Intressanta saker om familjelivet!

Annons

Husmorsknep

husmorsknep

Det finns många produkter som är speciellt framställda för att lösa olika problem i vardagen, men många av dem är onödigt dyra och har onödigt många ingredienser i sig, som dessutom kan vara skadliga för miljön och/eller hälsan. Om man tvättar golven med en massa konstiga kemikalier och sedan låter ungarna krypa omkring där så lär det förr eller senare hamna i munnen på dem.

Innan vi hade alla dessa mackapärer och medel för att hjälpa oss på traven löste vi allt med saker som grönsåpa, ättika och en dos hårt slit. De bästa husmorsknepen är fortfarande lika bra som någonsin! Det går att hitta många knep på nätet, till exempel hos Leva och Bo eller Allers. Här kommer några av mina favoriter!

Krympt tröja

Har du råkat krympa en tröja i tvätten? I så fall kan du blötlägga den i en balja med lite (cirka 0.4 dl) babyschampo eller vanligt balsam och varmt vatten. Låt den ligga i minst 10 minuter. Det gör så att fibrerna i tyget blir flexibla igen och kan sträckas ut. Det är viktigt att inte vrida ur tröjan eller skölja den efteråt, försök istället att klämma ur så mycket vatten som möjligt och låt den lufttorka.

Repigt porslin

Har dina tallrikar fått fula repor? Det finns flera olika knep för att putsa bort dem, men det enklaste är förmodligen att ta en klick tandkräm och gnugga över reporna med en fuktig svamp. Det är nämnvärt att äkta porslin inte brukar bli repigt – endast de billigare varianterna.

Fläckiga muggar

Favoritkaffemuggen har en tendens att få fula, bruna ringar i sig efter många koppar kaffe. Det är faktiskt lätt att bli av med dem – det är bara att gnugga ur muggen med saltvatten!

husmorstips

Stopp i avloppet

Har du fått stopp i avloppet? Häll bikarbonat i avloppet, följt av vinäger. Det kommer att uppstå en kemisk reaktion som får det att bubbla och fräta bort det som stoppar avloppet. Skölj ur med hett vatten efteråt. Undvik att spola ner fett i avloppet, eftersom det lätt stelnar och fastnar där. En annan metod är varmvatten blandat med diskmedel, vilket även fungerar bra i toaletten!

Stinkande skor

Alla har säkert upplevt att ett par skor plötsligt stinker någon fruktansvärt. Teträolja är extremt effektivt mot de bakterier och svampar som orsakar den sunkiga lukten, vilket man kan blanda lite av med vatten i en blomspruta och spruta i skorna. Det går även att doppa en pappersbit i ättika och låta den ligga över natten, gärna utomhus. Ta ur sulorna och lossa på snörena. Om skorna är känsliga mot fukt så är det bättre att lägga dem i en plastpåse i frysen, särskilt för löparskor. Bikarbonat/bakpulver fungerar också väldigt bra och en matsked per sko räcker gott.

Ovälkomna sniglar

Det här är ett knep jag aldrig har provat själv, men det sägs att sniglar älskar öl. Gräv ner en skål så att den är i marknivå och fyll den med öl. Sniglarna kommer att kräla fram för att ta en slurk och ramla i. Värre sätt att avlida på finns det väl? Se upp så att du inte råkar fånga en granne på samma gång!

Ovälkomna fåglar

Fåglar kan vara trevliga besökare i trädgården, som dessutom äter upp ohyran, men det är inte kul att ha balkongen full av fågelbajs, eller att ha fåglar som flyger in i fönstren stup i kvarten. Häng upp gamla CD-skivor med undersidan utåt, så håller sig fåglarna borta. Reflektionen av ljuset i skivan vill de tydligen inte komma i närheten av.

Ovälkomna flugor

Hur slipper man flugor i hemmet? Det är ju så skönt att ha fönster öppna på sommaren, men med den friska luften kommer det även flugor, knott, myggor och allt möjligt som man helst behåller på utsidan av hemmet. Blanda vatten och ättika 50/50 i en blomspruta och spraya på fönsterkarmarna, så håller sig insekterna borta! Blanda i ett par droppar pepparmyntsolja, så håller sig även spindlarna borta!

Annons

Gratis babyboxar och gravidpaket!

När man blir förälder möts man plötsligt av massvis av nya kostnader – blöjor, barnvagnar, leksaker, hygienartiklar, barnmat och allt möjligt. Det finns dock en hjälp där ute! Om du är gravid eller nybliven förälder så kan du beställa ett flertal babyboxar och gravidpaket, som ofta är helt gratis, på villkoret att man exempelvis går med i en klubb eller registrerar sig på en hemsida.

babybox-gravidpaket

Hur kan de vara gratis? Det är för att kostnaden för företagen är relativt liten, i jämförelse med traditionell annonsering, om du skulle gilla deras produkter och köpa fler i framtiden. I vissa fall krävs det att man godkänner att få reklam i framtiden. Här går jag igenom de bästa babyboxarna och gravidpaketen.

Hjärtats Startbox från Apoteket Hjärtat (ICA)

Allt som krävs för att få Hjärtats Startbox är att vara blivande förälder och gå med i Klubb Hjärtat, sedan kan man beställa boxen kostnadsfritt online och hämta den på närmaste apotek.

Innehåll: babyprodukter från Apoketet Hjärtat, så som våtservetter, plåster, bomullspinnar, babylotion, plus Boken ”Lilla Hjärtat” för nyblivna föräldrar, samt diverse varuprover och rabattkuponger.

Pris: 0:-

Villkor: Medlemskap i klubben Klubb Hjärtat.

Beställs här: https://www.apotekhjartat.se/produkt/hjartats-startbox/

Babybox.se – 3 babyboxar med en enda registrering

På Babybox.se erbjuds det tre olika babyboxar med olika innehåll från olika leverantörer. Det bästa är att man bara behöver registrera sig en gång för att få alla tre boxarna, men man måste dock hämta ut dem från tre olika platser. Boxarna kommer från Apoteksgrupppen, LloydsApotek och Babyproffsen. Här kommer en snabb genomgång.

Babyproffsen: Butiken Babyproffsen erbjuder en gratis babybox i samarbete med Pampers, som innehåller blöjor, tandkräm, tidningen ”Vänta Barn” och en skötväska. Efter beställning hämtas boxen i närmaste Babyproffsen-butik.

Apoteksgruppen och Lloyds Apotek: Innehåller apoteksprodukter som är bra att ha den första tiden. Det är ungefär samma typ av innehåll som i boxen från Apoteket Hjärtat. Boxarna hämtas i närmaste apotek från respektive kedja.

Pris: 0:- för alla tre!

Villkor: Registrering på Babybox.se

Beställ här: https://www.babybox.se/

Startbox från Liberoklubben

Om du går med i Liberoklubben och registrerar din graviditet så får du en gratis startbox lagom till förlossningen. Som medlem i klubben kan du växla blöjpaket mot poäng att köpa gåvor för i deras medlemsbutik.

Innehåll: Boxen innehåller naturligtvis blöjor från Libero, samt babyolja, tvättservetter, en leksak och information för nyblivna föräldrar.

Pris: 0:-

Villkor: Medlemskap i Liberoklubben

Beställ här: http://www.libero.se/Registrera-dig-i-Liberoklubben/

Gravidpaketet från Allt För Föräldrar

Ja, även här på Allt För Föräldrar kan man få ett gratis graviditetspaket! Du får deras tidning, en barnbok, samt värdecheckar och rabattkuponger.

Pris: 0:-

Villkor: Medlem hos Allt För Föräldrar

Registrera dig här: https://www.alltforforaldrar.se/snack2/register.php

Lycka till!

Om du beställer allihop så får du onekligen en bra start efter förlossningen – en tid då man behöver all hjälp man kan få.

Annons

Städtips

Vissa gillar att städa och för andra skapar det existenskris, men ingen vill väl bo i ett smutsigt hem? Vare sig du är någon som älskar att putsa, sortera, torka och sopa eller om du brukar vänta tills det är absolut nödvändigt så finns det säkert smartare, enklare sätt att göra saker på. Först tar vi några allmänna tips.

storstadning

Ställ alltid undan saker direkt efter användning. Att plocka undan en eller ett par saker tar ingen ansträngning eller tid, men om man bara gör det en gång i veckan kan det vara hur mycket prylar som helst. Lägg smutskläderna direkt i tvättkorgen, ställ in disken, ställ tillbaka förpackningarna i skafferiet och stoppa böckerna i bokhyllan på en gång!

Torka av smulorna från frukostbordet direkt och torka av spisen med en våt trasa eller pappershandduk direkt efter att du har lagat maten. Om du inte har diskmaskin så bör du dessutom diska varje kväll. Det känns inte kul när soffan och Netflix lockar, men det är SÅ värt det. Dammsug då och då istället för t.ex. bara på söndagar.

Ta en snabb sväng med dammsugaren ett par gånger i veckan istället, så går det snabbt och känns fräscht hela veckan. Du kan t.ex. göra det medan du väntar på att vatten kokar upp eller duschen blir ledig.

För att göra rent i mikron kan du ställa in en skål vatten med några citronskivor i, kör mikron tills det ångar ordentligt och sedan är det busenkelt att torka ur den. Citron fungerar även bra mot kalkavlagringar och andra jobbiga fläckar på olika ytor i köket eller badrummet.

Återanvänd disktrasor genom att koka dem i vatten med en liten skvätt diskmedel. Om du har envisa missfärgningar under ytan i toaletten så kan du lägga i en maskindisktablett och låta den ligga en stund, så försvinner fläckarna. När du sopar, dammsuger, dammar och så vidare så är det bra att öppna fönstren och vädra, så att dammet som virvlar upp åker ut medan frisk luft åker in.

stadtips

Varje dag: Häng upp/plocka undan det du har använt. Torka av ytor du har använt.

Varje vecka: Dammsug, vädra, byt lakan (åtminstone varannan vecka), gör rent köket och badrummet ordentligt, byt eller koka disktrasor, torka av speglar, töm papperskorgar, vädra filtar och soffkuddar.

Varje månad: Moppa golven, dammtorka hyllor, torka av skåpluckor, gör rent mikron och ugnen.

Vid behov/ett par gånger om året: Byt/rengör filter på köksfläkten, tvättmaskinen, torktumlaren, diskmaskinen, etc. Tvätta fönstren, rensa avloppen, ta bort kalkavlagringar, putsa/olja möbler och saker som behöver behandlas, rengör lampor, gör rent bakom element och andra skrymslen.

Allmänna tips som förenklar vardagen

Något av det bästa jag har gjort är att göra mig av med alla saker jag inte använder (eller knappt använder). I vissa fall handlar det om dubbletter – vem behöver två korkskruvar, två rivjärn, sju saxar i olika storlekar, tre decilitermått och tre vispar? Inte jag! En kvalitetspryl av varje sort räcker gott och väl.

Det finns dessutom sanslöst många köksredskap som bara kan göra EN sak och frågan är om man verkligen behöver dem. Visst, om man gör äppelpaj en gång i veckan kanske det är värt att ha en äppelurkärnare, men om man bara använder den en gång om året så är det bättre att använda en vanlig kniv.

Andra exempel på köksredskap som kanske är överflödiga är pizzaskärare, glasskopor, äggskärare, plättjärn och glassmaskinen. Fundera på om det faktiskt är värt att ha kvar dem. Vitlökspressen och riskokaren kanske du vill behålla, men om du är osäker över någon eller några prylar så kan du lägga dem i en annan, mer svåråtkomlig låda. Efter ett tag inser du vilka kökstillbehör du saknar och vilka som bara samlar damm.

Detsamma gäller överdrivet många handdukar, sängkläder, vanliga kläder, prydnadssaker och själva städredskapen! Ju färre saker du har, desto mer utrymme får du och desto lättare blir det att städa. Det kan kännas svårt att ge bort eller slänga saker, men tro mig – det är skönt.

Njut

När du har städat färdigt så är det bra att ta ett moment för att uppskatta sitt rena hem. Visst är det härligt? Om du har storstädat är du värd en belöning.

Annons

Hur lär man barnen att cykla?

Det behöver inte vara allt för svårt! Med rätt attityd, utrustning och förutsättningar kan i princip alla barn lära sig cykla på ett kick. Förmågan att cykla är baserad på en grund av koordination, balans och vana. Det är många olika rörelsemoment som måste segmenteras och koordineras sömlöst, vilket gör det svårt att bara hoppa upp på sadeln och börja trampa. Den här artikeln kan förhoppningsvis underlätta processen för både dig och dina barn.

Lära sig cykla

Säkerheten först

Innan ni ens börjar öva är det viktigt att minimera olycksrisken. Välj ut en lugn, sluten plats utan trafik, fotgängare eller andra hinder. Underlaget bör vara så jämnt och fint som möjligt, utan löst grus, nedförsbackar eller gropar. Ha alltid uppsyn över barnen när de övar på att cykla.

BarncykelhjälmKöp en bra barncykelhjälm; det finns ett par nyckelpunkter att ha i åtanke och passformen är en av de viktigaste faktorerna. Hjälmen ska sitta bra och samtidigt vara bekväm att ha på sig. Pannan ska vara så välskyddad som möjligt, utan att begränsa synfältet. Den ska vara justerbar och remmen ska spännas så att den sitter fast utan att pressa för hårt. Det är lagom om ungefär 1–2 fingrar ryms mellan käken och remmen.

Slutligen ska hjälmen vara CE-certifierad och godkänd enligt standarden SS-EN 1078 (cykelhjälmar) eller SS-EN 1080 (småbarnshjälmar). Det innebär helt enkelt att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning. Läs mer om hur man väljer småbarnshjälm.

Cykelhjälmar för så väl barn som vuxna är designade för att ge ett optimalt skydd när de är helt nya. En hjälm som har varit med om en krock bör bytas ut omedelbart, särskilt om den har landat på asfalt eller andra hårda underlag. Skador på armar och ben är vanligare, men statistiskt sett minskar risken för skallskador avsevärt om man använder hjälm.

Välj en bra barncykel i en lämplig storlek

Barncyklar brukar ha anvisningar för vilka åldrar, längder och inre benmått de är konstruerade för. Det är viktigt att följa dessa anvisningar istället för att köpa en cykel som är lite för stor för sitt barn för att de ska kunna ”växa in i den”. En cykel som är för stor för barnet är svårare att bestiga och kliva av, vilket gör den mindre säker att åka på. Lågkvalitativa cyklar som saknar garanti och CE-certifiering kan kompromissas av olyckor, så välj helst en med så väl GS- som CE-certifiering.

Barnet bör kunna sitta på sadeln och ha åtminstone ena foten i marken utan problem. De flesta modeller låter dig höja och sänka sadeln en bit, till exempel 10 centimeter, så att cykeln kan användas en bra bit framöver. För riktigt små barn är en lättare cykel lättare att använda. Däcktypen kan också vara en viktig faktor. Mjuka gummidäck fungerar bra på hårda underlag, medan hårda plastdäck fungerar bättre på mjuka underlag.

Lära sig cykla utan stödhjul

Under de senaste par årtiondena har det debatterats om huruvida en så kallad springcykel eller balanscykel utan pedaler är ett bättre ingångssteg till att lära sig cykla än vad stödhjul är. Den debatten har i princip avslutats och nu är det ett faktum att springcyklar är bättre. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande rekommenderar att låta barnen börja med en balanscykel vid 2-3 års ålder för att sedan gå direkt till en vanlig småbarnscykel vid 3-4 års ålder och att helt hoppa över stödhjulen.

Det finns flera anledningar som ligger bakom denna slutsats, så varför är det bättre att lära sig cykla utan stödhjul? För det första så lär sig barnen att förlita sig på stödhjulen, istället för att balansera själva, så att balansen blir det sista de lär sig. Med en balanscykel är det istället trampandet av pedalerna som är det sista steget, vilket är relativt lätt att lära sig när man redan kan balansera och styra. Om springcykeln börjar luta för mycket sätter barnet helt enkelt ned fötterna i marken igen.

Springcykel utan stödhjul

För det andra så vrider man faktiskt styret i motsatt riktning för att svänga när man har tre eller fler hjul, gentemot två hjul. För att svänga åt vänster med en trehjuling eller stödhjul så vrider man styret åt vänster. För att svänga åt vänster på en tvåhjulig cykel så vrider däremot man styret åt höger, medan man lutar sig åt vänster. Det låter knasigt, men om du provar själv så inser du att det stämmer. Se gärna den här videon från minutephysics för att få insikt i hur det fungerar.

Om du trots allt skippar balanscykeln och går direkt på en barncykel med stödhjul så är det rekommenderat att höja dem gradvis, allt eftersom barnet blir bättre på att cykla. Det gör att det inte blir lika läskigt som att ta av dem helt, medan de får balansera själva för det mesta. Ett annat alternativ är en styrpinne som fästes vid sadeln eller pakethållaren, vilken du kan hålla i för att hjälpa till med balansen.

Börja med grunderna och uppmuntra konstant

Det första som är viktigt att lära sig är att bromsa. Öva på att bromsa med så väl handbromsen som fotbromsen på korta sträckor. Det är en talang man inte vill vara utan när hastigheterna blir högre. Kom ihåg att varje framsteg är värt beröm, särskilt i början. Att bygga upp barnets självförtroende på cykeln gör att de vill lära sig mer och mer.

Att lära sig cykla som vuxen

Om du aldrig ville eller fick chansen att lära dig cykla som barn så ska du veta att det inte är för sent. Du är långt ifrån ensam om att vara en vuxen människa som inte kan cykla och det finns särskilda kurser för dig! Organisationen Cykelfrämjandet har en utmärkt guide till cykelkurser för vuxna där du kan lära dig tillsammans med andra. Det är både roligt och lärorikt. De använder sig också av springcyklar i det första steget.

Lycka till med cykellektionerna!

Annons

Köpguide: Tvättmaskin

När man ska köpa tvättmaskin så är det lätt att bara titta på en eller ett par egenskaper, särskilt om man inte vet vad de andra funktionerna ens är. I den här guiden kommer vi att hjälpa dig att välja tvättmaskin och förklara alla begrepp, samt deras för- och nackdelar. I regel så är naturligtvis dyrare tvättmaskiner allmänt bättre än billigare modeller – de är tystare, energisnålare, snabbare och har fler funktioner.

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin?

Det finns två huvudsakliga typer av tvättmaskiner: frontmatade och toppmatade. Den största skillnaden är att en frontmatad tvättmaskin har luckan på framsidan, medan en toppmatad tvättmaskin har luckan på ovansidan.

Om du tänker bygga en så kallad tvättpelare, med både tvättmaskin och torktumlare så behöver du naturligtvis en frontmatad modell. De brukar även vara lite tystare, ha större kapacitet, fler tvättprogram och bättre centrifugering. En toppmatad kan dock vara mindre i storlek och vara lättare att fylla på.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten motsvarar naturligtvis den mängd kläder och andra textiler som kan tvättas åt gången, angett i kilo. Ett par kan klara sig med en kapacitet på 5-7 kilo, medan en barnfamilj generellt sett behöver 8-12 kilo i tvättkapacitet. Du kan fatta ditt beslut efter hur stora mängder du brukar tvätta åt gången, men tänk även på att en mindre tvättkapacitet innebär fler tvättar, vilket sliter på motorn.

Centrifugeringseffekt

Centrifugeringseffekten anger hur bra tvättmaskinen är på att bli av med vattnet efter tvätten. Ju högre hastighet, desto snabbare går det och desto torrare blir kläderna. Kortare tvättid innebär lägre energiförbrukning. Sikta på en centrifugeringseffekt på minst 1300 varv per minut.

Restfuktighet

Detta är ett mått för hur torra kläderna är efter tvätt och centrifugering, mätt i procent. Ju lägre desto bättre, men som fingerpekning bör du veta att 44% restfuktighet är väldigt bra.

Ljudnivå

Ljudnivån avser hur mycket oväsen tvättmaskinen för och anges för så väl tvätt som centrifugering i decibel. Ju lägre desto bättre, om du vill slippa buller i vardagen, så sikta på under 50 dB för tvätt och under 70 dB för centrifugering.

AquaStop

AquaStop känner av vattennivån i tvättmaskinen och kan förhindra läckage. Det är standardsäkerhetssystem på många tvättmaskiner idag, men värt att hålla ett öga på då det finns undantag.

Ångtvätt

Ångtvätt innebär helt enkelt att kläderna ångtvättas istället för att tvättas i vatten, som i en traditionell tvättmaskin. Det är effektivare, mer miljövänligt, tystare och snabbare sätt att tvätta på.

Borstlös (kolfri) motor

Att en motor är borstlös innebär att den inte har borstar av kol, vilket är den del av likströmsmotorer som är mest utsatt för slitage. Det innebär att borstlösa motorer har en längre livslängd, vilket ofta förtydligas av en medföljande motorgaranti på exempelvis 10 år. De är dessutom tystare i drift!

Torkfunktion (kombitvättmaskin)

Kombinationstvättmaskiner är en nyare typ av produkt som har en slags inbyggd torktumlare. De kan köra torkfunktionen efter den normala centrifugeringen för att torka kläderna ytterligare. Den stora fördelen är att man inte måste köpa två separata, dyra maskiner som tar upp en massa plats. Nackdelen är det tar längre tid, så det är svårare att planera och man kan inte köra tvätt+tork samtidigt.

Slutsats

Kom ihåg att jämföra egenskaperna och funktionerna i olika tvättmaskiner – du kanske behöver ett särskilt tvättprogram eller någon annan specialfunktion? I regel är det dock typen av maskin och energiförbrukningen som är de viktigaste aspekterna. Jämför tvättmaskiner på sidor som pricerunner, läs igenom tester och recensioner, samt håll ett öga på var det är rea på tvättmaskiner. Lycka till, nu är redo att köpa en tvättmaskin!

annons