VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Pappatankar

Hur många barn har du? Detta är en ganska vanlig fråga på mitt jobb när man träffar många nya kollegor. Det är en väldigt konstig fråga att svara på. Jag vill ju säga tre för jag är ju trebarnspappa men samtidigt har jag bara två barn hemma. Ibland blir jag själv förvånad över mitt svar

–        Tre barn
–        Hur gamla då?
–        Fem år respektive fem månader
–        ?… Tvillingar?
–        Precis
–        Gud vad roligt, det måste vara underbart att se dem springa omkring där hemma och ha ett eget språk med varandra.
–        Ja, just det.

De gånger jag svarar att jag har två barn och säger att det är en kille och en tjej så ser jag hur kollegan lite senare i samtalet funderar vad jag menar när jag pratar om ”tjejerna” vid diskussioner om den första tiden som förälder.

Även om inte alla dagar är svarta så ligger det där och spökar hela tiden.
Som när man har ont i kroppen, säg foten men inte känner av det när man ligger stilla så spänner man omedvetet muskeln då och då för att känna om det fortfarande gör ont. Det spelar ingen roll vart man är. På jobbet, på bio, på en fest. Känner man inget just i denna stund eller känner sig lite glad så hoppar tankarna plötsligt tillbaka.

Men oftast hinner man inte känna efter, det räcker med att få en blick eller ett leende från Saga för att man ska känna hur ont det gör att hon är själv.

Det är där det gör mest ont, att se Saga behöva växa upp själv. Att leka själv. Hon är tvilling, hon behöver och förtjänar att ha sin syster hos sig.

Tidigt kopplade Saga ihop sin systers död med sitt favoritprogram där en liten tjejs häst dör. Hon kunde dra slutsatser om att hästen Totte är död de gånger vi pratade om Nova. Och eftersom Saga också blir äldre så förstår hon även mer och mer så numer kan hon spontant säga

– Totte sjuk
– Ja, Totte var jättesjuk
– Död
– Ja, Totte död
– Nova…

Saga har det ganska bra i den värld hon lever i och just i detta fall så önskar jag att denna värld inte utvidgades så att hon inte blir mer medveten än vad hon är om sin syster och allt vad det innebär.
Hon kommer aldrig att kunna förstå helt och hållet vad som hänt och då behöver hon inte förstå den jobbiga biten som nu verkar gnaga henne då och då.

Vår egen sorg kan vi prata om, vi kan dela den med varandra och vi kan ta hjälp av professionella för att kunna uthärda den. Men Saga, hon har ingen att prata med när tankarna för henne till sin syster. Ingen förstår henne och hon förstår ingens försök till hjälp. Den enda som skulle kunna förstå henne är just den som inte längre finns kvar, hennes helt fantastiska och högt skrattande superbusiga syster. 

image

Midsommar på landet 2012


Kommentarer


  1. Ewa 2015/06/18 on 15:14 Svara

    All kärlek till hela familjen och ha en bra midsommar kramar från oss på kusten ❤️✨❤️

  2. Solveig 2015/06/18 on 16:54 Svara

    Grymt….det är så grymt……
    Kramar till er alla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna