Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Tips mot löparknä

Löparknä är en smärtsam historia som beror på att Tractus Iliotibialis (ITB), en sena som glider över benknölen utanför knäet, är för tight.

20130527-212957.jpg
Orsaken till att senan är för tight kan vara pronation, breda höfter, brister i höft och bäcken mm. Detta kombinerat med att man t ex ökar belastningen på träningen för snabbt kan ge denna smärta.

Så hur håller man sig borta från detta? Öka träningen i lagom takt och glöm för tusan inte att styrketräna! En stark, balanserad kropp motar bort skador bäst.

Men hur gör man då om man börjar få ont mitt under Stockholm Marathon? Visst kan man stretcha höften då (ITB härrör från en muskel som sitter på höften därför är det höften man stretchar) men där och då ger det inte mycket lindring. Det som däremot ger lindring direkt är att spänna ett band hårt över benknölen på utsidan av knäet. När man drabbats är det lätt att hitta var man ska spänna bandet då man gör det över området där det gör ont.

20130527-214944.jpg
Den ska sitta hårt och bandet på bilden är speciellt avsedd för ändamålet. Det man gör då är att minska friktionen över knölen och smärtan lättar för en stund.

Jag har själv råkat ut för löparknä ett par gånger, både första och andra maran. Huruvida man väljer att fortsätta springa, trots en ibland enorm smärta, beror på hur mycket man kan plåga sig och om man kan kosta på sig en tid av skada efteråt.

Om du vet med dig att du ligger i riskzonen tycker jag du ska skaffa ett ”nödband” att ha med dig under loppet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *