Intressanta saker om familjelivet!

Hur träffades man förr i tiden?

Cykel-dejting

Ibland tänker jag på hur bra vi har det idag med våra moderna bekvämligheter, men ibland saknar jag något från det förflutna. Det är något väldigt romantiskt med tanken att man inte bara kan registrera sig på en dejtingsida, ladda upp sina bästa bilder och vänta på uppvaktning i TV-soffan.

När min mamma var liten så var det dansbanan som gällde för att träffa kärleken – och det var inte varje by som hade en egen dansbana, man fick minsann sätta sig på cykeln och trampa sig dit, även om den låg flera mil bort. Väl där fick man hoppas på att någon stilig ungkarl bjöd upp en på dans.

Rent spontant tänker jag: det är inte konstigt att folk var smalare på den tiden! Att cykla fyra mil fram och tillbaka bara för att hoppas på en dans är inte riktigt samma sak som att ladda hem Tinder och svepa till höger ett par gånger.

Kärlek via cykel

Även om bilen uppfanns och blev vanlig kort efter cykeln så var det väldigt få unga människor som hade tillgång till en bil, däremot kunde nästan alla få tag på en cykel – även om de också var förhållandevis dyra. En ung man som hade en cykel kunde erbjuda söta flickor skjuts hem på styret och en ung kvinna blev plötsligt mycket mer självständig om hon hade en cykel.

I tidningen Släkthistoria skriver man om hur fler nådde dansbanorna tack vare cykeln. Så här säger Agnes Bengtsson om hur det var att växa upp på 1930-talet: ”En vanlig lördag cyklade jag först från Hyby till Svedala för att arbeta. Sedan hem igen för att fräscha upp mig och så tillbaka till Svedala och sen till dansbanan. På kvällen cyklade jag hem igen. Det var inget man reflekterade över utan det var bara så.”

Hon cyklade alltså omkring sex mil en vanlig lördag – och det var ingen big deal. Nu skulle det vara något man skryter om på Instagram. Det var även vanligt att träffa folk i lanthandeln. Förr i tiden var det ofta den enda ”allmänna” byggnaden i bygden.

Färskvaror var sällsynta och allting såldes i lösvikt – inklusive brännvinet. Efter arbetet kunde männen gå till lanthandeln med en tombutelj, fylla den med brännvin för ett par öre och sedan gå runt knuten för att dricka den. En föregångare till dagens pubar och barer.

Det är som sagt något charmigt med tanken, men det är ändå rätt skönt att kunna välja den bästa från en lista av dejtingsidor och slippa cykla till dansbanan! Kanske man kan ta en cykeltur som en första träff istället?

Par på cykel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *