VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Uppdatering

Nu var det ett tag sen! Inte hänt så mycket här eftersom det sen sist bara gått framåt! :) Det har varit lite skavsår och sådant men det hör till det normala nu och varje gång vi får nya skor går vi till Olmed och förstärker plösarna så hon slipper tryckskador iaf.

För några månader sen började Bubblan gå när hon höll oss i händerna, inga problem alls! Sen när hon var runt 14 månader började hon gå själv som vilket barn som helst, PEVAn syns inte om man inte har fossingarna bredvid varandra och kan jämföra storlek. Det skiljer ungefär tårna just nu så inte speciellt märkbart. Hon har 2 olika storlekar på skorna egentligen men det räcker med att hon har en specialsula i ena skon som Olmed gjort till henne så kan vi köpa ett par skor bara.

Nu är hon 16 ½ månad och springer runt för fullt i vanliga gymnastikskor och stabila sandaler. Hon har prövat att gå i tunnare skor och det är inga problem, hon vinklar inte fossingarna eller går dumt men vi kör på stabila skor ändå så inte fossingarna går tillbaka och hon måste ha ortopediska skor. Sjukgymnastiken fungerar bra, vi övar mycket å att gå i ojämn terräng och backar. Hon blir trött fortare trots plant underlag och kort väg hem men för varje dag blir hon starkare. Jag märker skillnad från när storasyster var liten men det var ju väntat, så vagnen får följa med ett tag till! :)

Det funkar kanon med skenan på natten, hon går ofta och hämtar den själv på kvällen och så sätter vi på den och myser i soffan tills det är dags att sova. Har även pimpat skenan lite så den ser lite roligare ut:2014-08-08 09.38.26

Kommentera

Återbesök

I onsdags lyckades Bubblans ena sko gå sönder trots att den va helt ny då vi bytt bara 2 dagar innan. Som tur va hade vi tid till ortopeden på fredagen så var bara att sätta på den skon som var för liten till dess. Återbesöket hos ortopeden gick bra  men det var massa sjuka så de var rejält försenade. Tack och lov så var det var en annan mamma där med sin Pevis som var jätte snäll och lät oss gå före så jag hann till jobbet iaf. Allt såg bra ut med fossingarna, men vi fortsätter med 14 timmar då denna läkare tyckte att det var bättre att ha skenan på så mycket som möjligt vilket jag håller med om så vi fortsätter med att sätta på den efter middagen och sen ta av den efter morgonmyset.  De glömde ändra skenan till 60 grader på ena foten så det får vi fixa själva men gör inte så mycket. Bubblan har kämpat med en hemsk förkylning men har kunnat ha skenan på för det mesta ändå. Nu när hon är fri från skenan dagtid börjar det verkligen hända saker! Hon kryper baklänges och både snurrar och rullar runt en massa. Hon står på alla fyra o försöker krypa framåt men hon har än så länge bara lyckats hoppa fram som en groda fast då hade hon skenan på så den stoppade henne lite. Såg väldigt kul ut iaf! Sen har hon senaste månaden börjat stå jätte bra och helst hela tiden. Hon vill gärna stå utan att man håller i henne, tex att hon håller själv i bordet men man är nog lite fågelmamma o släpper inte gärna taget. Hon står iaf rakt på båda fossingarna så vi är väldigt positiva till när det är dags att börja gå!

Nästa besök på ortopeden är om 3 månader vilket känns helt underbart! Blir att ha kontakt med Olmed bara när det är dags att byta skor.

Kommentera

Äntligen!

Som vi har längtat och äntligen är nästa steg här i behandlingen! Vi var till ortopeden idag och först var läkaren lite tveksam och ville att vi skulle fortsätta 3 v till med skenan dygnet runt eftersom hon haft lite problem men jag tittade på henne och frågade om det vekligen var nödvändigt och om foten verkligen behövde det. Så hon o sjukgymnasten som också var med bestämde tillslut att hon får slippa den dagtid nu men att hon får ha den 2 timmar mer varje dag än vad man brukar, alltså 14 timmar istället för 12 men vad gör det mot 23 timmar! Så vi ska sätta på den lite tidigare på kvällen och sen har hon den hela natten tills hon vaknar på morgonen och då får hon vara fri tills det är sovdags igen! De ändrade även tillbaka graderna på skenan på ena foten från 60 till 50. Ny tid om 1 månad och då ändrar de graderna till 60 igen + att vi slipper de där 2 extra timmarna varje kväll. Glad familj så här lagom till höstkylan! Skönt att slippa behöva krångla med overall och vintertossor + skena. Men jag tänker sitta och sy tossor för skenan iaf eftersom det finns de som måste ha den på vintern.

Kommentera

Uppdatering ang skenan

Inte skrivit nåt sen hon fick skenan eftersom vi haft fullt upp här. Vägen har inte varit rak och enkel utan lång och snårig men äntligen går det åt rätt håll!

Bubblan har haft massa besvär med blödande och varande skavsår så hon fick va utan skenan ett tag tills det läkt. Sen åkte den på igen men då kom nästa problem, fotsvamp under hela foten! Skavsåren fortsatte oxå så blev en svampbehandling o sen på med skenan igen. Sen trodde vi att besvären skulle va över men nejdå, istället kom klämskador. Kan säga att vi hunnit tröttna rätt rejällt på skenan vid det här laget men Bubblan kämpar glatt på, hon gnäller knappt alls trots att vi förstår att hon har ont.

Liten bild på ena såret, va ett hål rakt in och flera lager hud bortskavt runt om.

2013-06-29 09.33.54

Har även hänt lite roliga saker under tiden som gått. Hon är 5 månader nu har kunnat sitta ett tag och börjat krypa baklänges med skenan på. Hon rullar runt som en tok men lite svårare med skenan, då fastnar hon på mage och blir jätte sur. Utan rullar hon runt som ett bowlingklot och det gäller verkligen att ha koll! Hon äter även riktig mat nästan alla mål, bara första målet på morgon o sista på kvällen när det är sovdags som är flaska med ersättning/välling.

Var till ortopeden idag och fick tid igen om 3 v och då ska vi dra ner på tiden med skena! När i kom hem så lyckades hon ”krypa” framåt en bit oxå, så stolt över min lilla fighter! Hon sover fortfarande lika kul, sparkat sig själv blodig i pannan några ggr men fortsätter ändå sova likadant. Se bild nedan.

2013-09-01 14.13.59

Kommentera

Det blev skena direkt!

Igår var vi på sjukhuset för att ta bort gipsen efter operation. Jag var helt övertygad om att vi skulle få åka hem med nya gips så döm om min förvåning när de innan de ens tog av gipsen sa att vi skulle få åka hem med skenan! Inga fler gips! Gipsen satt väldigt tight (som vanligt) men gick ganska bra att ta av ändå. Bubblan var nöjd med all uppmärksamhet hon fick då det var en man under upplärning med. Så hon flörtade lite och lät snällt honom klämma och känna på fötterna. Operations såret har läkt jätte fint och syns ju knappt! Kommer ju bara se ut som ett veck sen förhoppningsvis. Vi fick pröva oss fram lite för att hitta skor i rätt storlek men tillslut var de på. Hon fick minsta på båda men den foten som är större måste bytas så fort som möjligt då tårna sticker ut rätt mycket där, men de tyckte ändå att hon inte skulle ha en större förän nästa vecka. Fick en tid till nästa vecka och order om att bada och göra rent foten när vi kom hem. Tack och lov så fick vi ju via Facebooks PEVA grupp veta att det kan ta ett tag för bebis att vänja sig vid skenan så vi var beredda på gnäll och lite sömn. Hoppades självklart på att vi skulle vara en av de lyckliga utan besvär men nja, gnället började rätt fort. Lite gnäll kan jag ta men när ens bebis skriker av smärta blir man lite mer påverkad. Gav alvedon och tillslut möttes vi på mitten genom att hon fick sova med skorna på men utan ”pinnen”. På så sätt fick hon en chans att vänja sig först med skorna och sen skenan. Så jag satte på ”pinnen” så fort hon vaknade på morgonen och då accepterade hon den utan problem. Hon är lite pipigare och gosigare än vanligt men det är ju inte konstigt. Att plötsligt kunna böja benen efter att inte ha kunnat det i 2 månader måste ju vara jätte konstigt. Måste även vara tungt och ovant att röra benen med underutvecklade benmuskler. Fast jag fortsätter tänka positivt, hon har ju istället fått väldigt starka magmuskler! Resten av dagen idag har hon nöjd lekt i sitt babygym och sen sovit. Hon har ju nyligen lärt sig att greppa saker medvetet och det tar ju lite på krafterna, hon ”pratar” även väldigt mycket nu och försöker härma oss så mycket hon kan.

Nu ringde de från ortopeden och sa att de var tvungna att boka om vår tid nästa vecka till nästnästa vecka istället då det är så mycket PEVAbebisar just nu. Gips går före justering av skena, vilket jag tycker är okej men blev lite orolig för ena skon som ju är lite för liten. Men det var tydligen bara att ringa Olmed och åka dit och byta så det var ju skönt! får se om jag åker dit redan imorn lr om jag ska vänta till på måndag. Rådfrågar nog gruppen, de är verkligen bra att kunna bolla ideér och tankar och frågor.

Bild på en tröttis i vagnen med nya fina skenan:

2013-06-12 14.00.27

Bild på hur fötterna sitter i skenan: (klicka för att se större)

2013-06-13 14.15.49

 

 

Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna