Välkommen in i Fotohellas vardag. Fotohella är 42 år, mamma till tre 3 barn (Lovina, Alex och Anton) och gift med J. Bloggen är en blandning av vardagsliv, resor, tankar, foton, tävlingar, tips och events. En vardag fylld av härligt organiserat kaos med mycket kärlek. Anordnat Mammakryssningen under flera år! OBS!! Alla bilder jag själv fotat och lägger ut är mina och inte till för att kopieras och användas i annat sammanhang, tack! Kontakta mig på fotohella@gmail.com vid frågor/samarbeten. Instagram: fotohella.

Hjälp, ingrodd nikotindoft!

Ja, nog har vi mycket att jobba med i vår nya lägenhet som vi redan gillar så mycket. Men jag kan tycka att då detta är en hyresrätt så bör vi ha någon rättighet att få ett nikotinskadat hem åtgärdat och de sönderrivna tapeterna och listerna. Att få ett hem som fungerar och är odörfritt, där vi vågar ha våra barn utan att tänka tanken, tänk om de får astma eller något annat? Jag menar det har inte gjorts något åt den här lägenheten på 23 år, varken nya tapeter/målning eller annat. Vilket bör ske med jämna mellanrum /tycker vi och typ Hyresgästföreningen. Men hyresvärden står på sig och påstår att vi tagit över den i befintligt skick och om vi vill åtgärda något så får vi begära ersättning av de vi bytte med.. Är inte det ett konstigt argument, jag menar det är ju ändå hyresvärden som vi hyr av. Borde det inte finnas i deras intresse att ha en lgh som är fräsch med uppdaterad interiör? Här kommer en bild på hur det ser ut hemma hos oss nu. Och smutsen på skrubbsvampen är efter att flyttstädet varit där. Usch för nikotin säger jag bara…

De som bodde där skrev en lista med saker som de ansåg var fel/trasigt/bör åtgärdas och gav till hyresvärden, men jag vet inte om hyresvärden har tagit med det i sin bedömning för vi har som sagt inte sett att det skett någon åtgärd än och det känns otroligt konstigt om vi nu skulle begära pengar i efterhand av de vi bytte med!

En annan sak som vi inte kunde se när vi var och kollade på denna lgh var att de hade ju möbler lite överallt ståendes mot väggarna, så när vi flyttade in i lördags så märkte vi först då fettfläckar på väggarna och mörka fläckar/ytor på golven. Sånt som är omöjligt att se när man tittar på en lgh som man kanske ska byta med. Man går ju inte och flyttar sängar/möbler i någon annans hem för att kika efter det. När vi tittade på lgh så hade de som bodde där även fördragna gardiner och typ lampskärmar i taken som gav ett gult sken så det var överlag svårt att se skicket i sin helhet.

Vi vill försöka se positivt på det hela ändå och fortsätter vår kamp mot det ingrodda nikotinet med ett leende 😉 Såpa är fantastiskt säger jag bara, och det är grymt härligt att se när det blir rent. Känns liksom renare och fräschare direkt. Vi jobbar oss från rum till rum. Vi har köpt lite allt möjligt för att få bukt på detta. Så utöver såpa så även klorin, ammoniak, flytande galltvål, ättika, saneringsspray, bikarbonat, bakpulver, citron, målartvätt, trasor, svampskrubbisar, handdukar, golvmopp, ja you name it!

Finns det någon hantverkare där ute som kan hjälpa oss? Att få en beboelig lägenhet! Något mirakeltips att ge oss?  Nikotinskadad lägenhet

4 reaktioner på ”Hjälp, ingrodd nikotindoft!

  1. Tack fina,
   Ja lägenheten är i behov av massor av kärlek ovh rengöring men vi trivs väldigt bra och har hittat hem 😊
   Fastighetsskötaren har varit här och tycker även han att det är märkligt varför inte lägenheten renoverades innan vi flyttade in. Vi ska ta upp detta med hyresvärden igen så hoppas vi på att framför allt väggar och tak fixas 👍🏻

   God Jul 🤶🏻

 1. Hej!
  För det första så ska det ju saneras. Första gången vi råka ut för detta så målade dom om och tapetserade. detta stod hyresvärden för. Asså hyresvärden skulle ju redan ha krävt det av den som Bodde där innan. Man behöver ju specialfärg etc vad jag förstod det som. Eftersom nikotin annars går igenom. Både lukt och färg.

  Jag vet att mamma använde såpa och försökte verkligen få bort skiten på väggarna. det rann svart, men det försvann iaf inte.

  Min pappa rökte väldigt mkt på slutet och även hans dam. Så vi hade samma problem där. Vi vart dock inte skyldiga till att betala, då dom under inspektionen hade godkänt skicket på lägenheten. men jag vet att dom skulle sanera hela lägenheten pga samma problem.. Så dom fick lösa detta.

  Luktar det även rök i lägenheten? Är ni med i hyresgästföreningen? För jag tror nämligen att han är skyldig att åtgärda detta, då det just är en hyresrätt. Annars måste dom dra av pengar från hyran om in ska stå för det. Så var det iaf förut…

  Pappas saker var väldigt nikotinskadade då han dog. å på ramar vissa saker så fick jag tipset om att använda mig av t röd. det funka super. DOCK så vet jag ju inte hur det funkar på tapet, eller färg för den delen. Jag tror att det kan luckra upp en hel del. Men jag har iaf använt det i vårt tak för att ta bort flottfäckar efter vår fläkt. asså sånt där ingrott som inte alls går bort med vatten. Nikotin är lite samma sak, för det är som tjära nästan som sitter på väggarna.. men jag skulle vara väldigt försiktig..

  Så det jag ville komma fram till va 😉 …
  Jag tror att det är den förra hyresgästen som är skyldig att betala. Om hyresvärden har godkänt lägenheten när dom flyttat, så ska det falla på hyresvärden som står för skötsel (då ni mer ska ta hand om saker, omvårdnad). Om det dessutom inte tapetserats på ett bra tag, så har han ju inte skött skötsel.

  Kika in på det här länken:
  https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/00/11/nyheter-2018/hyresvardens-skyldigheter/

  Hoppas att det löser sig! Massa kramar!

  1. Hej Nina, tack för ditt svar.

   Hyresvärden gjorde en besiktning av den lgh vi nu flyttat in i när den förre hyresgästen bodde där och hyresvärden ansåg vad vi förstår att det enda som hon tyckte var på gränsen till onormalt slitage var den sönderrivna listen. Och att de inte har något som heter ”att de är skyldiga att byta tapeter osv inom visst antal år”. Hyresvärden förde protokoll men det är ett protokoll vi inte får se.

   Hade vi fått mer info innan om vad som gällde så hade vi nog tryckt på att den förre hyresgästen skulle ha åtgärdat detta innan vi bytte lgh med varandra. Men från att kontraktet var påskrivet så hade vi bara 3 veckor på oss att ordna med allt innan flytt, så allt gick snabbt.

   Vi är väldigt glada för större lgh och vi trivs superbra, men vi trodde aldrig att vi skulle behöva åtgärda allt detta själva när lgh är så pass nikotinskadad. Det luktar inte direkt rök, snarare ingrodd nikotin..

   Hyresvärden anser att vi har godkänt skicket av lgh i samband med att vi skrev kontrakt. Jag anser väl att vi godkände skicket efter vad vi fick se, det var mycket vi inte såg under visningen. Och jag kan tycka att vi som nya hyresgäster borde ha någon slags rättighet att få en lgh som har en bra standard.

   Tack för ditt svar, och jag hoppas också att detta löser sig till det bästa,

   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *