Välkommen in i Fotohellas vardag. Fotohella är 43 år, mamma till tre 3 barn (Lovina, Alex och Anton) och gift med J. Bloggen är en blandning av vardagsliv, resor, tankar, foton, tävlingar, tips och events. En vardag fylld av härligt organiserat kaos med mycket kärlek. Anordnat Mammakryssningen under flera år! OBS!! Alla bilder jag själv fotat och lägger ut är mina och inte till för att kopieras och användas i annat sammanhang, tack! Kontakta mig på fotohella@gmail.com vid frågor/samarbeten. Instagram: fotohella.

Semlans dag!

Semlans dag, Semmeldagen, Fettisdagen, Fastlagstisdagen.. Ja många är namnen på denna dag :-)

Själv så insåg jag efter gårdagens galapremiär av Sameblod (skriver mer om den strax) att det var Semmeldagen idag, så när jag kom hem igår kväll så började jag baka minisemlor. Jag var typ klar kl 01.00, haha :-) Men det blev 25 semlor till jobbet och ytterligare 20 (gjorde dubbel sats) till oss här hemma inkl grannarna. Älskar minisemlor, blir inte alls lika mättande 😉 Och jag har faktiskt bara ätit två :-) Recept hittar ni nedanför bilden: IMG_2447

Ca 25 minisemlor:

2 tsk kardemumma
50 g smör
2 dl mjölk
25 g färsk jäst
1 ägg
3/4 dl strösocker
Lite salt
1 krm hjorthornssalt
6 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning till 20 semlor
1/2 dl inkråm (från bullarna)
100 g mandelmassa
2 – 3 msk mjölk
Garnering till 20 minisemlor:
3 dl vispgrädde
florsocker
Så här gör du:
Semlor: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, värm till ca 37°C.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Blanda ner kardemumman, ägg, socker, salt och hjorthornssaltet. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Knåda degen 5 minuter. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den smidig med mjölet som är kvar. Dela degen i ca 25 bitar. Forma varje bit till en slät bulle, lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensling: Vispa upp ägget, pensla semlorna.
Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter. Låt kallna på galler.
Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv kyld mandelmassa på rivjärn och blanda med inkråmet och grädden. Lägg fyllningen i bullarna.
Garnering: Vispa grädden tjock. Spritsa eller klicka grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker :-)

4 thoughts on “Semlans dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *