Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Vivobarefoot – barfotalöpning

För ett tag sedan fick jag möjlighet att testa en ny (för mig) barfotasko från Vivobarefoot. Skillnaden mellan den och andra skor i samma kategori är att den ska ge mer feedback till foten, mer barfotakänsla, samtidigt som den givetvis skyddar foten från att skadas av underlaget.

Själv är jag helt såld på barfotaskor överlag. Jag har dem alltid när jag styrketränar och oftast när jag springer intervaller och kortare tempopass. Den lätta känslan som ett par barfotaskor ger hjälper mig att hålla rätt teknik och gör att jag åtminstone känner mig snabbare. Tanken med ett par barfotaskor är att inte isolera foten utan ”tvinga” den arbeta med alla små muskler och med fotens rörlighet.

Vivobarefoot lägger vikten på att låta fotens sula ta emot maximalt med signaler som sedan skickas vidare till hjärnan eftersom 70% av hjärnans information gällande rörelser kommer från fotsulan. Ju mer du kan känna marken desto bättre kan kroppen förstå hur den ska röra sig naturligt.

När det gäller träning pratar jag ofta om att låta kroppen arbeta som det system det är. Därför är barfotaskor en naturlig del av min utrustning. Jag tycker dock det inte innebär att alla andra skor borde brännas på bål. Dels kräver barfotalöpning invänjning. Det är ny teknik och muskler som ska stärkas upp. Man måste börja försiktigt i rätt ände. Sedan tycker jag också att man faktiskt inte måste välja det ena eller det andra. Det går alldeles utmärkt att kombinera båda.

Min egen upplevelse är att Vivobarefoot ger mer utrymme för fotens naturliga rörelse och tillåter mer feedback från underlag och från min egen teknik än andra skor i Sanna kategori som jag testat. En annan mycket stor fördel är att de har barnskor ända från storlek 25. Jag skulle gärna testa dem på barnen!
>

20140401-201329.jpg

20140401-201347.jpg
Finns många olika snygga sorters barfotaskor. Själv skulle jag gärna ha skinnskorna och rosa sneakers till sommaren från Vivobarefoot >

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *