Intressanta saker om familjelivet!

Annons

Hur lär man barnen att cykla?

Det behöver inte vara allt för svårt! Med rätt attityd, utrustning och förutsättningar kan i princip alla barn lära sig cykla på ett kick. Förmågan att cykla är baserad på en grund av koordination, balans och vana. Det är många olika rörelsemoment som måste segmenteras och koordineras sömlöst, vilket gör det svårt att bara hoppa upp på sadeln och börja trampa. Den här artikeln kan förhoppningsvis underlätta processen för både dig och dina barn.

Lära sig cykla

Säkerheten först

Innan ni ens börjar öva är det viktigt att minimera olycksrisken. Välj ut en lugn, sluten plats utan trafik, fotgängare eller andra hinder. Underlaget bör vara så jämnt och fint som möjligt, utan löst grus, nedförsbackar eller gropar. Ha alltid uppsyn över barnen när de övar på att cykla.

BarncykelhjälmKöp en bra barncykelhjälm; det finns ett par nyckelpunkter att ha i åtanke och passformen är en av de viktigaste faktorerna. Hjälmen ska sitta bra och samtidigt vara bekväm att ha på sig. Pannan ska vara så välskyddad som möjligt, utan att begränsa synfältet. Den ska vara justerbar och remmen ska spännas så att den sitter fast utan att pressa för hårt. Det är lagom om ungefär 1–2 fingrar ryms mellan käken och remmen.

Slutligen ska hjälmen vara CE-certifierad och godkänd enligt standarden SS-EN 1078 (cykelhjälmar) eller SS-EN 1080 (småbarnshjälmar). Det innebär helt enkelt att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning. Läs mer om hur man väljer småbarnshjälm.

Cykelhjälmar för så väl barn som vuxna är designade för att ge ett optimalt skydd när de är helt nya. En hjälm som har varit med om en krock bör bytas ut omedelbart, särskilt om den har landat på asfalt eller andra hårda underlag. Skador på armar och ben är vanligare, men statistiskt sett minskar risken för skallskador avsevärt om man använder hjälm.

Välj en bra barncykel i en lämplig storlek

Barncyklar brukar ha anvisningar för vilka åldrar, längder och inre benmått de är konstruerade för. Det är viktigt att följa dessa anvisningar istället för att köpa en cykel som är lite för stor för sitt barn för att de ska kunna ”växa in i den”. En cykel som är för stor för barnet är svårare att bestiga och kliva av, vilket gör den mindre säker att åka på. Lågkvalitativa cyklar som saknar garanti och CE-certifiering kan kompromissas av olyckor, så välj helst en med så väl GS- som CE-certifiering.

Barnet bör kunna sitta på sadeln och ha åtminstone ena foten i marken utan problem. De flesta modeller låter dig höja och sänka sadeln en bit, till exempel 10 centimeter, så att cykeln kan användas en bra bit framöver. För riktigt små barn är en lättare cykel lättare att använda. Däcktypen kan också vara en viktig faktor. Mjuka gummidäck fungerar bra på hårda underlag, medan hårda plastdäck fungerar bättre på mjuka underlag.

Lära sig cykla utan stödhjul

Under de senaste par årtiondena har det debatterats om huruvida en så kallad springcykel eller balanscykel utan pedaler är ett bättre ingångssteg till att lära sig cykla än vad stödhjul är. Den debatten har i princip avslutats och nu är det ett faktum att springcyklar är bättre. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande rekommenderar att låta barnen börja med en balanscykel vid 2-3 års ålder för att sedan gå direkt till en vanlig småbarnscykel vid 3-4 års ålder och att helt hoppa över stödhjulen.

Det finns flera anledningar som ligger bakom denna slutsats, så varför är det bättre att lära sig cykla utan stödhjul? För det första så lär sig barnen att förlita sig på stödhjulen, istället för att balansera själva, så att balansen blir det sista de lär sig. Med en balanscykel är det istället trampandet av pedalerna som är det sista steget, vilket är relativt lätt att lära sig när man redan kan balansera och styra. Om springcykeln börjar luta för mycket sätter barnet helt enkelt ned fötterna i marken igen.

Springcykel utan stödhjul

För det andra så vrider man faktiskt styret i motsatt riktning för att svänga när man har tre eller fler hjul, gentemot två hjul. För att svänga åt vänster med en trehjuling eller stödhjul så vrider man styret åt vänster. För att svänga åt vänster på en tvåhjulig cykel så vrider däremot man styret åt höger, medan man lutar sig åt vänster. Det låter knasigt, men om du provar själv så inser du att det stämmer. Se gärna den här videon från minutephysics för att få insikt i hur det fungerar.

Om du trots allt skippar balanscykeln och går direkt på en barncykel med stödhjul så är det rekommenderat att höja dem gradvis, allt eftersom barnet blir bättre på att cykla. Det gör att det inte blir lika läskigt som att ta av dem helt, medan de får balansera själva för det mesta. Ett annat alternativ är en styrpinne som fästes vid sadeln eller pakethållaren, vilken du kan hålla i för att hjälpa till med balansen.

Börja med grunderna och uppmuntra konstant

Det första som är viktigt att lära sig är att bromsa. Öva på att bromsa med så väl handbromsen som fotbromsen på korta sträckor. Det är en talang man inte vill vara utan när hastigheterna blir högre. Kom ihåg att varje framsteg är värt beröm, särskilt i början. Att bygga upp barnets självförtroende på cykeln gör att de vill lära sig mer och mer.

Att lära sig cykla som vuxen

Om du aldrig ville eller fick chansen att lära dig cykla som barn så ska du veta att det inte är för sent. Du är långt ifrån ensam om att vara en vuxen människa som inte kan cykla och det finns särskilda kurser för dig! Organisationen Cykelfrämjandet har en utmärkt guide till cykelkurser för vuxna där du kan lära dig tillsammans med andra. Det är både roligt och lärorikt. De använder sig också av springcyklar i det första steget.

Lycka till med cykellektionerna!

Annons

Köpguide: Tvättmaskin

När man ska köpa tvättmaskin så är det lätt att bara titta på en eller ett par egenskaper, särskilt om man inte vet vad de andra funktionerna ens är. I den här guiden kommer vi att hjälpa dig att välja tvättmaskin och förklara alla begrepp, samt deras för- och nackdelar. I regel så är naturligtvis dyrare tvättmaskiner allmänt bättre än billigare modeller – de är tystare, energisnålare, snabbare och har fler funktioner.

Toppmatad eller frontmatad tvättmaskin?

Det finns två huvudsakliga typer av tvättmaskiner: frontmatade och toppmatade. Den största skillnaden är att en frontmatad tvättmaskin har luckan på framsidan, medan en toppmatad tvättmaskin har luckan på ovansidan.

Om du tänker bygga en så kallad tvättpelare, med både tvättmaskin och torktumlare så behöver du naturligtvis en frontmatad modell. De brukar även vara lite tystare, ha större kapacitet, fler tvättprogram och bättre centrifugering. En toppmatad kan dock vara mindre i storlek och vara lättare att fylla på.

Tvättkapacitet

Tvättkapaciteten motsvarar naturligtvis den mängd kläder och andra textiler som kan tvättas åt gången, angett i kilo. Ett par kan klara sig med en kapacitet på 5-7 kilo, medan en barnfamilj generellt sett behöver 8-12 kilo i tvättkapacitet. Du kan fatta ditt beslut efter hur stora mängder du brukar tvätta åt gången, men tänk även på att en mindre tvättkapacitet innebär fler tvättar, vilket sliter på motorn.

Centrifugeringseffekt

Centrifugeringseffekten anger hur bra tvättmaskinen är på att bli av med vattnet efter tvätten. Ju högre hastighet, desto snabbare går det och desto torrare blir kläderna. Kortare tvättid innebär lägre energiförbrukning. Sikta på en centrifugeringseffekt på minst 1300 varv per minut.

Restfuktighet

Detta är ett mått för hur torra kläderna är efter tvätt och centrifugering, mätt i procent. Ju lägre desto bättre, men som fingerpekning bör du veta att 44% restfuktighet är väldigt bra.

Ljudnivå

Ljudnivån avser hur mycket oväsen tvättmaskinen för och anges för så väl tvätt som centrifugering i decibel. Ju lägre desto bättre, om du vill slippa buller i vardagen, så sikta på under 50 dB för tvätt och under 70 dB för centrifugering.

AquaStop

AquaStop känner av vattennivån i tvättmaskinen och kan förhindra läckage. Det är standardsäkerhetssystem på många tvättmaskiner idag, men värt att hålla ett öga på då det finns undantag.

Ångtvätt

Ångtvätt innebär helt enkelt att kläderna ångtvättas istället för att tvättas i vatten, som i en traditionell tvättmaskin. Det är effektivare, mer miljövänligt, tystare och snabbare sätt att tvätta på.

Borstlös (kolfri) motor

Att en motor är borstlös innebär att den inte har borstar av kol, vilket är den del av likströmsmotorer som är mest utsatt för slitage. Det innebär att borstlösa motorer har en längre livslängd, vilket ofta förtydligas av en medföljande motorgaranti på exempelvis 10 år. De är dessutom tystare i drift!

Torkfunktion (kombitvättmaskin)

Kombinationstvättmaskiner är en nyare typ av produkt som har en slags inbyggd torktumlare. De kan köra torkfunktionen efter den normala centrifugeringen för att torka kläderna ytterligare. Den stora fördelen är att man inte måste köpa två separata, dyra maskiner som tar upp en massa plats. Nackdelen är det tar längre tid, så det är svårare att planera och man kan inte köra tvätt+tork samtidigt.

Slutsats

Kom ihåg att jämföra egenskaperna och funktionerna i olika tvättmaskiner – du kanske behöver ett särskilt tvättprogram eller någon annan specialfunktion? I regel är det dock typen av maskin och energiförbrukningen som är de viktigaste aspekterna. Jämför tvättmaskiner på sidor som pricerunner, läs igenom tester och recensioner, samt håll ett öga på var det är rea på tvättmaskiner. Lycka till, nu är redo att köpa en tvättmaskin!

Annons

Familjetips

För ett tag sen snubblade jag över ”Familjetipsbloggen”, som är smockfull av bra tips! Här kommer några exempel.

Tips

http://familjetipsbloggen.se/roliga-godispasar-till-halloween/
Gör egna, läskiga, godispåsar till Halloween genom att häfta ihop två A4-ark och rita ett läskigt monster på utsidan.

http://familjetipsbloggen.se/gratis-barnfilmer/
Få tillgång till gratis barnfilmer inför långa resor genom att skapa konton på tjänster som Viaplay och SF Kids.

http://familjetipsbloggen.se/snabb-vardagsmiddag/
Den perfekta kombinationen av hårda och mjuka tacos?

http://familjetipsbloggen.se/julklappar-till-alla-barn/
En påminnelse om att inte alla får julklappar och hur du kan hjälpa till.

Jag valde bara några tips på slump/impuls, men om du är som vi så är detta en blogg att följa!

Annons

DIY: LEGO och DUPLO-bilar av papper

Jag snubblade över den här idén av en ren slump på bloggen http://www.filthwizardry.com/ (och bilderna är därifrån) men jag tycker att den är briljant! Det är ett roligt, billigt sätt att göra mer med Lego och Duplo. Jag talar helt enkelt om att skriva ut och konstruera pappersmallar av bilar, som man sedan fäster på Lego-hjul eller Duplo-karosser. Pimp your ride!

Lastbil av Duplo och papper

Lastbil av Duplo och papper

På bilderna är de fortfarande svartvita, men det här är ju helt uppenbart en lek som involverar färgläggning! Skriv ut massvis, använd fantasin och gör varenda en unik. Jag ska också skissa på egna bildesigner, det kan ju inte vara särskilt svårt att basera en på de som finns. :)

Så gör du:

Det är väldigt enkelt. Du skriver ut mallen med bilarna på (4 per ark), klipper ut formen, viker ihop den, klistrar (eller viker) fast taket och fäster karossen till bilen med en bit Lego/Duplo eller två.

Instruktioner för Legobilar

Skriv ut, klipp ut, vik ihop och kör!

Mallarna:

Mall för bil

Mall för bil

Mall för lastbil

Mall för lastbil

Om ni redan har Lego hemma så har ni säkert hjul också, men annars går det att köpa en låda med enbart lego-hjul i olika storlekar.

Lego/Pappersbil

Färgläggning!

 

Annons

Topp 5 Spartips

Alla vill vi väl ha fler slantar i penningpungen? Det bästa är när man får fler, men det näst bästa är att behålla dem man har så länge som möjligt – Genom att slösa mindre och spara mer! Här kommer mina bästa spartips för oss matriarker.

1. Storhandla

Jag lägger det här tipset överst, eftersom det verkligen gör gigantisk skillnad i längden. Storhandla ALLT som inte blir dåligt fort, så kommer du snart märka hur skönt det är att inte behöva åka och handla konstant. Köp den största möjliga förpackningen. Var går gränsen? Det är upp till dig, du kan göra som bror min och ha en hel pall med toalettpapper i källaren, samt en 10-kilos säck med ris i skafferiet. Passa på att köpa ett par extra flaskor av ditt favoritschampo när det är reapris. Bonustips: gör storkok av ett per olika rätter och portionsfrys dem, perfekt till matlådor eller när man inte orkar/hinner laga mat.

Storhandla

En sån skulle man ha! Tvivlar dock på att den kommer in på konsum…

2. Använd rabattkoder

I kombination med storhandlingen för bästa effekt! Det är så simpelt att hålla koll på nya rabattkoder online med sidor som NiceDeal, Cuponation och Rabble. Den sistnämnda finns även som mobilapp, så du kan bära med dig de senaste rabattkoderna var du än går. Det finns spännande kampanjer, rabatter och reor på allt möjligt hela tiden, så det gäller att hålla koll på dem.

Rabattkoder

Gör ett klipp!

3. Jämför och fatta smartare finansiella beslut

Resurserna är nästan oändliga när det gäller att jämföra olika elbolag, lån, fonder, försäkringar, resor, produkter och så vidare. Investera tid i dessa och få avdelning i form av stora besparingar. Det finns för många för att lista alla, så sök på ”jämför” följt av det du vill jämföra erbjudanden för, så hittar du massvis av bra sidor. En annan smart grej för just resor är att kolla upp valutakurserna innan man bokar resan och åka dit det är billigast!

Jämfor

4. Minimera resursförbrukningen

Köp lågenergilampor. Undvik standby-lägen och stäng av allting istället. Ha t.ex. TV:n och alla tillbehör i en förgreningsdosa med fotknapp, så kan du slå av allt på en gång när Bingolotto är slut. Välj de vitvaror som har bäst miljö- och energiklass, då det kan skilja sig i flera hundra kilowattimmar per år – se tester på t.ex. http://test-nu.se/ eller http://www.test.se/. Återvinn allt som går. Köp begagnat. Välj långvariga produkter över billigare. Prova DIY-projekt (do-it-yourself). Skaffa en kompost och släng matresterna där i, sedan kan du dessutom använda den berikade jorden till att odla egna grönsaker!

Energivänlighet

Värna om miljön så sparar du pengar också!

5. Budgetera

Håll en budget, om inte annat så hjälper den dig att se var alla pengar faktiskt tar vägen. En intressant övning är att först skriva ner hur mycket du tror att du spenderar på olika räkningar, lunchtimmar, turer till butiken, etc. Försök få med allt. Sedan sparar du alla kvitton och räkningar i en månad, för att efteråt jämföra vad du trodde med verkligheten. Det kan vara riktigt upplysande och efteråt är det lättare att spara in på onödiga saker!

Budget

Balansera budgeten

annons