Intressanta saker om familjelivet!

Husmorsknep

husmorsknep

Det finns många produkter som är speciellt framställda för att lösa olika problem i vardagen, men många av dem är onödigt dyra och har onödigt många ingredienser i sig, som dessutom kan vara skadliga för miljön och/eller hälsan. Om man tvättar golven med en massa konstiga kemikalier och sedan låter ungarna krypa omkring där så lär det förr eller senare hamna i munnen på dem.

Innan vi hade alla dessa mackapärer och medel för att hjälpa oss på traven löste vi allt med saker som grönsåpa, ättika och en dos hårt slit. De bästa husmorsknepen är fortfarande lika bra som någonsin! Det går att hitta många knep på nätet, till exempel hos Leva och Bo eller Allers. Här kommer några av mina favoriter!

Krympt tröja

Har du råkat krympa en tröja i tvätten? I så fall kan du blötlägga den i en balja med lite (cirka 0.4 dl) babyschampo eller vanligt balsam och varmt vatten. Låt den ligga i minst 10 minuter. Det gör så att fibrerna i tyget blir flexibla igen och kan sträckas ut. Det är viktigt att inte vrida ur tröjan eller skölja den efteråt, försök istället att klämma ur så mycket vatten som möjligt och låt den lufttorka.

Repigt porslin

Har dina tallrikar fått fula repor? Det finns flera olika knep för att putsa bort dem, men det enklaste är förmodligen att ta en klick tandkräm och gnugga över reporna med en fuktig svamp. Det är nämnvärt att äkta porslin inte brukar bli repigt – endast de billigare varianterna.

Fläckiga muggar

Favoritkaffemuggen har en tendens att få fula, bruna ringar i sig efter många koppar kaffe. Det är faktiskt lätt att bli av med dem – det är bara att gnugga ur muggen med saltvatten!

husmorstips

Stopp i avloppet

Har du fått stopp i avloppet? Häll bikarbonat i avloppet, följt av vinäger. Det kommer att uppstå en kemisk reaktion som får det att bubbla och fräta bort det som stoppar avloppet. Skölj ur med hett vatten efteråt. Undvik att spola ner fett i avloppet, eftersom det lätt stelnar och fastnar där. En annan metod är varmvatten blandat med diskmedel, vilket även fungerar bra i toaletten!

Stinkande skor

Alla har säkert upplevt att ett par skor plötsligt stinker någon fruktansvärt. Teträolja är extremt effektivt mot de bakterier och svampar som orsakar den sunkiga lukten, vilket man kan blanda lite av med vatten i en blomspruta och spruta i skorna. Det går även att doppa en pappersbit i ättika och låta den ligga över natten, gärna utomhus. Ta ur sulorna och lossa på snörena. Om skorna är känsliga mot fukt så är det bättre att lägga dem i en plastpåse i frysen, särskilt för löparskor. Bikarbonat/bakpulver fungerar också väldigt bra och en matsked per sko räcker gott.

Ovälkomna sniglar

Det här är ett knep jag aldrig har provat själv, men det sägs att sniglar älskar öl. Gräv ner en skål så att den är i marknivå och fyll den med öl. Sniglarna kommer att kräla fram för att ta en slurk och ramla i. Värre sätt att avlida på finns det väl? Se upp så att du inte råkar fånga en granne på samma gång!

Ovälkomna fåglar

Fåglar kan vara trevliga besökare i trädgården, som dessutom äter upp ohyran, men det är inte kul att ha balkongen full av fågelbajs, eller att ha fåglar som flyger in i fönstren stup i kvarten. Häng upp gamla CD-skivor med undersidan utåt, så håller sig fåglarna borta. Reflektionen av ljuset i skivan vill de tydligen inte komma i närheten av.

Ovälkomna flugor

Hur slipper man flugor i hemmet? Det är ju så skönt att ha fönster öppna på sommaren, men med den friska luften kommer det även flugor, knott, myggor och allt möjligt som man helst behåller på utsidan av hemmet. Blanda vatten och ättika 50/50 i en blomspruta och spraya på fönsterkarmarna, så håller sig insekterna borta! Blanda i ett par droppar pepparmyntsolja, så håller sig även spindlarna borta!

One thought on “Husmorsknep

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *