Välkommen in i Fotohellas vardag. Fotohella är 42 år, mamma till tre 3 barn (Lovina, Alex och Anton) och gift med J. Bloggen är en blandning av vardagsliv, resor, tankar, foton, tävlingar, tips och events. En vardag fylld av härligt organiserat kaos med mycket kärlek. Anordnat Mammakryssningen under flera år! OBS!! Alla bilder jag själv fotat och lägger ut är mina och inte till för att kopieras och användas i annat sammanhang, tack! Kontakta mig på fotohella@gmail.com vid frågor/samarbeten. Instagram: fotohella.

Jag med! #metoo

”Det var menat som en komplimang”, ”det är för att du dansar så sexigt”, ”jag menade inget illa”, ”du har ju så kort kjol på dig”. Ja många är de kommentarer man fått genom åren. För ja, jag är också en av dem som blivit kränkt, sexuellt trakasserad, utsatt. Under hashtagen #metoo så har väldans många kvinnor runt om i världen nu gått ut och delat med sig om de övergrepp och trakasserier de varit med om. Och det är helt fruktansvärt att det varit så och är än idag..

Jag nämner några av de händelser här nedanför jag har varit med om. Inte alla och inte det grövsta.

(på bilden är jag typ 13 år)

IMG_7180

Jag var 13 år när jag blev tafsad på av klasskompisar. Både på rumpan och brösten. Fler tjejer i klassen än jag blev oxå tafsade på. Samma år fick jag även mitt huvud nedtryckt i en av skolans toaletter. Också hårda nyp i nacken så att det kändes som att jag skulle svimma. Och jag fick höra många elaka och hårda ord. Men jag var inte den enda, jag kommer speciellt ihåg en annan tjej som också fick utstå en del :-(

Jag var 14 år när en större kille tryckte upp mig mot en vägg och tvingade mig att hångla med honom.

Jag var 15 år och väldigt full när en kille tyckte att han hade rätt att göra lite vad han ville med mig bakom en buske utomhus.

Som 15-åring blev jag skrämd och biten i läppen av en äldre kille som tyckte att: ”nu ska vi hångla”.

När jag blev lite äldre, klokare och riktigt vågade säga Nej! Sluta! Så fanns det ändå en del killar som inte fattade vinken.

Jag var 19 år och ute på klubb, träffade en trevlig kille, vi började prata, drack öl. Helt plötsligt stod vi hånglandes i ett väldigt mörkt rum när han började prata om att han måste döda mig om jag skulle följa med honom hem.

Jag var 21 år och på klubb och dansade. Flera killar vid olika tillfällen tyckte att det var okej att tafsa, ta mig på rumpan, runt midjan etc. Detta har också hänt vid många fler tillfällen både före och efter just den kvällen. Men självklart dansade jag med killar när jag ville det, inte det det handlade om, utan det var inte så mysigt alla gånger att känna främmande händer lite här och där :-/

Jag var 35 år när jag blev förföljd av en kille på väg hem från t-banan. Innan jag klev av t-banan så satt han och stirrade på mig. Försökte bli av med honom men han var hack i häl när han plötsligt vek av under en viadukt mot ett buskage. Jag var livrädd och vågade knappt gå hemåt, eftersom buskaget är som en genväg mot den väg jag tänkte gå. Fick ringa min man som fick möta mig.

Jag var (hör och häpna) 36 år och på klassåterträff. En av de ”elaka” killarna på högstadiet gick fortfarande runt och tafsade på flera av oss. En kommentar från en tjej: ”Det är sån han är, strunta i det”. Men betyder det att jag skulle acceptera tafs beteendet? Nä! Verkligen inte. Jag sa ifrån, jag sa Sluta och blev lämnad ifred resten av kvällen av honom.

Så vad vill jag ha sagt med detta? Helt klart är att det är sjukt att det har varit såhär och fortfarande är i världen. Ett nej betyder alltid nej! Hade jag varit med om detta idag så hade jag garanterat anmält. Men på den tiden, på högstadiet så ”var det såhär det var”. Sjukt att tänka så!! För självklart var det inte okej.

Och ett Nej eller Sluta ska absolut räcka att säga för att en kille ska ”fatta vinken” och sluta. Och man ska inte behöva tvingas ”göra saker” för att uppnå ett ”visst mål” här i livet (som ett gäng skådisar gått ut med och berättat om). Vi är alla människor, vi måste respektera varandra! INTE okej någonstans att trycka ner en annan människa, att förnedra, att kränka.

Det viktiga idag som vuxen är att jag och min man lär våra barn att respektera andra, och varandra, lär de medmänsklighet, och vikten av att våga säga NEJ! Men också att de berättar om något skulle hända dem.

En gammal klasskompis till mig (en kille) skrev såhär på fb idag (Tack för dina ord):

”Jag skäms fortfarande!! #metoo

Det hela utspelade sig i högstadiet för en väldans massa års sen i den lilla staden Hudiksvall a.k.a Glada Hudik! under 3 år i högstadiet tycktes det vara en orgie av tafsande på tjejerna i min klass, tror säkert det tyvärr inte bara var den klassen jag gick i tyvärr inte bara i den skolan jag gick i…det kändes nästan som en kamp mellan oss killar vem som vågade tafsa mest, man blev påhejad av dom andra killarna. Jag var feg, jag vågade inte, MEN jag vågade inte heller säga nej! ett lika stort brott! Det lika sjuka var att lärare och andra vuxna i anknytning till skolan inte gjorde det klart för oss unga killar att detta INTE är OK!! När jag tänker tillbaka på vad som hände dom 3 åren i högstadiet och copy pastar in det i nutid så är det solklart fall av polisanmälan. Förlåt alla som blev utsatta för det utan att JAG sa nej.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *