Intressanta saker om familjelivet!

Hur pratar man med sina barn?

Prata med barnen

Jag såg nyligen ett inlägg på Min-Mave.dk om folk som pratar nedlåtande till sina barn. Det är ett ämne som jag är intresserad av – hur man bör prata med (och om) sina barn. Personligen anser jag att ömsesidig respekt är väldigt viktigt för alla typer av relationer, inklusive med sina barn. Behandla ungarna som vettigt folk så är det större chans att de blir det till slut! Det innebär inte bara att man låter bli att tala nedlåtande till sina barn, utan även att behandlar dem med respekt i allmänhet.

Det verkar som att många vuxna tror att barnen varken förstår, påverkas eller kommer ihåg någonting och i så fall spelar det ju ingen roll vad man gör eller säger… Eller? Faktum är att barn är som svampar som suger åt sig allt som sker runt omkring som del av sin utveckling. Även om de faktiskt inte kommer att minnas allt så påverkas de fortfarande av helheten.

Jag minns själv hur det var när mamma berättade om någonting ”dumt” jag hade gjort eller sagt, varpå alla hennes vänner skrattade åt mig. Som vuxen förstår man att det inte är något personligt eller ens något negativt, men barnen förstår ofta mycket mer än vi tror och även om de vuxna inte faktiskt skrattar ÅT barnet i fråga så är det många gånger så det känns för barnet.

”Varför skrattar alla åt mig? Jag undrade ju bara…”

Det är en obehaglig känsla, som att man har gjort någonting fel, när det i själva verket bara var en oskyldig fråga från en oskyldig varelse. Precis som Maja påpekar i tråden på Min-Mave så talar barn aldrig nedlåtande till vuxna. Tänk på det. Spara på avlastningen tills du är ensam med dina vänner och bespara barnen från att bli förnedrade.

Med det sagt så är det naturligtvis vi vuxna som bestämmer och det är inte heller bra att skämma bort barnen för mycket eller alltid vara för snäll för sakens skull. Sätt ned foten när det gäller och försök förklara saker på ett sätt som barnen förstår i alla andra situationer. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Om du behandlar ditt barn respektlöst så lär han eller hon växa upp till att behandla andra utan respekt, inklusive dig.

Se fler tips om hur man pratar med barn från bloggen Pratamera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *