En till Allt för föräldrar webbplats

Hemmasittare

Det är ett ganska laddat ord och jag vet att jag själv reagerade ganska starkt när jag hörde om barn som inte gick till skolan utan istället ”valde” att stanna hemma. Hade jag bara då vetat hur mycket kamp som låg bakom det ordet hade jag aldrig reagerat som jag gjorde då, inget barn VILL sitta hemma om dagarna, det är en överlevnadsstrategi för att inte gå under helt.

Men visst tänkte jag att barnet var lat, att föräldrarna inte hade tillräckligt med pli på barnet eller att man istället för att hitta andra lösningar istället lät den sitta hemma. Och det kan fortfarande vara svårt för mig att, trots att jag idag vet att det är för Felix överlevnad han får stanna hemma vissa dagar, acceptera att ha ett barn som behöver sitta hemma. Jag har själv väldigt hög arbetsmoral och tycker skolan är ett privilegium, tänk vad fantastiskt att vi har obligatorisk skola för alla och att våra barn får tillgång till så fantastiskt mycket skolmaterial, får mat serverat och lärare som ägnar hela dagar åt dom. Men jag vet idag att den skola som Sverige erbjuder, tyvärr inte fungerar för alla, hur fantastiskt det än är för majoriteten.

Jag måste säga att, trots att min kamp nog antagligen är betydligt större och allvarligare än vad många i min omgivning har förstått (tror inte ens alla familjemedlemmar förstår vad vi går igenom) så lever vi ändå i en ganska bra tid. I dag är SB ändå ett begrepp som många känner till, absolut inte alla, men betydligt fler än det ändå var för ca 10 år sen så det går ändå framåt. Sakta men ändå framåt.

Allt som skrivs om SB är givetvis inte sant, det lyfts fram i ganska dålig dager i många dagstidningar och artiklar och man hånar föräldrar som tror att deras barn är smarta och lite idiotförklarar hela grejen. Vissa anser att vi är uppmärksamhetssökande och gör ett problem av ingenting, kom och bo med mig en vecka så kan vi diskutera saken sen igen. Men alla publicitet är väl ändå bra publicitet tänker jag? Och SB tar ju mer och mer plats i diskussioner. Vi är fler och fler föräldrar som hittar till varandra och finner styrka och stöd att driva kampen tillsammans för en dräglig skoltillvaro för våra barn. Och självklart, som alltid med nya revolutionerande teser, teorier eller som i det här fallet erkännande av en viss typ av barn finns det de som gått i framkant och där vi är många som kan tacka för det oerhörda slit och engagemang som getts.

I SB världen är det allas vår Anita Kullander, en legitimerad psykolog som har inriktat sig på särbegåvade barn och som har gjort ett fantastiskt arbete för att ge talan till alla våra barn. Självklart är även våra barn egna individer och det som stämmer på det ena barnet behöver inte stämma på det andra men hon har satt ord på mycket som många känt men inte kunnat förklara och jag söker ofta tröst i hennes texter. Hennes erfarenhet kring dessa barn samt att alltid kunna ge en vinkel utifrån barnets synvinkel är fantastiskt. Efter godkännande av Anita lägger jag ut denna text som jag tycker förklarade så fint hur vi ska se på de barnen som blir hemmasittare, tack för de orden Anita:

”Hemmasittare kallar man de elever som inte går till skolan. Jag tolkar detta som att man lägger fokus på att de hellre vill vara hemma än i skolan, kanske tom. att föräldrarna inte klarar av att få iväg sina barn till skolan. Ansvaret och skulden läggs på hemmet och eleven.

Utifrån min erfarenhet så handlar det om skolvägran, dvs de vägrar att gå till skolan, vilket är ett motsatt fokus.  Föräldrar gör verkligen allt de kan för att få barnet till skolan. Barn/elever vill ha undervisning och de vill ha ett socialt sammanhang. Många av våra särskilt begåvade barn/elever far illa i skolan. De blir under- eller felstimulerade, ofta utsatta för mobbning av både barn och vuxna och de har svårt att hitta jämlikar. Av olika anledningar kan inte skolan erbjuda en trygg och adekvat stimulerande miljö och då är det en överlevnadsstrategi att skolvägra.  Ansvaret ligger på skolan.

Föräldrar har ansvar för att barnet kommer till skolan och skolan har ansvar för att eleven vill vara kvar.”

 

Anita B Kullanders profilbild, Bilden kan innehålla: 1 person, glasögon och närbild

Besök gärna Anitas hemsida också som ni hittar på filurum.nu där kan ni säkert få svar på en hel del frågor om ni känner att ert barn kanske är särbegåvat ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *