Intressanta saker om familjelivet!

Hur lär man barnen att cykla?

Det behöver inte vara allt för svårt! Med rätt attityd, utrustning och förutsättningar kan i princip alla barn lära sig cykla på ett kick. Förmågan att cykla är baserad på en grund av koordination, balans och vana. Det är många olika rörelsemoment som måste segmenteras och koordineras sömlöst, vilket gör det svårt att bara hoppa upp på sadeln och börja trampa. Den här artikeln kan förhoppningsvis underlätta processen för både dig och dina barn.

Lära sig cykla

Säkerheten först

Innan ni ens börjar öva är det viktigt att minimera olycksrisken. Välj ut en lugn, sluten plats utan trafik, fotgängare eller andra hinder. Underlaget bör vara så jämnt och fint som möjligt, utan löst grus, nedförsbackar eller gropar. Ha alltid uppsyn över barnen när de övar på att cykla.

BarncykelhjälmKöp en bra barncykelhjälm; det finns ett par nyckelpunkter att ha i åtanke och passformen är en av de viktigaste faktorerna. Hjälmen ska sitta bra och samtidigt vara bekväm att ha på sig. Pannan ska vara så välskyddad som möjligt, utan att begränsa synfältet. Den ska vara justerbar och remmen ska spännas så att den sitter fast utan att pressa för hårt. Det är lagom om ungefär 1–2 fingrar ryms mellan käken och remmen.

Slutligen ska hjälmen vara CE-certifierad och godkänd enligt standarden SS-EN 1078 (cykelhjälmar) eller SS-EN 1080 (småbarnshjälmar). Det innebär helt enkelt att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning. Läs mer om hur man väljer småbarnshjälm.

Cykelhjälmar för så väl barn som vuxna är designade för att ge ett optimalt skydd när de är helt nya. En hjälm som har varit med om en krock bör bytas ut omedelbart, särskilt om den har landat på asfalt eller andra hårda underlag. Skador på armar och ben är vanligare, men statistiskt sett minskar risken för skallskador avsevärt om man använder hjälm.

Välj en bra barncykel i en lämplig storlek

Barncyklar brukar ha anvisningar för vilka åldrar, längder och inre benmått de är konstruerade för. Det är viktigt att följa dessa anvisningar istället för att köpa en cykel som är lite för stor för sitt barn för att de ska kunna ”växa in i den”. En cykel som är för stor för barnet är svårare att bestiga och kliva av, vilket gör den mindre säker att åka på. Lågkvalitativa cyklar som saknar garanti och CE-certifiering kan kompromissas av olyckor, så välj helst en med så väl GS- som CE-certifiering.

Barnet bör kunna sitta på sadeln och ha åtminstone ena foten i marken utan problem. De flesta modeller låter dig höja och sänka sadeln en bit, till exempel 10 centimeter, så att cykeln kan användas en bra bit framöver. För riktigt små barn är en lättare cykel lättare att använda. Däcktypen kan också vara en viktig faktor. Mjuka gummidäck fungerar bra på hårda underlag, medan hårda plastdäck fungerar bättre på mjuka underlag.

Lära sig cykla utan stödhjul

Under de senaste par årtiondena har det debatterats om huruvida en så kallad springcykel eller balanscykel utan pedaler är ett bättre ingångssteg till att lära sig cykla än vad stödhjul är. Den debatten har i princip avslutats och nu är det ett faktum att springcyklar är bättre. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande rekommenderar att låta barnen börja med en balanscykel vid 2-3 års ålder för att sedan gå direkt till en vanlig småbarnscykel vid 3-4 års ålder och att helt hoppa över stödhjulen.

Det finns flera anledningar som ligger bakom denna slutsats, så varför är det bättre att lära sig cykla utan stödhjul? För det första så lär sig barnen att förlita sig på stödhjulen, istället för att balansera själva, så att balansen blir det sista de lär sig. Med en balanscykel är det istället trampandet av pedalerna som är det sista steget, vilket är relativt lätt att lära sig när man redan kan balansera och styra. Om springcykeln börjar luta för mycket sätter barnet helt enkelt ned fötterna i marken igen.

Springcykel utan stödhjul

För det andra så vrider man faktiskt styret i motsatt riktning för att svänga när man har tre eller fler hjul, gentemot två hjul. För att svänga åt vänster med en trehjuling eller stödhjul så vrider man styret åt vänster. För att svänga åt vänster på en tvåhjulig cykel så vrider däremot man styret åt höger, medan man lutar sig åt vänster. Det låter knasigt, men om du provar själv så inser du att det stämmer. Se gärna den här videon från minutephysics för att få insikt i hur det fungerar.

Om du trots allt skippar balanscykeln och går direkt på en barncykel med stödhjul så är det rekommenderat att höja dem gradvis, allt eftersom barnet blir bättre på att cykla. Det gör att det inte blir lika läskigt som att ta av dem helt, medan de får balansera själva för det mesta. Ett annat alternativ är en styrpinne som fästes vid sadeln eller pakethållaren, vilken du kan hålla i för att hjälpa till med balansen.

Börja med grunderna och uppmuntra konstant

Det första som är viktigt att lära sig är att bromsa. Öva på att bromsa med så väl handbromsen som fotbromsen på korta sträckor. Det är en talang man inte vill vara utan när hastigheterna blir högre. Kom ihåg att varje framsteg är värt beröm, särskilt i början. Att bygga upp barnets självförtroende på cykeln gör att de vill lära sig mer och mer.

Att lära sig cykla som vuxen

Om du aldrig ville eller fick chansen att lära dig cykla som barn så ska du veta att det inte är för sent. Du är långt ifrån ensam om att vara en vuxen människa som inte kan cykla och det finns särskilda kurser för dig! Organisationen Cykelfrämjandet har en utmärkt guide till cykelkurser för vuxna där du kan lära dig tillsammans med andra. Det är både roligt och lärorikt. De använder sig också av springcyklar i det första steget.

Lycka till med cykellektionerna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *