Kom ihåg mig

Fotokalender – tips inför 2011

Nu vet jag att det inte riktigt är ”säsong” men jag har redan så smått börjat fundera på vilka bilder jag ska ta till familjens årliga fotokalender. Vi har det som tradition kan man säga. Eller tradition och tradition, min dotter är ju bara 3 år än så länge men sen hon var nyfödd har vi varje år gjort en fotokalender med olika bilder på henne. Och sen gett bort som present till släkt och familj vid jul. Och nu är vi fast. Det har liksom blivit den absolut viktigaste julklappen. (Ja, jag vet, det känns lite smått konstigt att prata julklappar såhär i mitten av april….)

Fotokalender att jämföra inför 2011

Jag har många gånger efterlyst en sida som kan jämföra olika typer av fotokalendrar, alltså ett slags konsumentsida för fotokalender, och därför blev jag glad när jag såg den, i alla fall vad jag vet, nya hemsidan fotokalendertips.se, som redan nu utlovat ett stort test av fotokalender inför julsäsongen 2011. Jag ser fram emot det. Vi har varje år hittills beställt våra fotokalendrar från photobox.se, men jag är nyfiken på hur dessa kalendrar står sig i konkurrens mot andra. Vi har bland annat funderat på att beställa från Önskefoto, möjligtvis deras fotokalender de luxe (du kan läsa mer om den här), men jag tänker vänta och se vad testet på sidan fotokalendertips.se kommer ge.

Vad är en fotokalender…for dummies

För dig som inte har en aning om vad en fotokalender är, vilket kanske inte är helt ovanligt (?), så åsyftar jag en personlig fotokalender som man skapar med sina egna bilder. Alltså. Jag tar bilder på min dotter och väljer sedan ut tolv av dessa som jag laddar upp online – via företagets fotokalender-mjukvara – och så skapar jag en eller flera olika kalendrar. Dessa trycks sedan, oftast en i digital tryckpress, ibland framkallas de digitalt, och skickas sedan med posten hem till mig. Kostnaden ligger på ungefär mellan 100-200 kr stycket. En del företag kör med mängdrabatt och ger dig bättre styckpris ju fler fotokalendrar du köper.

Själv gillar jag den här fotoprodukten speciellt av 2 anledningar. Dels för att den är personlig. Den skapas av dina egna bilder och det finns alltså inte en enda liknande produkt till i hela världen. Dels eftersom den är ett så praktiskt och uppskattat sett att bevara bilder och minnen från ett specifikt år. Man vinlägger ju sig om att plocka ut de tolv bästa bilderna, och sedan sprarar man varje kalender år efter år, och får på så vis ett slags ”best of” arkiv med bilder på dottern.

Sen vet jag att detta utstuderade sätt att skapa en fotoprodukt, med betoning på produkt, kanske inte alltid är det som ger mest prettopoäng bland fotografer, men det kära bloggläsare, ja, det struntar jag högaktningsfullt i. Jag fotar mig in i vilka sammanhang jag vill, basta.

Tags:

Fotokurs i Göteborg

Känns som jag var lite sen på bollen den här gången, såg nämligen att fotografiska föreningen i Göteborg hade en skola som börjar, ja idag!, som de kallar för Foto för nybörjare (en workshop). Här kommer de gå igenom massor av saker som jag väldigt gärna skulle vilja lära mig, men jag får helt enkelt försöka knippa nästa tillfälle istället. Synd, men ändå bra att veta att det finns en sådan här kurs så nära (ja, jag bor i Göteborg).

Tags:

Foto av Anja

Surfade in på fotokonstgalleriet.se och fastnade för den här härliga bilder av Anja Callius , jag tycker det är väldigt sublimt med ett motiv som egentligen står för smuts, arbete och slit som Anja liksom fotograferat till en eterisk blåflytande dröm. I love it! Den här vackra bilden skulle kunna få pryda mitt hem any day.

Tags:

En blogg om Foto

Ja, kort och gott ska det här handla om foto, fotografering och mina intressen. Jag har inga ambitioner med bloggen just nu mer än att jag tänker skriva då och då om saker som intresserar mig på fritiden. Jag är absolut ingen proffsfotograf, försöker mest bara lära mig att ta bra foton och hela konsten med ljussättning, motiv, perspektiv och liknande. Vidare besöker jag fotosidan.se lite för ofta just nu, och är även på gång att lägga upp ett par av mina egna bilder på öppna bildbanken sxc.hu.  Jag vet inte hur ofta jag kommer skriva här, eller ens om jag kommer skriva så mycket, just nu är den här bloggen mest på teststadiet så vi får se helt enkelt.

Tags: ,

Fotoblogg tips

Då tänkte jag bara snabbt tips om en blogg som jag läser,  och vars författare Michaela Dahlström är 17 år och redan har ett smått fanatiskt intresse för fotografering. Hon driver fotograferandet som eget företag redan idag. På bloggen hittar du massar av Michaelas fina bilder, videos och även bra tips om fotoredigering (typ photoshop).

Du hittar Bloggen här: http://michaelaa.webblogg.se/

Tags:

Older Posts »