Intressanta saker om familjelivet!

Grundförstärkning och pålning

Ve och fasa!

Det har uppstått sprickor i grunden.

Sprickor i grunden

Har du upptäckt sprickor i husgrunden? Vad gör man åt det? Är det bara att spackla igen? Vi hade nyligen ett problem med detta. Jag kommer att gå igenom hur dessa sprickor uppstår och vad man kan göra åt saken.

Vad orsakar sprickor i grunden?

Det som ligger bakom (eller snarare under) sprickorna är mark som redan var eller har blivit för svag för att bära byggnadens vikt. Det kan vara så att marken är svagare på ena sidan av huset än på den andra och därmed sjunker en hörna snabbare än andra, vilket skapar en brytning i grunden.

När huset sjunker ner i marken på det viset kallas det för sättning, det vill säga att huset ”sätter sig”. Sättningar kan uppstå på grund av att markens bärighetsförmåga försämras på grund av att jordens förhållanden förändras, till exempel på grund av andra konstruktioner, vibrationer från närliggande vägar/järnvägar, växande rötter från träd eller andra växter, eller att marken påverkas av t.ex. fukt eller temperaturskillnader. Jorden sväller när det blir varmt och krymper ihop (kompakteras) när det är kallt.

Det behöver inte innebära någon katastrof i form av allvarliga, permanenta skador – så länge man åtgärdar sättningarna i tid. Så fort du lägger märke till sprickor (som är större och djupare än ett par millimeter) så bör du utföra en sättningsinspektion (eller rättare sagt anlita en besiktningsman som kan göra det åt dig).

Vad kan man göra åt saken?

Om sprickorna beror på sättningar så måste grunden och/eller marken under den förstärkas, samtidigt som den försjunkna delen av huset bör lyftas upp till samma höjd som resten av byggnaden (så att brytningen elimineras). Detta kan göras på ett par olika vis, men vissa metoder är betydligt enklare, snabbare och billigare än andra.

Pålning

Traditionellt sett så måste man gräva ut marken under platsen där problemet har uppstått och fylla igen den med material som har högre bärighet. Det kräver en hel del jobb med stora maskiner och du kanske måste flytta ut under tiden. Pålning, mer specifikt, går ut på att föra ner starka pålar i marken för att förstärka grunden och lyfta upp byggnaden. De är oftast gjorda av material som stål eller trä och slås ner i marken med hjälp av särskilda maskiner.

Geoteknisk pålning

En mer modern metod utnyttjar injektering av expanderande geopolymerer istället. Det innebär att man endast behöver borra ett par små hål där sättningsproblemet finns. Sedan för man in slangar i hålen, som injekterar en slags slurry av olika geopolymerer, som blandas, expanderar och stelnar på plats. Det är mer precist och kräver inte att man gräver upp jorden kring sättningarna. Läs mer om geoteknisk pålning.

Vad mer?

När sättningarna har åtgärdats kan du behöva spackla och måla över sprickorna, men efter det är problemet förhoppningsvis löst för alltid! Det lär åtminstone ta många, många år innan nya sprickor uppstår (och då förmodligen på en annan plats).

Det är som sagt viktigt att åtgärda sättningsproblem så snart som möjligt, inte bara för att det finns en risk att värre skador uppstår, utan även eftersom den typen av dolda fel kan sänka värdet på huset när det ska säljas. Du som säljare kan rent av bli skyldig efter husets har sålts, om skadorna rimligen anses bör ha upptäckts av dig innan du sålde.

Förhoppningsvis har du lärt dig något om sättningar, pålning och grundförstärkning – det gjorde verkligen jag!

Hur pratar man med sina barn?

Prata med barnen

Jag såg nyligen ett inlägg på Min-Mave.dk om folk som pratar nedlåtande till sina barn. Det är ett ämne som jag är intresserad av – hur man bör prata med (och om) sina barn. Personligen anser jag att ömsesidig respekt är väldigt viktigt för alla typer av relationer, inklusive med sina barn. Behandla ungarna som vettigt folk så är det större chans att de blir det till slut! Det innebär inte bara att man låter bli att tala nedlåtande till sina barn, utan även att behandlar dem med respekt i allmänhet.

Det verkar som att många vuxna tror att barnen varken förstår, påverkas eller kommer ihåg någonting och i så fall spelar det ju ingen roll vad man gör eller säger… Eller? Faktum är att barn är som svampar som suger åt sig allt som sker runt omkring som del av sin utveckling. Även om de faktiskt inte kommer att minnas allt så påverkas de fortfarande av helheten.

Jag minns själv hur det var när mamma berättade om någonting ”dumt” jag hade gjort eller sagt, varpå alla hennes vänner skrattade åt mig. Som vuxen förstår man att det inte är något personligt eller ens något negativt, men barnen förstår ofta mycket mer än vi tror och även om de vuxna inte faktiskt skrattar ÅT barnet i fråga så är det många gånger så det känns för barnet.

”Varför skrattar alla åt mig? Jag undrade ju bara…”

Det är en obehaglig känsla, som att man har gjort någonting fel, när det i själva verket bara var en oskyldig fråga från en oskyldig varelse. Precis som Maja påpekar i tråden på Min-Mave så talar barn aldrig nedlåtande till vuxna. Tänk på det. Spara på avlastningen tills du är ensam med dina vänner och bespara barnen från att bli förnedrade.

Med det sagt så är det naturligtvis vi vuxna som bestämmer och det är inte heller bra att skämma bort barnen för mycket eller alltid vara för snäll för sakens skull. Sätt ned foten när det gäller och försök förklara saker på ett sätt som barnen förstår i alla andra situationer. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Om du behandlar ditt barn respektlöst så lär han eller hon växa upp till att behandla andra utan respekt, inklusive dig.

Se fler tips om hur man pratar med barn från bloggen Pratamera.

Dammsugare för Legobitar

Har du någonsin trampat på en legobit? Det brukar hända när man staplar mot toaletten med sömnen i ögonen, mitt i natten, så man vill varken tända ljuset eller föra oväsen och väcka alla som sover. Plötsligt känns det som att ett vilddjur, en flock getingar och en fakirs kappsäck har omslutit foten, på grund av en skarp och allt för välkänd smärta – en legobit! Hur kan en så liten sak göra så ont?

Ungefär så här känns det

För att göra saken värre så måste man krypa omkring på golvet och plocka upp legobitarna en efter en för att bli av med dem. Vi har en stor plastback att kasta dem i, men det är en sann möda att åttaga sig när legobitarna är spridda över hela golvet. Lyckligtvis har ett par geniala män från USA skapat den perfekta lösningen: en dammsugare för legobitar. Se videon här: https://www.youtube-nocookie.com/embed/sg5Nvkf4ByE

Han konverterar alltså en plastlåda för legobitar till att bli både förvaringslåda och dammsugare på samma gång. Sedan är det bara att dammsuga upp legobitarna. Hur smidigt som helst! Det krävs naturligtvis en del jobb att bygga om en platlåda till dammsugare, särskilt eftersom den måste bli lufttät för att få bra sugkraft. Du kommer även behöva köpa vissa delar till din nya lego-dammsugare.

Vilken dammsugare passar bäst?

Med hjälp av jämförelsesidan Test-dammsugare.se försökte jag hitta den bästa dammsugaren för lego-projektet och kom fram till att den måste ha ganska bra sugkraft, en tjock slang och helst en låg ljudnivå. Ännu bättre är det om den har låg energiförbrukning, ett HEPA-filter och en bra räckvidd. Efter att ha tittat igenom ett tag kom jag fram till svaret.

Jag tror att Electrolux EUS8GREEN skulle passa bäst, då den har en relativt stark motor på 750 watt, men ändå lyckas ligga i den bästa energiklassen (A), ha en ljudnivå på endast 58 dB och högsta rengöringseffekt på hårda golv, plus den näst högsta på mattor. Allt detta för cirka 1,500 kr låter som en bra deal för mig och dessutom har den utmärkts till ”bäst i test” av danska Tænk.dk.

Som om det inte vore nog är den tillverkad till 55% av återvunnen plast! Det enda som hade gjort den bättre vore om den hade dammbehållare istället för att använda vanliga dammsugarpåsar. Som ett sista tips kan jag avslöja att det finns ett lättare sätt att dammsuga upp legobitar: sätt en tygbit för dammsugarens munstycke, så kan du suga upp saker utan att de hamnar i dammsugarpåsen.

Hur träffades man förr i tiden?

Cykel-dejting

Ibland tänker jag på hur bra vi har det idag med våra moderna bekvämligheter, men ibland saknar jag något från det förflutna. Det är något väldigt romantiskt med tanken att man inte bara kan registrera sig på en dejtingsida, ladda upp sina bästa bilder och vänta på uppvaktning i TV-soffan.

När min mamma var liten så var det dansbanan som gällde för att träffa kärleken – och det var inte varje by som hade en egen dansbana, man fick minsann sätta sig på cykeln och trampa sig dit, även om den låg flera mil bort. Väl där fick man hoppas på att någon stilig ungkarl bjöd upp en på dans.

Rent spontant tänker jag: det är inte konstigt att folk var smalare på den tiden! Att cykla fyra mil fram och tillbaka bara för att hoppas på en dans är inte riktigt samma sak som att ladda hem Tinder och svepa till höger ett par gånger.

Kärlek via cykel

Även om bilen uppfanns och blev vanlig kort efter cykeln så var det väldigt få unga människor som hade tillgång till en bil, däremot kunde nästan alla få tag på en cykel – även om de också var förhållandevis dyra. En ung man som hade en cykel kunde erbjuda söta flickor skjuts hem på styret och en ung kvinna blev plötsligt mycket mer självständig om hon hade en cykel.

I tidningen Släkthistoria skriver man om hur fler nådde dansbanorna tack vare cykeln. Så här säger Agnes Bengtsson om hur det var att växa upp på 1930-talet: ”En vanlig lördag cyklade jag först från Hyby till Svedala för att arbeta. Sedan hem igen för att fräscha upp mig och så tillbaka till Svedala och sen till dansbanan. På kvällen cyklade jag hem igen. Det var inget man reflekterade över utan det var bara så.”

Hon cyklade alltså omkring sex mil en vanlig lördag – och det var ingen big deal. Nu skulle det vara något man skryter om på Instagram. Det var även vanligt att träffa folk i lanthandeln. Förr i tiden var det ofta den enda ”allmänna” byggnaden i bygden.

Färskvaror var sällsynta och allting såldes i lösvikt – inklusive brännvinet. Efter arbetet kunde männen gå till lanthandeln med en tombutelj, fylla den med brännvin för ett par öre och sedan gå runt knuten för att dricka den. En föregångare till dagens pubar och barer.

Det är som sagt något charmigt med tanken, men det är ändå rätt skönt att kunna välja den bästa från en lista av dejtingsidor och slippa cykla till dansbanan! Kanske man kan ta en cykeltur som en första träff istället?

Par på cykel

Husmorsknep

husmorsknep

Det finns många produkter som är speciellt framställda för att lösa olika problem i vardagen, men många av dem är onödigt dyra och har onödigt många ingredienser i sig, som dessutom kan vara skadliga för miljön och/eller hälsan. Om man tvättar golven med en massa konstiga kemikalier och sedan låter ungarna krypa omkring där så lär det förr eller senare hamna i munnen på dem.

Innan vi hade alla dessa mackapärer och medel för att hjälpa oss på traven löste vi allt med saker som grönsåpa, ättika och en dos hårt slit. De bästa husmorsknepen är fortfarande lika bra som någonsin! Det går att hitta många knep på nätet, till exempel hos Leva och Bo eller Allers. Här kommer några av mina favoriter!

Krympt tröja

Har du råkat krympa en tröja i tvätten? I så fall kan du blötlägga den i en balja med lite (cirka 0.4 dl) babyschampo eller vanligt balsam och varmt vatten. Låt den ligga i minst 10 minuter. Det gör så att fibrerna i tyget blir flexibla igen och kan sträckas ut. Det är viktigt att inte vrida ur tröjan eller skölja den efteråt, försök istället att klämma ur så mycket vatten som möjligt och låt den lufttorka.

Repigt porslin

Har dina tallrikar fått fula repor? Det finns flera olika knep för att putsa bort dem, men det enklaste är förmodligen att ta en klick tandkräm och gnugga över reporna med en fuktig svamp. Det är nämnvärt att äkta porslin inte brukar bli repigt – endast de billigare varianterna.

Fläckiga muggar

Favoritkaffemuggen har en tendens att få fula, bruna ringar i sig efter många koppar kaffe. Det är faktiskt lätt att bli av med dem – det är bara att gnugga ur muggen med saltvatten!

husmorstips

Stopp i avloppet

Har du fått stopp i avloppet? Häll bikarbonat i avloppet, följt av vinäger. Det kommer att uppstå en kemisk reaktion som får det att bubbla och fräta bort det som stoppar avloppet. Skölj ur med hett vatten efteråt. Undvik att spola ner fett i avloppet, eftersom det lätt stelnar och fastnar där. En annan metod är varmvatten blandat med diskmedel, vilket även fungerar bra i toaletten!

Stinkande skor

Alla har säkert upplevt att ett par skor plötsligt stinker någon fruktansvärt. Teträolja är extremt effektivt mot de bakterier och svampar som orsakar den sunkiga lukten, vilket man kan blanda lite av med vatten i en blomspruta och spruta i skorna. Det går även att doppa en pappersbit i ättika och låta den ligga över natten, gärna utomhus. Ta ur sulorna och lossa på snörena. Om skorna är känsliga mot fukt så är det bättre att lägga dem i en plastpåse i frysen, särskilt för löparskor. Bikarbonat/bakpulver fungerar också väldigt bra och en matsked per sko räcker gott.

Ovälkomna sniglar

Det här är ett knep jag aldrig har provat själv, men det sägs att sniglar älskar öl. Gräv ner en skål så att den är i marknivå och fyll den med öl. Sniglarna kommer att kräla fram för att ta en slurk och ramla i. Värre sätt att avlida på finns det väl? Se upp så att du inte råkar fånga en granne på samma gång!

Ovälkomna fåglar

Fåglar kan vara trevliga besökare i trädgården, som dessutom äter upp ohyran, men det är inte kul att ha balkongen full av fågelbajs, eller att ha fåglar som flyger in i fönstren stup i kvarten. Häng upp gamla CD-skivor med undersidan utåt, så håller sig fåglarna borta. Reflektionen av ljuset i skivan vill de tydligen inte komma i närheten av.

Ovälkomna flugor

Hur slipper man flugor i hemmet? Det är ju så skönt att ha fönster öppna på sommaren, men med den friska luften kommer det även flugor, knott, myggor och allt möjligt som man helst behåller på utsidan av hemmet. Blanda vatten och ättika 50/50 i en blomspruta och spraya på fönsterkarmarna, så håller sig insekterna borta! Blanda i ett par droppar pepparmyntsolja, så håller sig även spindlarna borta!