Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Intervaller vs. Fartlek

Ja, hur är det nu? Ska man köra fartlek eller intervaller? Vad är bäst?

Frågar du mig tycker jag inte det ena behöver utesluta det andra. Det finns olika vinster med de olika uppläggen. Gemensamt är att träna på farten i löpningen.

20130626-192420.jpg
Enkelt förklarat kan man säga att man vid fartlek ofta går mer på känsla. Du kanske ska köra 7 fartökningar på ett 60 minuters pass. Då kan du låta känslan styra hur långa fartökningarna ska vara och hur tätt de ska komma. Du kan helt enkelt känna efter när du känner dig tillräckligt fräsch att köra nästa ökning. Det kan dock vara bra att ha bestämt innan vad för typ av fartökningar du är ute efter; långa eller korta. Sist jag körde fartlek var det bestämt att det var relativt långa fartökningar som gällde; de skulle vara mellan 1-3 minuter. Du tränar också på att återhämta dig när du springer. D.v.s. mellan fartökningarna då du springer i distansfart (75% av maxpulsen, snacktempo).

Intervaller är mer styrda; man kör X långa intervaller med Y minuters återhämtning mellan varje intervall. Skillnade mellan arbete och vila ska i regel vara så stor som möjligt. Jag kör alltid ståvila mellan varje intervall för att vara så fräsch som möjligt till nästa intervall. Jag vill ha krut till nästa intervall och tanken är också att kunna jobba på det motoriska, tekniska i löpningen och då vill jag vara återhämtad men fortfarande varm mellan varje; komma ned i puls, låta musklerna vila.

Olika människor gillar olika. Jag gillar att blanda. Ett av årets bästa pass var fartlekspasset i lördags.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *