Jessica är lic. personlig tränare och tränar sina kunder där de är; nybörjare som elit, ute eller inne, hemma eller på gymmet. Jessica är gift, har tre barn och älskar själv att springa långt, yogar helst varje dag men lyfter också gärna skivstången. Välkommen in till bloggen som vill boosta oss föräldrar att bli oövervinnerliga!

Kosten inför tävling

Jag tror jag äter en ganska vanlig kost.  Jag går inte på någon galen diet. Framförallt för att jag inte tror på att utesluta och /eller späka sig. Går man på en diet av något slag där man tvingar kroppen att ta omvägar, inte göra vad som är naturligt för kroppen eller till och med svälter sig mixtrar man med ämnesomsättningen vilket skadar kroppen.

Det är ju egentligen självklart men alla tycks inte vara av den uppfattningen vilket är ok för mig. Om vi tar den senaste flugan; LCHF innebär ketos, då du tvingar kroppen att bränna fett då den inte har tillgång till kolhydrater. Det gör också att ämnesomsättningen sjunker med ca 30%. Känns inte naturligt. Och att man även under en inledande period börjar stinka aceton då aceton är en av de ketonkroppar som frigörs… neeeeeh – not som much! Känns inte naturligt. En annan tung anledning till varför jag ratar dieter är att jag är mamma a.k.a. förebild. Vad säger jag till mina barn om jag visar dem ett onaturligt sätt att äta och förhålla sig till mat? Vad lär det dem? Generellt sett: Om sättet jag äter på inte är att rekommendera för barn hur kan det då vara att rekommendera för mig? Samma med t.ex. Östersjöfisk: Rekommenderas inte för gravida –  jag sätter inte frivilligt i mig tungmetaller och skadliga ämnen, gravid eller inte.

Jag är dessutom övertygad om att vi alla kan dra ner på sockret. Jag håller det till lördagar vilket gör att jag inte alls har samma sötsug som när jag inte funderade i de banorna. På en lördag kanske jag äter motsvarande en kanelbulle och en handfull smågodis. Jag är övertygad om att kolhydrater bör finnas i kosten men man kan absolut tänka på när och hur mycket man äter precis som med annan mat. En knytnävsstor del av lunchen och middagen är kolhydrater på min tallrik. Då snackar vi ris/pasta/potatis och dylikt. Jag petar inte i hur mycket kolhydrater som grönsaker innehåller, that´s just weird. Grönsaker är bra.

En vecka inför tävling, i och med att jag kör ganska långa tävlingar, undviker jag socker. Detta gör jag för att om jag känner att jag håller på att stupa under tävlingen kan en sockerkick få igång mig om det intas i sluttampen. Man får dock vara försiktig med det då plötsligt intag av socker om man inte ätit det på länge inte bara ger en kick utan också kan vara tufft för magen.

Ett par dagar innan tävling ökar jag intaget av kolhydrater på tallriken men det innebär inte att hela portionen blir större. Bara andelen kolhydrater. Dagen innan tävling passar jag mig för att äta för fettrik, flottig mat då även det kan vara tufft för magen och ge sig tillkänna när man inte vill det – under tävlingen m.a.o. Jag äter i och för sig sällan fettrik, flottig mat.

Under tävling och under långpass har jag den senaste tiden använt Hammer nutritions Perpetuem. Så – sjukt – bra! Man klarar sig ett helt marathonlopp på bara det. Ultramaken kan gå, nästan uteslutande, på det i flera dygn. Det säger ganska mycket. Lite skum, mjölkig konsistens men det gör inget för all annan sportdryck kan slänga sig i väggen. Vi beställer det från vår hovleverantör.

Min äldste son frågade mig i somras varför vi alltid ska vara så ”nyttiga”. Han förstod inte riktigt varför man hos kompisar kan dricka cola till maten onsdag som lördag, fika varje dag, godis när som, stanna uppe hur länge som helst o.s.v. Varför kan inte vi göra det? Jag svarade honom med att fråga hur ofta han är sjuk jämfört med kompisar. Han funderade och insåg att han nästan aldrig är sjuk medan kompisarna är det då och då. Vi pratade om hur kroppen fungerar (anpassat för en läskigt smart 11-åring), vad socker och mycket fett får för konsekvenser för kroppen men också att man ibland kan äta ”onyttigt” då det kan vara bra för själen och vikten av sömn i en snabbt växande kropp. Jag frågade honom sen hur han, med det han nu vet, önskar att leva. Han insåg att det där ”nyttiga” inte var så illa ändå…

Jag tror det bästa man kan lära sina barn vad gäller maten är just att ha ett sunt förhållande till mat och att äta.

Som Maya Angelou sa: When you know better – you do better.

24 reaktioner på ”Kosten inför tävling

  1. Får jag fråga hur er frukost burkar se ut ? Vad äter barnen resp. du ?
    Behöver tips ! Då jag ofta har svårt att få i mig nu i min hemma situation :/

  2. Får jag fråga hur er frukost burkar se ut ? Vad äter barnen resp. du ?
    Behöver tips ! Då jag ofta har svårt att få i mig nu i min hemma situation :/

  3. Får jag fråga hur er frukost burkar se ut ? Vad äter barnen resp. du ?
    Behöver tips ! Då jag ofta har svårt att få i mig nu i min hemma situation :/

  4. Så sant och så sunda tankar. Barnen gör som vi gör och det gäller att föregå med gott exempel. Det är en av anledningarna till varför jag tränar en del hemma: min son ska vänja sig vid träning och rörelse och ta det som en naturlig ingrediens i vardagen. Och aldrig att vi kommer att ha läsk hemma annars än när det är kalas och liknande, det hade inte mina föräldrar heller när jag växte upp.

  5. Så sant och så sunda tankar. Barnen gör som vi gör och det gäller att föregå med gott exempel. Det är en av anledningarna till varför jag tränar en del hemma: min son ska vänja sig vid träning och rörelse och ta det som en naturlig ingrediens i vardagen. Och aldrig att vi kommer att ha läsk hemma annars än när det är kalas och liknande, det hade inte mina föräldrar heller när jag växte upp.

  6. Så sant och så sunda tankar. Barnen gör som vi gör och det gäller att föregå med gott exempel. Det är en av anledningarna till varför jag tränar en del hemma: min son ska vänja sig vid träning och rörelse och ta det som en naturlig ingrediens i vardagen. Och aldrig att vi kommer att ha läsk hemma annars än när det är kalas och liknande, det hade inte mina föräldrar heller när jag växte upp.

  7. Hej Jessica! Hoppas du mår bra och håller dig frisk från alla förskolebaciller… Lycka till med tävlingen i helgen!! Jag har en fråga på inlägget ovan och det är om att lchf-kost skulle sänka ämnesomsättningen med 30%. Det har jag aldrig hört tidigare (utan snarare tvärtom). Tydligen är det en springande och ibland känslig fråga varifrån energin tas när intaget av kolisar stryps, men att hela ämnesomsättningen skulle sjunka så pass var nytt. Jag blir nyfiken och vill veta mer! Var kan jag läsa om detta – vet du?
    Kram å hej! /Maja

  8. Hej Jessica! Hoppas du mår bra och håller dig frisk från alla förskolebaciller… Lycka till med tävlingen i helgen!! Jag har en fråga på inlägget ovan och det är om att lchf-kost skulle sänka ämnesomsättningen med 30%. Det har jag aldrig hört tidigare (utan snarare tvärtom). Tydligen är det en springande och ibland känslig fråga varifrån energin tas när intaget av kolisar stryps, men att hela ämnesomsättningen skulle sjunka så pass var nytt. Jag blir nyfiken och vill veta mer! Var kan jag läsa om detta – vet du?
    Kram å hej! /Maja

  9. Tack för svaret! Verkar dock inte hitta någon bra info om detta på nätet och känner nog inte för att gå å köpa boken precis… 🙂

    Ja, kör hårt på lördag. No pain, no gain – ända in i kaklet, och vidare! 😉 Kram

  10. Tack för svaret! Verkar dock inte hitta någon bra info om detta på nätet och känner nog inte för att gå å köpa boken precis… 🙂

    Ja, kör hårt på lördag. No pain, no gain – ända in i kaklet, och vidare! 😉 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *