Bli av med fett…eller muskler?

Gå ner i vikt och muskler eller fettFör att spara på musklerna samtidigt som du framför allt blir av med fettvikt är det bra att motionera under viktnedgången. Det visar både forskning och erfarenhet. Ett exempel är en kvinna i 40-års-åldern som tidigare levde ett inaktivt liv Hon började äta mer balanserat samtidigt som hon vardagsmotionerade varje dag, promenerade 3-4 gånger i veckan och kompletterade med lätt styrketräning. Resultatet blev att hon gick ner 12 kilo på 4 månader. Det mest anmärkningsvärda var att 11 av de kilona utgjordes av rent fett, vilket kontrollerades genom speciella mätmetoder både före och efter vikrnedgången. Det här vore svårt att uppnå genom enbart diet.

När det främst är mängden fett som försvinner i stället för musker kan du även skapa – eller behålla – en fast kropp. Att endast tappa kilon är som sagt ingen match. Frågan är vad kroppen består av efter att du har gått ner i vikt och hur du vill känna dig.

Nu när du vill förändra din vikt, både om du vill gå ner i vikt eller upp, är det bra att känna till att muskler väger mer än fett. Ibland anges siffror som 1,4:1 (muskler:fett) det vill säga musklerna väger 1,4 gånger mer än samma volym fett. Vågen är alltså inte alltid en bra mätmetod för att avgöra om en per son är överviktig eller inte, framför allt inte för den som motionerar regelbundet. I stället är det mer intressant vad dessa kilon består av och vad som döljer sig mellan huden och skelettet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *