VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Statistik, infertilitet

Hann tyvärr inte träffa Olga sist hon var här. Tror dock inte att hon blev ledsen för det, hon har superfullt upp varje gång hon är här.

Innan jag började min resa tog jag som sagt för givet att jag skulle bli gravid snabbt och enkelt. Big no no. Det finns inget ”ta för givet” – det finns däremot statistik! Undrar om jag hade försökt bli gravid innan om jag vetat allt jag visste efter att jag började. Hursom, vetenskapen säger att första gången fertiliteten börjar dala (lite) är i sen 20-årsålder. Den första stora nedgången sker vid 35, sedan kommer den stora kraschen vid 39 och därefter går det utför för varje år. När man fyllt 44 år säger Olga att det vanligtvis inte finns några ägg med normalt antal kromosomer.

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Statistik från Clearblues hemsida

Hittade denna kurva som visar kvinnans ålder (vågrät axel) kontra sannolikhet i % att bli gravid per månad (lodrät axel). Dvs  för tjejer upp till 25 år är chansen endast 25% per mån att de blir gravida. Alltså vart fjärde ung tjej (25%), vart femte 35 åring (20%) och var tionde 39-åring (10%), var tjugonde 42 åring (5%).. Sug på den karamellen.

Kommentera

8 månader, 3 gaddar & sköldkörtelproblem

Snart fyller lillprinsen 8 månader. Han har redan 3 tänder som han är jättestolt över! Går inte att låta bli att skratta när han visar dem <3

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Själv är jag otroligt trött nuförtiden. Fick ju sköldkörtelproblem under alla hormonkurer. Den sjönk fint efter förlossningen men när jag skulle gå ner i styrka till minimum sköt den i höjden till tsh 29 vilket inte är klokt. Ökade dosen igen och halverades till 17 vilket ändå är skyhögt. Ska ta blodprov igen om 15 dagar, misstänker att jag fortfarande ligger alldeles för högt. Imorgon ska jag gå och ta järnprover och se om det kan vara anledningen.

Vården har tyvärr väldigt låg kunskap om sköldkörteln. Jag gick med i fbgruppen – hypoteros och gravid – och lärde mig massvis. Tack vare info därifrån kunde jag guida min husläkare. Tips är alltså att gå med där. När man är/ vill bli gravid och är under behandling ska man ligga kring 1 i tsh. Håller man inte tsh i schack kan den negativt påverka fertiliteten och graviditeten med missfall.

På tisdag kommer Olga hit på seminarium. Funderar på att gå dit och säga hej. Har 2 väninnor som ska dit och lyssna. Det finns så många som vill skaffa barn på egen hand. Vilket på ett sätt är trist. Vad har hänt med alla fina och bra killar?

Kommentera

Tillbaks på ivfspåret

Känns som att jag är tillbax på ivfresan eftersom min väninna har påbörjat den och jag vill stödja henne i denna process. Fick flashbacks av vissa mindre bra minnen.. Jag har ju talat lite om diskrimeringen jag upplevt i vården för att jag skulle skaffa barn på egen hand. När jag började med detta för 4 år sedan var det förbjudet i Svedala.

Hon gick till en gyn för att få p-piller utskrivna men gyn vägrade eftersom hon var över 40. Jag har sagt till henne att hon till varje pris ska undvika att säga att hon är i en ivfprocess utomlands – då får hon nämligen betala helt andra priser och frikort gäller inte för oss. Gyn som hon besökte vägrade skriva ut p-piller och hade starka åsikter om att hon skulle göra detta utomlands. Utan att ha blivit ombedd om sina åsikter säger hon/ gyn att hon är trött på alla utländska kliniker och råder min vän att inte göra det. Hon skulle nämligen aldrig göra de själv.

Tycker det är tjänstefel att pracka på åsikter på detta viset. Märker att tragiskt nog har inget förändrats.. Hon fick göra ett nytt försök på ett annat ställe utan att nämna något om ivf, ryssland el dyl. Då fick hon pillrena utskrivna.

Tidigare på eftermiddagen träffade vi PAMS pojkvän Frank och matte. PAM är ju hos min faster i ett par dagar så hon får odelad uppmärksamhet. Det är hon värd.

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Vi hade supermysigt <3 tog en promis på Karlavägen/ allén, åt på Phils Burger (mums!), köpte världens godaste glass som vi satt i gräset vid fontänen och åt. Hur stilig är inte han?

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivfHundar är otroliga. Och som hundägare träffar man på så många andra fina människor. Jag har fått 3 jättefina nya vänner som jag är nära vän med. Tack vare PAM <3

 

Kommentera

Ny ivf, Gudmor & sluta amma

En nära vän till mig har beslutat sig för att skaffa barn på egen hand med <3 Jag är så himla glad för hennes skull. Givetvis gör jag detta tillsammans med henne och stödjer henne så mycket jag kan. Om allt vill sig väl gör vi henne sällis till St Petersburg i sommar. Jag visste inte att det är världens vackraste stad men givet hur vacker den är är jag inte förvånad alls.

Idag var en fullspäckad socialiseringsdag. Först promis på Djurgården med en duktig entreprenörskvinna + fika, sen med en annan väninna + dotter och i slutet av dagen med Gudmor, tillika bästis och wifeyforever. Vi gifte oss faktiskt som bästa vänner på Pride för några år sedan. Lillemannen älskar att socialisera och vägrar att sova. Han är så otroligt kommunikativ och klok för sin lilla ålder. Jag är otroligt stolt över honom, mammas prins <3 Han trivs så mycket med henne, titta hur han håller hennes händer i sina små. Min familj är väldigt fysisk av sig och visar mycket kärlek till varandra. Är så himla glad att han är likadan.

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Försöker trappa ned på amningen. Ammar på kvällen vid läggdax och på morgonen sköter han det själv. Går helt ok under dagen men det är kvällsamningen som är svår. Han använder inte napp heller vilket inte gör det lättare. Försöker introducera nappen som substitut nu och den duger när han är som mest ledsen att han inte får amma. hjärtskärnade att höra hans protester och gråt. Har så himla svårt för det, mitt hjärta brister varje gång. Han lyckades ändå sova två korta små nappar med napp vilket jag ändå ser som en mycket lyckad första gång.

Kommentera

Att skaffa barn på egen hand och tankeprocessen

Jag tror att alla som har skaffat barn på egen hand, som befinner sig i processen eller funderar på att skaffa har haft liknande tankar och analyser. Rädsla, tankar att man är udda, konstig att man inte har träffat rätt kille, varför blev det som det blev, vad är det för fel på mig etc. Det är jätteviktigt att man går igenom hela denna process, ställer alla dessa jobbiga frågor, ”marinerar det” och inom sinom tid har man tagit det viktigaste beslutet i ens liv – att skaffa barn på egen hand (eller inte).

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Självklart vill man ju främst vara två om det (men det blir man ju förr eller senare). Den stora skillnaden är att vi inte har något ex som förföljer oss resten av livet haha. När jag väl bestämde mig har jag aldrig ångrat mig en enda sekund, tvärtom – efter varje misslyckande kämpade jag mer och mer. Jag är inte van att förlora heller och detta skulle verkligen inte bli en fajt jag föll i.

En vän sade ett par kloka ord till mig – ”Mery, jag har två fäder till mina barn. Men jag har varit ensam ändå eftersom de inte har varit närvarande”. Jag vill inte färga någon med mina tankar – alla måste komma fram till sitt egna beslut. Jag kan bara konstatera att skaffa barn är det bästa jag någonsin gjort och jag är så tacksam för att det lyckades till slut. Jag älskar att vara just hans mamma <3

Fröprinsen, froprinsen, fröprinsen blogg, froprinsen blogg, skaffa barn på egen hand, ivf blogg, blogg ivf

Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna