Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Hur tränar man magen bäst?

Jag får ofta frågan om hur man tränar magen bäst. Senast idag. Finns det ett bästa sätt? ”Jag kör situps!”, ”Olga säger att man ska göra plankan” o.s.v. Jag säger: Det finns inget facit. Tråkigt, va.

Det finns mycket rekommendationer om hur nyförlösta ”ska” göra. Där tycker jag det är bra att vara försiktig, känna efter och framförallt: Var står du? Olika personer behöver olika. Själv tycker jag att Katarina Woxnerud är ett föredöme där med appen Mammamage. Där får man bra hjälp att hitta tillbaka eller hitta till en starkare mage. Det är ju faktiskt inte bara mammor som inte har kontakt med basen. De inre, nedre magmusklerna och bäckenmuskulaturen. 6-packet hittar man snabbare med situps men kniiipet och att använda lagom mycket magmuskler är svårare.

Tipset då? Varva dina magövningar med riktigt enkla: Ligg på en pilatesboll, ha den under bröstryggen. Testa att bara lyfta en fot i taget, långsamt. Håll balans, rotera inte i höften, spänn inte skinkorna. Hitta knipet. Känn att du jobbar långt inne i magen. Ingen mjölksyreövning men kanske ett bra komplement?

20140129-184601.jpg
Ännu enklare blir övningen på en större boll eller varför inte bara på en matta? Låt alla magmuskler få jobba; små och stora, sneda och raka, uthålliga och mindre uthålliga. Det innebär följaktligen att det är bra att arbeta med dem på olika plan; stående, diagonalt, ja så som kroppen kan röra sig = funktionellt. Och glöm inte att även en vanlig knäböj eller utfall också tvingar dig att jobba med magen.

Och gillar du inte en ”skitbra” övning, gör en annan! Det bästa resultatet får du av träning som blir av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *