VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Att leva med sorg

Nathalie satte en status på facebook igår som berörde mig. Om det är någon som jag kan jämföra mig med är det hon. Vi är ungefär lika gamla. Vi var(är) mammor till ett barn i ungefär samma ålder med samma syndrom. Våra barn avled till följd av sjukdomen med en månads mellanrum.
Våra familjer ser olika ut. De har en frisk äldre pojke och vi har en tvillingflicka med precis samma genfel. Jag hade fått dragit ner min heltidstjänst redan innan Nova avled för att jag var påväg att bli utbränd, Nathalie hade sin jobbsituation under kontroll.  Våra sorger kan aldrig bli identiska men vi är så nära att jämföra man kan komma. Så nära som det är möjligt att dela en sorg med en annan människa, en annan familj, är vi.

Jag blir provocerad när någon säger till mig att de vet hur jag känner. Det är omöjligt om det inte är självupplevt. Att prata med andra föräldrar som förlorat ett barn tycker jag är givande och till och med stärkande. Att prata med andra som förlorat en nära annhörig ger mig mycket när jag har behov av att prata om sorg men jag kan aldrig säga att jag vet vad de går igenom exakt och de vet inte exakt hur jag känner. Vi delar inte samma liv.
Jag förväntar mig inte att någon ska förstå så ingen behöver känna att de ska ta på sig den rollen. Att försöka förstå och sätta sig in i känslor är en annan sak. Att förstå att sorgen är stor, stundtals oumbärlig, är att ha emapit men säg aldrig att du vet hur jag känner. Jag blir mest arg och ledsen då. Kanske låter det konstigt och otrevligt men för mig upplever jag det som att min erfarenhet av att förlora min dotter föringas om du bara genom din fantasi och tankar kan ta del av den livslånga smärtan jag bär.

Sorgen efter Nova delas av många. Hon berörda så många och jag har full förståelse för att smärtan är stor hos fler nära och kära och andra Dravetföräldrar som lever i rädsla att förlora sit barn. Jag vill ändå påstå att smärta och saknad aldrig går att jämföra. Det betyder inte att jag eller Andreas känner värst och mest men likställ dig inte med oss. Vi är föräldrarna som förlorade vår dotter. Det är ingen annan förälder som förlorade Nova, som bodde på sjukhuset en vecka innan och en vecka efter då hennes tvillingsyster kämpade för sitt liv. Du har sorg och smärta i egenskap av annan nära anhörig. Jag kan aldrig bli du, du kan aldrig bli jag. Vi har olika roller till Nova, var olika personer för henne. Viktiga på olika sätt.

Som Nathalie skrev finns det bra och dåliga dagar. Dagar då jag lungt kan prata om Nova som död. Om hur det var sista veckan då hon gick från den friskare dottern som busade med mig i sängen med syrgasen på men ändå pigg. Som skrattade som bara hon kunde och tittade på mig med ögonen som sa ”jag älskar dig mamma” till att plötsligt inte andas själv. Lungkolapps. Hjärnblödining. Inte leva. Jag kan ofta prata om det och om alla miljontals kramper och hur hennes liv räddats av kämpade läkare och sjuksköterskor många gånger. Och om minnen. Så många roliga härliga minnen vi hann dela på 3,5 år. Jag har bra dagar då jag går till jobbet nästan som om det senaste halvåret inte har hänt. Ringer samtal till klienter och helt hoppat tillbaka till mitt gamla jag. Lite långsammare än förut men ändå samma jag, effektiv och måmedveten, rak och tydlig. Jag vet att jag var bra på iaf delar av mitt jobb. Jag vet att jag fortfarande har det i mig och bra dagar kan jag plocka upp det och använda det som förut. Bra dagar skrattar jag åt skämt, är lättsam och spontan. Bra dagar vill jag hitta på saker, jag vill leva, ha kul på riktigt.

Sen finns de dåliga dagarna som kan börja direkt när jag slår upp ögonen och gör att jag inte kommer ur sängen eller dyka upp under dagen och chocka mig. Ibland smygande, en obekväm känsla i magtrakten som växer uppåt. Lägger sig runt hjärtat och tar så småning om tag i hela bröstet. Något som kramar om lungorna så de inte kan fyllas med luft och ger mig känslan av att inte kunna ta ett djupt andetag. Huvudet börjar snurra som yrsel. Ibland blir jag illamående. Nästan alltid väldigt trött.
Vissa dagar vaknar jag med det direkt. Trycket över bröstet. Osynliga tegelstenar som vilar på bröstet och omöjligt går att ta bort. Det kliar i huden på armarna och jag vill slita bort huden för att få det att sluta klia. Jag kan gråta hejdlöst och hyperventilera eller bara bli helt apatiskt. Sen somnar jag.
Migrän är nytt för mig. Jag vet inte ens att det är migrän. Sen Nova dog har jag haft väldigt mycket huvudvärk som jag inte haft tidigare och där alvedon oftast inte biter. Det kommer mer när det är rörigt i kroppen. Stress men oftast en inre stress.

Jag har blivit bättre på att tyda mina signaler. Jag lär mig men jag lär mig långsamt. Jag klarar inte av att vara social en hel dag. Innan bröllopet förra helgen var jag helt instängd hela dagen. Då gick det bra sen. Jag har blivit bättre på att gå undan, bara andas några andetag extra lungt och ensam. Gör jag fel blir det förrödande men gör jag rätt kan jag andas mig förbi det värsta och iaf klara mig så pass att jag inte klappar ihop mitt bland folk.

Jag förstår att det är förvirrande. Framförallt eftersom det som de flesta ser är mitt friska jag som på många sätt liknar den jag var. Kanske skulle det vara bra att bryta ihop mitt bland alla människor istället för att ta det bakom stängda dörrar. Det som de flesta ser är det många vill kalla stark. Jag har svårt att identifiera mig som stark. Jag kan se att jag var det med två barn med dravetsyndrom och mycket kramper och jobbade och tog hand om hem/vardag. Det senaste året ser jag mig mer som en överlevare. Jag har klarat det jag måste klara. Det har aldrig funnits något viktigare än mina barn och nu är mitt fokus Saga. Varken jobb, vänner eller annat är viktigare än Saga. Hon behöver mycket stöd just nu och där kommer jag inte brista. Jag är väldigt glad att jag och Andreas har samma syn och ser till att vara med henne båda två på alla vårdkontakter så långt det bara är möjligt. Det ger Saga en stor trygghet och hon har lättare att hantera vårdkontakterna när både mamma o pappa är med. När Saga sen är lugn så mår jag och mitt psyke bättre. Allt går hand i hand.

 

image

Litet fjärilsbarn sover sött. Imorgon är det hörsel och balanskontroll.

image

Mys i soffan innan sängen.

image

För tre år sen var vi på sjukhuset för att operera in Port-a-cath.


Kommentarer


  1. Tracy 2014/09/15 on 16:41 Svara

    Du och Andreas är fantastiska!

  2. Angelica 2014/09/15 on 17:37 Svara

    Jag har säkert använt ordet, men jag brukar akta mig för det i alla situationer för jag anser alltid att jag inte kan sätta mig in i andras upplevelser till fullo.
    Men jag är tacksam för att du gång på gång delar med dig så öppet av din sorg <3

    • flersamhet 2014/09/15 on 20:57 Svara

      Jag använder också ordet ”jag förstår” säkert missbrukar jag det också. Det gör vi alla och jag vill verkligen inte lägga skuld. Bara uppmärksamma. Vissa bitar kan man ju förstå, tänka sig in i. Men själva förlusten av ett barn, smärtan. Det går inte att föreställa sig och jag önskar ingen erfarenheten.

      Kramar!

  3. Marcus 2014/09/15 on 17:40 Svara

    Du, Camilla är stark. Du och Andreas är bland de starkaste jag vet. För jag känner då ingen som fått så mycket motstånd som ni och ändå fortsätter ni. Starka tillsammans.
    Tack för att du delar med dig av dina tankar.
    Bamsekram.

    • flersamhet 2014/09/15 on 20:58 Svara

      Tack för fina ord. Bamsekramar till Dig!!!

  4. Ewa 2014/09/15 on 18:19 Svara

    All vår kärlek te der ❤️

    • flersamhet 2014/09/15 on 21:02 Svara

      Tack snälla <3

  5. Maria 2014/09/15 on 18:23 Svara

    All styrka till er

    • flersamhet 2014/09/15 on 20:58 Svara

      Kärlek!

  6. Sandra 2014/09/15 on 18:39 Svara

    Fina fina. Än en gång lyckas du förmedla ord som skulle kunna vara tagna också ur mitt inre. <3

    Jag blev allergisk mot alla människor som helt plötsligt förstod hur det kändes för oss i vår sorg. Sorg kan te sig liknande men jag instämmer helt i dina ord, sorg kan inte jämföras.
    Ibland kommer jag dock på mig att använda "förstår", fast det kanske blir feluttryck. Oftast i sammanhang där jag känner igen känslan, varit med om en liknande situation eller kan sätta mig in i, men i bakhuvudet bär jag det alltid med mig. Förstår är starkt ord och det är skillnad att försöka förstå.

    Livet är förunderligt. Orättvist och helt oberäkneligt. Ni är överlevare av de största mått och de finaste och bästa föräldrarna till era fantastiska barn. Alltid tillsammans i hjärtat. <3

    Stora kramar

    • flersamhet 2014/09/15 on 21:01 Svara

      Det är märkligt hur våra liv pågår parallellt, upplevelser och känslor. Hur det så ofta känns som du skriver om mitt liv och tvärtom.
      Hur man använder ”förstå” gör skillnad. Sammanhang. Vilken mun det kommer från.
      All kärlek till Dig!

  7. Terese i Avesta 2014/09/15 on 19:13 Svara

    Så otroligt bra skrivet. <3

    • flersamhet 2014/09/15 on 21:01 Svara

      TACK!! <3

  8. Diana 2014/09/15 on 19:28 Svara

    Så fint men ändå så sorgligt… <3

    • flersamhet 2014/09/15 on 21:01 Svara

      Ja det är mycket sorg. En dag i taget <3

  9. Camilla 2014/09/15 on 21:28 Svara

    Du är stark och du ät absolut en överlevare.
    Väldigt bra skriven text tror ”förstår” används mycket och på fel sätt av många.
    Styrkekramar till dig o din fina familj.

    • flersamhet 2014/09/17 on 18:30 Svara

      Tusentack!! Kramar!

      (majoriteten som säger ”förstår” menar väl tror jag)

  10. Caroline 2014/09/15 on 21:37 Svara

    Hej,
    Jag har följt er en tid utan att kommentera. Jag förundras över er styrka och ert mod. Jag förundras över bådas er förmåga att klä tankar och känslor i ord. Det är så vackert. Så brutalt. Så ärligt. Jag kan känna er sorg rent fysiskt. Vad jag däremot aldrig kan, är att förstå. Jo, jag kan förstå att det är jobbigt, att det gör ont, att det är förjävligt och allt det där. Jag kan föreställa mig helvetet ni bär på men den faktiska känslan är omöjlig att förstå. Det kan ingen utom ni. Oavsett vad man upplevt själv i sitt liv. Ingen annan utom ni kan känna som ni. Bara ni har upplevt det ni har upplevt. Går inte att jämföra sorg. Går inte att jämföra upplevelser.
    Ville egentligen bara säga att jag beundrar er båda. Och ge er en kram. Kram.

    • flersamhet 2014/09/17 on 18:32 Svara

      Jättetacksam för att du valde att lämna en kommentar och dela med dig av dina reflektioner. Det uppskattas av oss båda.

      Många kramar

  11. maria 2014/09/15 on 22:12 Svara

    Att höra någon säga ”jag förstår” eller ”det fanns nog en mening med det som hänt” var meningar jag hatade. man kan aldrig förstå om man inte gått igenom det själv. Sedan är detta något man inte önskar sin värsta fiende. Jag är så glad att fått lära känna er och att vifått förtroendet att ha Saga varje månad. Ni är underbara hela familjen. glöm aldrig det

    • flersamhet 2014/09/17 on 18:33 Svara

      Vi är enormt glada över att ni vill vara Sagas extrafamilj. Det behöver både hon och vi!! <3

  12. Malin 2014/09/17 on 06:23 Svara

    Har också följt ett tag utan att kommentera,
    mycket pga rädsla. Känns inte riktigt som
    att orden räcker till. Det ni skriver berör.
    Känslan jag får är att ni är två helt underbara
    föräldrar. Kram

    • flersamhet 2014/09/17 on 18:34 Svara

      Är glad över att du valde att lämna spår och så fina ord dessutom. Tack. Kram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna