Kom ihåg mig

Fotokalender – tips inför 2011

Nu vet jag att det inte riktigt är ”säsong” men jag har redan så smått börjat fundera på vilka bilder jag ska ta till familjens årliga fotokalender. Vi har det som tradition kan man säga. Eller tradition och tradition, min dotter är ju bara 3 år än så länge men sen hon var nyfödd har vi varje år gjort en fotokalender med olika bilder på henne. Och sen gett bort som present till släkt och familj vid jul. Och nu är vi fast. Det har liksom blivit den absolut viktigaste julklappen. (Ja, jag vet, det känns lite smått konstigt att prata julklappar såhär i mitten av april….)

Fotokalender att jämföra inför 2011

Jag har många gånger efterlyst en sida som kan jämföra olika typer av fotokalendrar, alltså ett slags konsumentsida för fotokalender, och därför blev jag glad när jag såg den, i alla fall vad jag vet, nya hemsidan fotokalendertips.se, som redan nu utlovat ett stort test av fotokalender inför julsäsongen 2011. Jag ser fram emot det. Vi har varje år hittills beställt våra fotokalendrar från photobox.se, men jag är nyfiken på hur dessa kalendrar står sig i konkurrens mot andra. Vi har bland annat funderat på att beställa från Önskefoto, möjligtvis deras fotokalender de luxe (du kan läsa mer om den här), men jag tänker vänta och se vad testet på sidan fotokalendertips.se kommer ge.

Vad är en fotokalender…for dummies

För dig som inte har en aning om vad en fotokalender är, vilket kanske inte är helt ovanligt (?), så åsyftar jag en personlig fotokalender som man skapar med sina egna bilder. Alltså. Jag tar bilder på min dotter och väljer sedan ut tolv av dessa som jag laddar upp online – via företagets fotokalender-mjukvara – och så skapar jag en eller flera olika kalendrar. Dessa trycks sedan, oftast en i digital tryckpress, ibland framkallas de digitalt, och skickas sedan med posten hem till mig. Kostnaden ligger på ungefär mellan 100-200 kr stycket. En del företag kör med mängdrabatt och ger dig bättre styckpris ju fler fotokalendrar du köper.

Själv gillar jag den här fotoprodukten speciellt av 2 anledningar. Dels för att den är personlig. Den skapas av dina egna bilder och det finns alltså inte en enda liknande produkt till i hela världen. Dels eftersom den är ett så praktiskt och uppskattat sett att bevara bilder och minnen från ett specifikt år. Man vinlägger ju sig om att plocka ut de tolv bästa bilderna, och sedan sprarar man varje kalender år efter år, och får på så vis ett slags ”best of” arkiv med bilder på dottern.

Sen vet jag att detta utstuderade sätt att skapa en fotoprodukt, med betoning på produkt, kanske inte alltid är det som ger mest prettopoäng bland fotografer, men det kära bloggläsare, ja, det struntar jag högaktningsfullt i. Jag fotar mig in i vilka sammanhang jag vill, basta.

Leave a Reply