Kom ihåg mig

Det här med kompisar.

I dag är det verkligen husetfullt. Engla, Hedvig har varsin kompis inne och Inez har också två kompisar inne. Det stojas och skrattas och leks. Hjalmar och Arvid är med på ett hörn och blir riktigt uppspelta. Mitt i allt liv sover Oliwer. Han kan sova i vilket oväsen som helst.

20121103-140206.jpg

Engla med kompis har byggt en koja där dom ligger och tittar på film.

Det är roligt med kompisar och liv och fart, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Inez och hennes två kompisar tror för tillfället att vardagsrummet har blivit något slags Lekland. Då säger jag ifrån på skarpen. Det är kul att dom vill leka inne men jag är noga med att regler följs och att inte hela huset blir en ända stor lekplats.

När mina barn är borta hos kompisar så tycker jag att det är viktigt att dom städar efter sig, att dom visar respekt och att dom inte styr och ställer för mycket tex hoppar i soffan, drar ut alla leksaker osv. Det har hänt att kompisar gör så hemma hos oss i bland och då blir jag irriterad och säger i från. Skulle mina barn göra det hemma hos en kompis så vill jag verkligen att dom föräldrarna säger till mitt barn, det förväntar jag mig. Jag tycker att det handlar om respekt och det är viktigt att lära sig.

Det här att säga till andras barn kan vara nog så känsligt. Jag ser det som ett ansvar som vi vuxna har. Här vet jag att inte alla håller med mig. En del tycker att var och en ska sköta sitt, och andra vill absolut inte att någon annan säger till deras barn. Det blir helt enkelt för känsligt. Jag säger till andras ungar för det förväntar jag mig att andra gör när det gäller mina barn. Ett gemensamt ansvar enligt mig.

Nu låter det som att jag skäller ut kompisar till höger och vänster. Så är det givetvis inte. Jag försöker vara väldigt noga med att tala om att dom gärna får leka här igen, bara dom respekterar våra regler. Oftast är det inga problem för dom flesta kompisarna är helt underbara ungar :) Givetvis så är det viktigt att även mina barn sköter sig när dom har kompisar inne. Det blir ju lätt att alla kan bli väldigt uppspelta och gränser ska testas. Att dom håller sig till vad som är ok och inte. I bland är det inte lätt det här med kompisar varken för barnen eller föräldrarna.

Är jag för sträng? Jag tänker att det handlar om sunt förnuft och respekt. Att det är viktigt att lära sig. Vi är alla olika och har olika gränser vad som är Ok eller inte.

Vad har ni för regler? Vad är Ok för er? Tycker ni att det är ok att säga till andras barn?

Nu en rapport från brottnings tävlingen Lilla Mälarcupen. Elias har kört tre matcher och vunnit alla, så än så länge går det strålande för honom.

/ Maria

One Response to “Det här med kompisar.”

  1. Malin skriver:

    Jag håller helt med dig! Skulle oxå säga ifrån om de stojades å rivdes för mycket här hemma! Regler är till för å följas av en anledning å vi kan ju inte rucka på våra egna regler hemma inför våra barn för att nån annans barn gör nåt…. nej… respekt som du säger handlar det om! Å jag hoppas oxå att andra föräldrar säger till mina barn om de gör nåt som inte är ok!

Leave a Reply