Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Tung styrketräning – Även för löpare

Just nu är det löpning som är min främsta prioritet. Jag älskar styrketräning men jag älskar löpning på långa distanser ännu mer. Innebär det att jag inte ska styrketräna?

Nej.

Innebär det att jag riskerar att bli ”för stor” och för muskulös och därmed försämra min löpning?

Nej.

Jag kan vända på det; behöver en löpare muskler?

Ja.

En vanlig missuppfattning är att styrketräning gör att man blir ”stor”. Det krävs mycket styrketräning för att bli ”stor”. Det krävs mycket och tung styrketräning för att bli ”stor”. Jag vågar påstå att den stora majoriteten av oss som styrketränar inte ligger i ”riskzonen” för att bli stora, om man nu är rädd för det.

Vi löpare har en tendens att välja bort styrketräningen som istället skulle kunna ge oss en bra skjuts i löpningen. En starkare, bättre balanserad kropp borde rimligtvis ge fördelar vid löpning. Givetvis gör den det. Styrketräningen hjälper oss inte bara med att stärka musklerna. Den hjälper oss att hitta obalanser, sådant som kan resultera i skador som i sin tur tvingar oss i ofrivillig vila från vår underbara löpning. Kroppen kompenserar svagheter och obalanser med ökad belastning på andra ställen som ställer orimliga krav och därmed kan ge krämpor.

20140226-194106.jpg
En gigantisk gladiator?
För egen del har jag gått in i en ny fas i min styrketräning. Denna löpare vill bygga muskler och därför är basen i min styrketräning nu tunga vikter. Med tunga vikter menar jag vikter som innebär att jag orkar ca 4 repetitioner av en övning.

Wish me luck!

2 reaktioner på ”Tung styrketräning – Även för löpare

  1. Den tro på muskeltillväxt som många människor har är fantastiskt när de väljer bort tunga vikter för att inte bli ”stora”. De har uppenbarligen ingen aning om hur mycket energi som har gått åt för att bygga en bodybuilderfysik.

    En annan aspekt på det är vårt nu så populära längdskidslandslag. Få människor skulle nog klassa dem som ”för stora” och utan att faktiskt veta hur de tränar skulle jag bli mycket förvånad om inte tunga basövningar ingår i deras träningsschema. I alla fall under det halvår där det inte är tävlingssäsong.

    Tack för en bra blogg.
    Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *