Så söta små väldoftande blommor.
Finns det något somrigare och godare är fläderblomssaft? Så uppfriskande dryck att njuta av. Dessutom väldigt god att blanda till en sommardrink av. Kommer ett litet recept på det också här framöver men först receptet på denna ljuvliga saft. Flädern blommar som mest nu, snart överblommad, men skyndar du dig så hinner du göra en egen sats innan den blir helt överblommad. När du ändå plockar blomklasarna så plocka med dig ett gäng extra klasar. Rensa, skölj och frys in dem i fryspåsar så är det bara att sätta en sats med saft närsomhelst även då det inte är säsong. Fiffigt va! Detta tipset med att frysa blommorna fick jag av min goda vän Malin. Tack för det!!
Fläderblomssaft (3 liter)
40 fläderblomsklasar
3 citroner
2 liter vatten
1,5 kg socker
50 gr citronsyra
Gör så här:
Koka upp vatten och socker i en kastrull.
Rensa och skölj blomklasarna. Skaka av dem och lägg dem i en stor kastrull eller hink.
Skölj citronerna noga och skiva upp dem. Lägg ner dem i hinken tillsammans med blomklasarna. Tillsätt citronsyran.
Häll ner det heta sockervattnet i hinken över fläderblommorna och rör om.
Låt blandningen svalna något och täck sedan hinken med ett lock eller plastfolie.
Låt blandningen stå svalt och dra i tre dygn. Rör om någon gång då och då.
Efter tre dygn:
Sila av saften i en silställning eller gör en egen duk av linnetyg.
(Fungerar även med en finmaskig sil men räkna med att saften blir lite grynig då så duk är att föredra.)
Häll upp flädersaften i rena flaskor eller burkar. Förvara i kylen.
Fläderblomssaften går utmärkt att frysa in och ta fram vid behov.
Lycka till med saftandet!
Kram Annika