Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

För eller mot barfotaskor/-löpning?

Då och då läser jag hur ”skadligt” det är med barfotaskor och barfotalöpning. Skadorna sägs öka och man bör springa dämpat. Senast igår stötte jag på en artikel som sa att man bara bör springa med barfotaskor på mjukt underlag som gräs.

20140514-065819.jpg
Som ofta är diskussionen onyanserad. Måste vi prata antingen eller?

Vet du vad problemet är? Jag är ganska övertygad om att skadorna, överbelastningen beror på att man ökar belastningen för fort och springer med fel teknik.

Jag ska ge ett exempel: Låt säga att du bestämt dig för att börja springa. Men istället för att börja jogga några kilometer bestämmer du dig för att börja med ett marathon. Blir det bra? Inte så värst. Kommer du dra på dig ett antal skador? Helt säkert. Oavsett vilka skor du hade på dig. Samma sak med barfotalöpning. Om man är van att springa i dämpade skor är foten inte van vid att springa utan drop eller dämpning. Musklerna som behövs i fot och kropp är inte tillräckliga eller obefintliga. Blir det bra att då dra ut på en milrunda? Inte så värst.

Och.

Barfotalöpning kräver sin teknik. Man kan inte häl-löpa i barfotaskor. Man kan inte springa så som man gör i väldämpade skor. Det blir inte bra. Man måste säkerligen se över sin löpteknik. Och ta det sakta men säkert.

Så snälla. Låt oss prata om rätt saker när vi pratar barfotalöpning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *