toppmatad kan dock vara mindre i storlek och vara lättare att fylla på.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten motsvarar naturligtvis den mängd kläder och andra textiler som kan tvättas åt gången, angett i kilo. Ett par kan klara sig med en kapacitet på 5-7 kilo, medan en barnfamilj generellt sett behöver 8-12 kilo i tvättkapacitet. Du kan fatta ditt beslut efter hur stora mängder du brukar tvätta åt gången, men tänk även på att en mindre tvättkapacitet innebär fler tvättar, vilket sliter på motorn.

Centrifugeringseffekt

Centrifugeringseffekten anger hur bra tvättmaskinen är på att bli av med vattnet efter tvätten. Ju högre hastighet, desto snabbare går det och desto torrare blir kläderna. Kortare tvättid innebär lägre energiförbrukning. Sikta på en centrifugeringseffekt på minst 1300 varv per minut.

Restfuktighet

Detta är ett mått för hur torra kläderna är efter tvätt och centrifugering, mätt i procent. Ju lägre desto bättre, men som fingerpekning bör du veta att 44% restfuktighet är väldigt bra.

Ljudnivå

Ljudnivån avser hur mycket oväsen tvättmaskinen för och anges för så väl tvätt som centrifugering i decibel. Ju lägre desto bättre, om du vill slippa buller i vardagen, så sikta på under 50 dB för tvätt och under 70 dB för centrifugering.

AquaStop

AquaStop känner av vattennivån i tvättmaskinen och kan förhindra läckage. Det är standardsäkerhetssystem på många tvättmaskiner idag, men värt att hålla ett öga på då det finns undantag.

Ångtvätt

Ångtvätt innebär helt enkelt att kläderna ångtvättas istället för att tvättas i vatten, som i en traditionell tvättmaskin. Det är effektivare, mer miljövänligt, tystare och snabbare sätt att tvätta på.

Borstlös (kolfri) motor

Att en motor är borstlös innebär att den inte har borstar av kol, vilket är den del av likströmsmotorer som är mest utsatt för slitage. Det innebär att borstlösa motorer har en längre livslängd, vilket ofta förtydligas av en medföljande motorgaranti på exempelvis 10 år. De är dessutom tystare i drift!

Torkfunktion (kombitvättmaskin)

Kombinationstvättmaskiner är en nyare typ av produkt som har en slags inbyggd torktumlare. De kan köra torkfunktionen efter den normala centrifugeringen för att torka kläderna ytterligare. Den stora fördelen är att man inte måste köpa två separata, dyra maskiner som tar upp en massa plats. Nackdelen är det tar längre tid, så det är svårare att planera och man kan inte köra tvätt+tork samtidigt.

Slutsats

Kom ihåg att jämföra egenskaperna och funktionerna i olika tvättmaskiner – du kanske behöver ett särskilt tvättprogram eller någon annan specialfunktion? I regel är det dock typen av maskin och energiförbrukningen som är de viktigaste aspekterna. Jämför tvättmaskiner på sidor som pricerunner, läs igenom tester och recensioner, samt håll ett öga på var det är rea på tvättmaskiner. Lycka till, nu är redo att köpa en tvättmaskin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *